/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Minden kiderült a Kia EV6-ról

2021. március 30. 17:35   |   Autoblog
címkék:  

Hivatalosan is lehullott a lepel a Kia új villanyautójáról, az EV6-ról, amely többféle hatótávval is elérhető lesz. A GT kivitel több mint sportos mutatványokra képes: végsebessége 260 km/óra és 3,5 másodperc alatt gyorsul százra. Az EV6 első példányai 2021 második felében érkeznek a piacokra, de az online foglalás néhány országban már március 30-án megkezdődik.

Az EV6 a Kia első modellje a márka kifejezetten tisztán elektromos hajtásra tervezett E-GMP nevű új, globális padlólemezén, és ebben a formájában a Kia elektromos átalakulásának első lépése is. A márka új szlogenje jegyében megszületett új modell a Kia közép- és hosszútávú átalakulási tervének is kulcseleme. A terv fontos célja, hogy a márka tisztán elektromos hajtású modelljeinek, hibridjeinek és plug-in hibridjeinek világszintű értékesítési aránya 2030-ra a cég teljes eladásaira vetítve elérje a 40 százalékot, ami egyben 1,6 millió ilyen hajtásláncú modell értékesítését is jelenti évente. Az EV6 a 2026-ig megjelenő 11 tagú elektromos Kia-modellsor első tagja: az újdonságok közül hét E-GMP alapon érkezik, négy pedig korábbi, már futó modellek műszakiságára épül majd.

Az utastér rengeteget profitál az E-GMP padlólemez egyedi jellemzőiből. Az EV6 4680 mm hosszú (GT-line és GT 4695 mm), 1880 mm széles (GT-line és GT 1890 mm, 1550 mm magas (GT 1545 mm), a tengelytávja pedig 2900 mm-es, amely a nagyméretű szabadidőautókra jellemző utastérméretet eredményez. Az EV6 rakodóhelyei tágasak és praktikus kialakításúak, a csomagtartó alapmérete 520 liter. A hátsó ülések előredöntésével a csomagtér közel 1300 literesre nő. Az autó orrában is található egy 52 literes csomagtér (ennek mérete összkerékhajtással 20 liter). Az ülések vékonyak, könnyűek, huzatuk pedig újrahasznosított műanyagból készített tartós szövet.

Az infotainment rendszer két vékony, ívelt panelt alkotó, szemkímélő fénykibocsátású képernyője 12 colos (30,48 cm). A vezető előtti kijelzőt és a középkonzoli képernyőt közös üveglap fedi. A kormány mögötti felületen a menetadatok, a középkonzoli részen pedig az infotainment információi jelennek meg. Az EV6 kiterjesztett valóság alapú head-up kijelzője a szélvédő alsó részére, éppen a vezető látómezejébe vetíti a legfontosabb menetadatokat.

Az EV6 élvonalbeli biztonsági és kényelmi funkciókat kínál, mindezeket a Kia fejlett vezetéstámogató rendszer (ADAS) fogja össze. A Biztonságos kiszállássegéd figyelmeztet a hátulról érkező járművekre kiszálláskor. A menet közben is bármikor ki-bekapcsolható sávkövető rendszer segít az autót a sáv közepén tartani. Az autópályán vezetést támogató asszisztens (HAD 2)legújabb generációja autópályán segít a biztonságos követési távolság betartásában és a forgalmi sáv közepén tartja az autót a kanyarokban is. A HAD 2 az előzésben is segít: elég, ha a vezető a kormányon tartja a kezét és indexel, az autó a környező forgalmat felmérve máris magától sávot vált. A távirányítós parkolóasszisztenssel a vezető külső irányításával az EV6 önálló ki- és beparkolásokra is képes.

Az EV6 többféle tisztán elektromos hajtáslánccal is elérhető, akkumulátorcsomagból 77,4 és 58,8 kWh kapacitású választható. A GT-line kivitel mindkét akkuváltozattal elérhető, a GT pedig kizárólag a nagyobbal fut. Az EV6 a Kia elektromos palettáján elsőként hátsókerék-hajtással és összkerékhajtással is készül majd, utóbbi változat menetdinamikai jellemzői és képességei kiemelkedőek.

Hátsókerék-hajtással és a nagyobb akkumulátorral az EV6 WLTP norma szerinti hatótávolsága 510 km. A 77,4 kWh-s akkucsomaghoz hátsókerék-hajtással 229 LE-s (168 kW) villanymotor tartozik, az összkerékhajtású változatban a két villanymotor 325 lóerőt ad le (239 kW). A nyomaték az előbbi változatban 350 Nm, az utóbbiban pedig 605 Nm. Az összkerekes változat 5,2 másodperc alatt sprintel százra. A kisebbik 58,8 kWh-s akkumulátorral, hátsókerék-hajtással 170 LE (125 kW) a teljesítmény és 350 Nm a nyomaték, összkerékhajtással már 235 LE-vel (173 kW) és 605 Nm nyomatékkal lehet számolni. Ez utóbbi 6,2 másodperces gyorsulást szavatol.

A kétmotoros, összkerékhajtású EV6 GT összteljesítménye már 585 LE (430 kW), kombinált forgatónyomatéka pedig 740 Nm. Ez a változat mindössze 3,5 másodperc alatt felgyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig eléri a 260 km/órát (előzetes adatok). Valamennyi változat közül kizárólag a GT kivitelhez kapható a hagyományos differenciálzár szerepét átvevő elektronikus szabályozórendszer.

Az EV6 800 és 400V-ról is tölthető, mindenféle kiegészítő berendezés vagy adapter használata nélkül. Gyorstöltéssel valamennyi változat akkucsomagja akár 18 perc alatt 10-ről 80 százalékra tölthető, sőt, 100 km-nyi hatótáv akár kevesebb, mint 4,5 perc alatt vételezhető (77,4 kWh-s akkumulátor és hátsókerék-hajtás esetén).

Az EV6 töltőrendszere beépített töltésszabályozójának köszönhetően jelentősen rugalmasabb működésű a korábbi modellekénél. Ezzel a megoldással az autó képes kommunikálni a töltőrendszerrel, így szükség esetén akár az energiaáramlás iránya is megfordítható: azaz energia táplálható az autó akkumulátorából a hálózatba. Az így a járműből kivehető elektromos teljesítmény csúcsértéke 3,6 kW, ami elegendő lehet akár egy 55 colos képátlójú TV készülék, és egy légkondicionáló párhuzamos működtetésére is, több mint 24 órán keresztül. Ugyanígy a rendszer akár másik elektromos autó feltöltésére is képes és alkalmas lehet. Az EV6 emellett akár 1600 kilós utánfutó vontatására is alkalmas.

Az EV6 energia-visszanyerő rendszerei a hatótávolság növelését szolgálják. Ilyen a hőszivattyú is, ami az autó hűtőrendszerének veszteséghőjét hasznosítja, így az EV6 akár mínusz 7 fokos hőmérsékleten is képes elérni a +25 fokon elérhető hatótávolság 80 százalékát. Hasonlóképpen a hatótávolság növelését szolgálja a Kia regeneratív fékrendszerének legújabb változata, amelynek erőssége a kormány mögötti léptetőfülekkel szabályozható. Az autó egypedálos módon is vezethető, azaz ilyenkor pusztán a gázpedál elengedésével, a fékpedál lenyomása nélkül is teljesen a megállásig lassítható az EV6.

Az EV6 az első lépés a frissen átalakult Kia életében, ugyanakkor az első lépés azon az úton is, amelyen elindulva a márka azt ígéri, látványos, inspiratív, magas technológiai színvonalú autókat kínál vásárlóinak. A Kia jövője a fenntartható mobilitás, a márka átalakulásának célja, hogy a vállalat mobilitási szolgáltatóvá váljon.

A Kia EV6-ot az Egyesült Királyságban már be is árazták. Az alapváltozat 40 895 fonttól indul, az EV6 GT-line 43 895 fonttól érhető el, míg az EV6 GT-ért minimum 58 295 fontot kérnek.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/