/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Megvalósul, és elektromos lesz a Lexus LFA utódja

2021. december 14. 17:05   |   Autoblog
címkék:  

December 14-én vázolta elektromos stratégiáját a Lexus. Középtávon bámulatosan izgalmas újdonságok, az évtized végére pedig emissziómentes modellpaletta vár az ügyfelekre.

Miután hibrid modelleivel átalakította a prémium szegmenst, a Lexus új fejezetet kezd, és a következő évtized derekára tisztán elektromos márkává alakul át – ez volt a fő üzenete annak a sajtótájékoztatónak, amelyen Koji Sato, a Lexus elnöke ismertette az autógyártó villamosítási terveit.

A Toyota elektromos stratégiájába szervesen illeszkedő elképzelések szerint a frissen bemutatott Lexus RZ határozza meg a márka átalakulásának az útját. A Lexus hajtáslánctól függetlenül ugyanazokat az értékeket, ugyanazt a karakteres vezetési érzetet kell hogy megtestesítse – hangsúlyozta a cégvezető, – ami azonban nem jelenti azt, hogy a leendő elektromos paletta ne fedhetné le a modellek jelenleginél szélesebb spektrumát.

Az RZ-t ugyanis egy teljesen új fejlesztésű, akkumulátoros elektromos sportautó fogja követni – hogy pontosan mikor, arra nem tért ki Sato-szan. Szavaiból azonban egyértelműen kiderült, hogy nem sportos hangolású személyautóról, hanem hamisítatlan szupersportkocsiról lesz szó, amely a műfaj minden kötelező formai és dinamikai elemével rendelkezik majd, a lapos építéstől az agresszív megjelenésen át a lehengerlő dinamizmusig: az autó kevesebb, mint 3 másodperc alatt fog gyorsulni 100 kilométer/órára! Ezzel méltó utódja lehet a legendás Lexus LFA-nak, amely alapkivitelében 3,7 másodperc alatt érte el a százas tempót.

Noha a villanyautók többségénél erősen korlátozzák a végsebességet, mivel a szélsőséges tempó hatványozott mértékű energiafelhasználást, és ezáltal radikálisan csorbuló hatótávolságot jelent, a Lexus elektromos szupersportkocsijánál erre nem feltétlenül lesz szükség. Az LFA nagy energiasűrűségű akkumulátora várhatóan 700 kilométer körüli hatótávolságot biztosít, ami kellő tartalékot jelent ahhoz, hogy vezetője időnként bedobja a lovak közé a gyeplőt.

Az akkumulátor és a villanymotor viszonylag szabadon variálható elhelyezésével alapvetően lehet befolyásolni a járművek karakterét, vezethetőségét, helykínálatát. Ezt kihasználva a Lexus 2030-ra minden piaci szegmensben kínál majd akkumulátoros elektromos alternatívát, 2035-től pedig világszerte kizárólag tisztán elektromos modelleket fog forgalmazni – évente nem kevesebb, mint egymillió darabot.

Erre a teljes technológiai átállásra a márka elsődleges piacain, így Kínában, Észak-Amerikában és Európában, már 2030-ban sor kerül. A villanyos modellek között nagyméretű szabadidőjármű éppúgy lesz, mint elektromos sportszedán. Az újdonságokat megelőlegező formatanulmányokat már most megmutatta a Lexus, ám sem bevezetésük várható időpontjáról, sem a tervezett technológiai tartalomról nincsenek információk.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/