/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Másfélszeresére nőtt a BMW i3 hatótávolsága

2016. május 02. 13:10   |   Autoblog
címkék:  

A BMW egy új fejlesztésű, 94 amperóra tárolókapacitású és 33 kilowattóra energiateljesítményű akkumulátorral szereli fel az i3 villanyautót, így az hétköznapi körülmények között egyetlen feltöltéssel minimum 200 kilométeres hatótávolságot garantál. Az új, 94 Ah-s telep a jelenlegi i3 tulajdonosok számára is elérhető.

A lítium-ion cellák nagyobb energiatárolási képességének köszönhetően a BMW i3 modellpalettája 2016 nyarán a 94 amperóra tárolókapacitású és 33 kilowattóra energiateljesítményű akkumulátorral bővül. Miközben az akkumulátor méretei nem változnak, az új technológia a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus mérésein egyetlen feltöltéssel mintegy 50 százalékkal nagyobb hatótávolság, vagyis 190 helyett 300 kilométer megtételére volt képes.

Teljesen feltöltött akkumulátorral ez hétköznapi használat esetén, rossz időjárási körülmények közepette, működő légkondicionálóval vagy utastér-fűtéssel is minimum 200 kilométeres hatótávolságot jelent, miközben a tisztán elektromos meghajtású BMW i3 170 lóerős elektromotorjának dinamikus menetteljesítménye mit sem változik: a BMW i3 továbbra is 7,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. Ezzel a BMW i3 egyben a legsportosabb és leghatékonyabb elektromos autó a prémium szegmensben, az EU-ciklus tesztkörének mérései szerint 100 kilométerenkénti mindössze 12,6 kilowattórás energiafogyasztással.

A 60 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3, amely már közel két és fél éve a piacon van, továbbra is a modellpalettán marad. Sőt mi több, a hatótávolság-növelő Range Extender opció a jövőben mindkét akkumulátor-változathoz elérhető lesz: miközben állandó szinten tartja az akkumulátor töltöttségét, a kéthengeres belsőégésű benzinmotor 150 kilométerrel toldja meg a BMW i3 REX hatótávolságát. A 94 amperórás, illetve a 60 amperórás BMW i3 átlagos fogyasztása 100 kilométeren mindkét REX modell esetében 0,6 liter, miközben a kombinált energia-fogyasztás 11,3 kWh / 100 km (94 Ah), illetve 13,5 kWh / 100 km (60Ah), a kombinált károsanyag-kibocsátás pedig kilométerenkénti 12 (94 Ah), illetve 13 (60 Ah) gramm.

A BMW i3 nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátora nyolc modulból, egy-egy modul pedig tizenkettő energiatároló cellából áll. Az új, 94 amperórás akkumulátor kapacitását a külső méretek változtatása nélkül fejlesztették tovább a mérnökök. A BMW és a Samsung szakemberei az egyes cellákon belüli energiatároló egységeket több elektrolittal és némileg módosított anyag-intenzitással optimalizálták tovább, a végeredmény így 94 amperóra tárolókapacitás és 33 kilowattóra energiateljesítmény lett, amelyből érdemben 29 kilowattóra használható fel. A BMW i3 elsőgenerációs, 60 amperórás akkumulátora ezzel szemben 22 kilowattóra energiateljesítményre képes, amelyből 19 kilowattóra hasznosítható a gyakorlatban.

Az új akkumulátor beépítésekor csupán az intenzívebb hűtést kellett megoldaniuk a mérnököknek, a BMW i3 szerkezeti felépítésében semmiféle strukturális változtatásra nem volt szükség. A modul lemerülése esetén a teljes akkumulátor helyett továbbra is elegendő csupán az adott egységet kicserélni, akárcsak a BMW i3 elsőgenerációs akkumulátora esetében. Ez az autóipar egészét tekintve egyedülálló innovációnak számít. Az akkumulátort úgy tervezték meg a mérnökök, hogy az teljes életciklusában kiszolgálja a BMW i3 modellt. Az akkumulátorra a BMW 8 év vagy 100 000 kilométer garanciát vállal.

A 94 amperórás akkumulátor bemutatásával párhuzamosan a BMW i divízió a BMW i3 mindegyik tulajdonosának megadja a lehetőséget arra, hogy a járműfrissítési program keretében a 60 amperórás, elsőgenerációs akkumulátort az új fejlesztésű változatra cseréltessék. Miután az új akkumulátort beépíttették, az ügyfelek a szervizben hagyhatják a korábbit, amelyek ezt követően a BMW fix telepítésű járműtöltő állomásainak alkotóelemeként kezdenek második életet.

Jövőbe mutató járműtervezési vezérelveinek és innovatív anyaghasználatának köszönhetően a BMW i3 messze a legkönnyebb modell az elektromos autók szegmensében. Annak ellenére, hogy a 94 amperórás akkumulátor többletsúlyának következtében a kisautó önsúlya 1245 kilogrammra nőtt, a 60 amperórás akkumulátorral szerelt változat által kínált menetteljesítmény és agilitás mit sem változott. Mindez a BMW i3 módosított vezérlőelektronikájának és energiamenedzsmentjének köszönhető, amely változatlan teljesítménygörbét eredményezett.

Az 50 százalékkal megnövelt akkumulátor-kapacitás elviekben hosszabb töltési időt eredményez – ha a töltési technológia változatlan. Annak érdekében azonban, hogy a nagyobb akkumulátor-kapacitás ne jelentsen plusz időt „energia-tankolás” közben, a BMW i tervezőmérnökei az elektromos hajtáslánc töltési rendszerét is továbbfejlesztették. A 94 amperórás akkumulátorhoz a BMW már 11 kW maximális teljesítményű, háromfázisú töltési rendszert kínál, amely minden tekintetben megfelel a széles körben használt, többfázisú, váltakozó áramú járműtöltési infrastruktúra nemzetközi szabványainak.

A 11 kW csaknem 50 százalékos növekedést jelent a BMW i3 elsőgenerációs, 60 amperórás akkumulátorának töltési teljesítményéhez képest, amely egyfázisú 7,4 kW. Mindez azt jelenti, hogy többfázisú, váltakozó áramú töltés esetén a BMW i3 94 amperórás akkumulátorának teljes feltöltési ideje kevesebb, mint három óra, amely megegyezik a 60 amperórás változat 7,4 kW teljesítményű töltési idejével. A BMW i3 modellhez a gyártó alapfelszereltségként háztartási aljzathoz csatlakoztatható töltőkábelt is kínál, amely 2,8 kW teljesítménnyel kevesebb, mint tíz óra alatt teljesen feltölti a 94 amperórás akkumulátort. A 60 amperórás akkumulátornak ehhez mindössze nyolc óra elegendő.

A BMW i3 60 és 94 amperórás akkumulátorai opcionális extrafelszereltségként ráadásul már 50 kW teljesítményű gyorstöltési hálózatról is tölthetők. A gyorstöltési hálózatra csatlakoztatva a BMW i3 94 amperórás akkumulátora kevesebb, mint 40 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre „tankolható”. A 60 amperórás akkumulátornak ehhez mindössze 25 percre van szüksége.

A BMW i divízió a 94 amperórás akkumulátorhoz is elérhetővé teszi a hatótávolság-növelő Range Extender opciót. A 650 köbcentis, kéthengeres kiegészítő benzinmotort közvetlenül az elektromotor közelébe, a hátsó tengely fölé építik be a mérnökök. A belsőégésű erőforrás szükség esetén 38 lóerő maximális teljesítménnyel dolgozik, a generátort meghajtva elektromossággal látva el a hajtásláncot. A belsőégésű erőforrás csak akkor lép működésbe, ha az akkumulátor töltöttsége egy bizonyos szint alá csökken, vagy ha a vezető az akkumulátor töltöttségének fenntartása érdekében külön működésbe hozza. A kiegészítő benzinmotor hétköznapi körülmények között 150 kilométerre elegendő plusz energiával toldja meg az akkumulátor kapacitását. A benzinmotor ugyanakkor nincs hatással a BMW i3 csomagtér-térfogatára, annak térfogata minden esetben 260 liter. A 94 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3 saját tömege a Range Extender opció esetében 120 kilogramm plusz súllyal gyarapodik, a 0-100 km/órás gyorsulás ez esetben 8,1 másodperc.

A 94 amperórás akkumulátorral szerelt BMW i3 már messziről azonnal felismerhető lesz a kizárólag ehhez a modellváltozathoz elérhető Protonic Blue élénk metálkék fényezésről, amely mindeddig kizárólag a BMW i8 plug-in hibrid sportautó kiváltsága volt. Az autó 2016 nyarán érkezik meg a piacra, ez alkalomból pedig a bajor gyártó a vadonatúj BMW i Wallboxokat is bemutatja, amelyek még kényelmesebbé és még gyorsabbá teszik az otthoni, illetve a privát parkolóhelyeken történő járműtöltést.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Esertik Zsolt
2018-12-16 - 15:02

sajnos ez a cikk nem igaz így. i3 as autóm van, Felkerestem a BMW walis magyarországot, Ők kedvesen visszahívtak, és közölték, hogy ezt így nem lehet átépíteni, csak 7 MILLIÓ forintért. És ezmellett elveszíti a gyorstöltő funkcióját. Felvettem a kapcsolatot aNémetekkel, és egetverően az ellenkezőjét mondták. A Német cég annyit mondott, hogy kb 1,5-1,9Millió az átszerelés, ha otthagyom a régi akksimat. Tehát!!! A Magyar WALISZOSOKKL nem szabad még csak szóba se állni!. Nagon gusztustalanok.


*/