/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megtörtént az első hazai bioLNG tankolás

2022. december 14. 17:20   |   Autoblog
címkék:  

Első ízben hozott Magyarországra tisztán megújuló eredetű (bio) cseppfolyósított metánt, azaz BioLNG-t az Arelgas Kft. Az üzemanyaggal a Waberer’s vontatója első ízben valósíthat meg a teljes energetikai körfolyamatra érvényes zéró CO2-emissziójú áruszállítást. A lépés mérföldkő a klímasemleges áruszállítás felé vezető úton.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Arelgas Kft. elsőként tudott BioLNG-t szállítani Magyarországra, amelyből az M0-ás autópálya mellett található töltőállomáson első ízben a Waberer’s által üzemeltetett LNG hajtású Volvo kamionok egyikébe töltött.

Az LNG üzemű nehézgépjárművek ma az egyik legjobb alternatívát kínálják a dízel hajtással szemben a hosszútávú 40 tonnás fuvarfeladatok elvégzéséhez. Azonban csendesebbek és károsanyag-kibocsátásuk is töredéke, lényegében elenyésző a gázolajjal üzemeltetett járművekhez képest. Eközben használatuk semmilyen lényeges megalkuvást nem igényel, hiszen Európában mára több mint 600 töltőállomás várja a járműveket és feltankolásuk sem igényel több időt, mint a dízel járműveké.

A BioLNG üzemanyagnak köszönhetően az LNG járművek alig kimutatható károsanyag-kibocsátásán felül nem csak alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátással szállítanak, hanem még azon is túlmutatóan klímasemlegesen. A járműből távozó gáz az üzemanyag előállítása során már a környezetből elvont, negatív CO2-vel rendelkezik, így új szén-dioxidot nem juttat a levegőbe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Európában a hulladék és más biomassza alapanyagokból előállított biogáz termelése töretlenül növekszik, de még így is csak a potenciális gázmennyiség töredékét használjuk ki. A többi biogáz összetevőtől megtisztított biometán előállítása 20 százalékkal bővült csak 2021-ben, elérve a 3,5 milliárd köbmétert. Ez már most is elegendő gázmennyiség ahhoz, hogy akár 20 milliárd kilométert, akár 500 milliárd klímasemleges árutonnakilométert tehessenek meg a kamionok.

A biometán a körkörös gazdaság kiemelkedő példája, mivel a teljes előállítási-felhasználási értékláncra kizárólag pozitív hatással van. Magyarországon is már tíz éve üzemelnek járművek biometán üzemanyaggal Zalaegerszegen, ott sűrített formában kerülnek a járművek tartályába.

Az Arelgas Kft. jelentős erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a tiszta, gáz alapú közlekedés Magyarországon is lehetővé váljon, sőt a BioLNG révén partnereivel – élükön a Waberer’s Nyrt.-vel – azon fáradoznak, hogy megfizethető áru klímasemleges áruszállítást tegyenek elérhetővé a fuvaroztatók számára Magyarországon is. A cél érdekében azt tervezik, hogy jövő évtől rendszeresen érkezik majd Magyarországra BioLNG mindaddig, amíg a belföldi termelés el nem indul.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/