/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Már teherautóval is érkezhet LNG Magyarországra

2022. augusztus 10. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Egy új szállítási móddal és útvonallal bővült a hazai gázellátási lánc, mely jelenleg elsősorban közlekedési célokat szolgál, azonban rövidesen megnyílhat az út az ipari felhasználás előtt is. Megérkezett az első LNG szállítmány a horvát importterminálból Magyarországra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miután az Arelgas Kft. hazánkban elsőként üzembe állította első LNG-szállító tartályos járműszerelvényét, megnyílt annak a lehetősége, hogy a Magyarországhoz legközelebb eső LNG importterminálból, a Krk-szigethez kötött LNG FSRU (Liquefied Natural Gas Floating Storage Regasifier Unit, azaz cseppfolyósított földgáz úszó tároló és újragázosító egység) létesítményből ne csak vezetéken, hanem teherautón is érkezhessen gáz hazánkba.

A 2021 januárjában üzembe állított Krk-i terminál elsődleges feladata a tankerhajókkal szállított cseppfolyósított földgáz fogadása, tárolása és az újragázosítást követően szállítóvezetéken a kontinens belsejébe, így Magyarország irányába is történő továbbítása.

Ez év tavaszán a terminálban egy kiegészítő tevékenység is elindulhatott, már lehetőség van közúti tanker járművek megtöltésére is. Ennek a fejlesztésnek köszönhető, hogy a földgáz mellett elindulhat a cseppfolyósított gáz szállítása is Krk-ről Magyarországra.

A vizsgáztatását és a forgalomba helyezését követően az Arelgas Kft. LNG szállítójárművét a terminál rendkívül összetett műszaki és biztonsági előírásait követve készítették fel. Ennek megfelelősségéről a terminál szakemberei a helyszínen a több órán keresztül tartó gépátvétel során győződtek meg.

Az első magyar jármű hazaérkezése a Krk terminálból, majd pedig a gáztároló tartályba való átfejtése mérföldkőnek számít az ellátásbiztonság, a szállítási útvonal diverzifikáció és a költségcsökkentés lehetősége terén. Az ipari fogyasztók ellátása érdekében a szállítási út rövidítése, ezáltal a szállítás pontosabb ütemezhetősége fontos eredménye a most elindult folyamatnak.

Magyarország jelenleg 3 LNG töltőállomással rendelkezik, melyből kettőt az M0-ás autópálya mentén az Arelgas Kft. üzemeltet. A harmadik, nyitás előtt álló töltőpont pedig Mosonmagyaróvárnál található, az M1-es autópálya mentén. 2023-ban a bővülő LNG-hajtású járműpark igényeinek kiszolgálása érdekében duplázódni fog a töltőpontok száma hazánkban.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/