/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nincs megállás, újabb villanyhajtású Audi érkezik

2019. március 07. 18:15   |   Autoblog
címkék:  

Közel egy év telt el azóta, hogy a Genfi Autószalonon bemutatkozott az Audi első elektromos hajtással szerelt sorozatgyártású modellje, az Audi e-tron, amelyet ekkor még álcafólia takart. A négykarikás márka az idei Genfi Autószalonon bepillantást enged egy újabb elektromos hajtással szerelt autó világába. A 4,59 méteres Audi Q4 e-tron tanulmány egy kompakt négyajtós terepjáró, amelynek az Audi e-tron modellhez való viszonya már első pillantásra nyilvánvaló.

Az Audi Q4 tanulmányt két elektromos motor mozgatja, a rendszer összteljesítménye pedig 225 kW (306 LE). Az Audi márkára jellemzően a koncepció esetében is a quattro összkerékhajtás továbbítja a vonóerőt az útra. Kitűnő meghajtásának köszönhetően a tanulmánynak mindössze 6,3 másodpercre van szüksége, hogy álló helyzetből elérje a 100 km/óra sebességet. Legnagyobb sebessége az elektronikusan korlátozott 180 km/óra.

Nagyméretű, összesen 82 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagja szinte a teljes helyet kitölti a padlótér alatt, a két tengely között. A WLTP ciklus alapján meghatározott hatótávolság meghaladja a 450 kilométert, amely mércéül szolgál kategóriájában. Az Audi Q4 e-tron technológiai alapját a moduláris elektromos platform (MEB) adja, amelyet a Volkswagen Csoport jövőbeni elektromos járműveinél fognak használni, a kompakt kategóriától egészen a felső-középkategóriás modellekig.

Az Audi Q4 e-tron tanulmány mintegy előzetesként bepillantást enged a gyártó 2020. év végén bemutatkozó, ötödik sorozatgyártású elektromos járművének részleteibe. Az Audi e-tron értékesítése már megkezdődött, az első járműveket már 2019. március vége előtt átvehetik az ügyfelek. Még az idei évben bemutatkozik az Audi e-tron Sportback modell és a kifejezetten a kínai piacra készült Audi Q2L e-tron is még idén legördül a gyártósorról.

Az Audi Sport GmbH által fejlesztett nagyteljesítményű, négyajtós Audi e-tron GT kupé sorozatgyártásba kerülő változatának bemutatója 2020. második felére várható. Valószínűleg ugyanekkor debütál a kompakt Audi Q4 e-tron sorozatgyártású változata is. Ezzel az Audi jelen lesz a tisztán elektromos járművek összes fontosabb piaci kategóriájában, az A szegmenstől egészen a luxusautókig. Ehhez pedig az első elektromos autó bemutatásától számítva mindössze két évre van szüksége a négykarikás márkának.

4,59 méter hosszú, 1,90 méter széles és 1,61 méter magas: Mméreteivel az Audi Q4 e-tron tanulmány a kompakt kategória felső harmadához tartozik, így az elektromos SUV igazán agilis és sokoldalú modellként tökéletesen alkalmas városi közlekedésre is. Ezzel ellentétben az autó belső tere és 2,77 méteres tengelytávja legalább egy kategóriával feljebb pozícionálja a tanulmányt. Nincs váltóalagút, ami a rendelkezésre álló teret korlátozná, így a Q4 e-tron tanulmány eddig nem tapasztalt tágas teret és kényelmet kínál, elsősorban az első és a hátsó sorban helyet foglalók lábterének tekintetében.

Az integrált fejtámlákkal szerelt négy ülést Alcantara kárpitozással látták el, melyet vastag cérnával készült kettős öltésekkel dekoráltak. A kormánykerék mögött helyett kapott virtuális műszerfal kijelzője a legfontosabb elem a sebesség, a töltöttségi szint és a navigációs információk megjelenítése szempontjából. A kiterjesztett valóság funkcióval kiegészített nagyméretű head-up kijelző új megoldásként jelenik meg a tanulmányautóban.

A kormánykerék küllőin megtalálható vezérlőgombok érintéssel működnek és a leggyakrabban használt funkciók kiválasztása is rajtuk keresztül történik. A központi konzol feletti részen, középen kapott helyet a 12,3 col átmérőjű érintőképernyő, amelyen keresztül az infotainment és a járműinformációk vezérelhetők. Mivel a középkonzolon nem kellett elhelyezni olyan működéssel összefüggő elemeket, mint a sebességváltó vagy a kézifék működtetésére szolgáló részletek, így ott egy nagyméretű tárolót alakítottak ki, amely többek között a mobiltelefonok töltésének is helyet biztosít.

A Q4 e-tron koncepció megjelenése már első pillantásra egyértelművé teszi, hogy egy Audi modellről van szó. A második pillantásra pedig az is nyilvánvalóvá válik, hogy egy elektromos Audi e-tron áll előttünk. Hasonlóan az első, elektromos hajtásrendszerrel szerelt sorozatgyártású Audi modellhez, az új tanulmánynál is láthatjuk a hagyományos hűtőrács helyén megjelenő zárt kialakítású felületet, amelyet széles, közel függőleges nyolcszögletű keret vesz körbe. A levegő a két Matrix-LED fényszórók alatt induló és egészen az első kötényig húzódó légbeömlő nyílásokon áramlik be. Az Audi Q4 e-tron tanulmány két hátsó lámpatestét egy feltűnő széles csík köti össze, amely szintén az Audi e-tron egyik jellegzetességére utal vissza.

Két szempontból is fenntartható innovációs megoldás a karosszéria „Solar Sky” fényezése, amelynek  kék árnyalata a rávetülő fény szögétől függően változtatja színét. A kifejezetten az Audi Q4 e-tron tanulmányhoz készült szín előállítása környezetbarát módon történik, emellett pedig hatékonyan tükrözi a napfény rövidhullámú, az infravörös tartományhoz közeli sugarait. Ez jelentősen csökkenti a karosszéria felületének és a beltérnek a felmelegedését, amely a bent helyet foglalók kényelme és jóléte mellett egyúttal a légkondicionáló berendezés energiaigényét is csökkenti.

A moduláris elektromos platform (MEB) teljesítményszintek és meghajtások széles skáláját teszi elérhetővé. Az Audi Q4 e-tron tanulmányban az elektromos hajtás „performance” változata kapott helyet. Az Audi Q4 első és a hátsó tengelyét – quattro modellként – egyaránt egy-egy elektromos motor hajtja, azonban nincs mechanikus kapcsolat a két tengely között. Helyette egy elektromos vezérlés gondoskodik arról, hogy a nyomatékelosztás optimális legyen. Ez optimális tapadást tesz lehetővé az elektromos SUV számára minden felületen és minden időjárási körülmény között.

A legjobb hatásfok elérése érdekében az Audi Q4 e-tron tanulmány legtöbb esetben a hátsó elektromotort, egy állandó gerjesztésű szinkronmotort használ. Amennyiben a vezetőnek több erőre van szüksége, mint amennyit a hátsó elektromotor nyújthat, az elektromos összkerékhajtás az első aszinkronmotor használatával az igényeknek megfelelően továbbítja a nyomatékot az első tengely felé.

A hátsó elektromos motor teljesítménye 150 kW (204 LE) és 310 Nm nyomaték leadására képes. Az elől található elektromotor 75 kW(102 LE) teljesítménnyel és 150 Nm nyomatékkal látja el az első kerekeket. A rendszer összteljesítménye 225 kW. A padlótér alatt található akkumulátorcsomag mérete 82 kWh, amely lehetővé teszi a WLTP ciklus szerint mért 450 kilométeres hatótávolság megtételét is. Az akkumulátor töltési teljesítménye maximum 125 kW. Ezt kihasználva alig több, mint 30 perc alatt képes az autó a teljes töltöttségének 80 százalékát elérni.

A nagyfeszültségű akkumulátor a két tengely között, az utastér padlója alatt kapott helyet egy lapos, széles tömb formájában. Súlya 510 kilogramm. A tengelyek közötti tömegeloszlás is tökéletesen kiegyensúlyozott, közel 50:50. Az Audi a Q4 e-tron tanulmány első kerekeinél MacPherson rugóstagos, hátul pedig többlengőkaros független felfüggesztést használ elektronikusan vezérelt lengéscsillapítással.

A négykarikás márka 2018. szeptemberében, a tisztán elektromos SUV Audi e-tron világpremierjével indította elektromos offenzíváját. 2025-ig az Audi tizenkét tisztán elektromos hajtásrendszerű modellt kínál majd a világ legfontosabb piacain és értékesítéseinek közel egyharmadát addigra az elektromos hajtással szerelt modellek teszik ki. A kínálatban szereplő SUV modellek között megtalálható az e-tron és az e-tron Sportback is, utóbbi premierje 2019-ben várható. Emellett számos klasszikus felépítésű – például Avant vagy Sportback kivitelű – modell is érkezik majd. Az elektromos autók kínálata minden lényeges piaci szegmenst lefed, a kompakt kategóriától egészen a luxusautókig.

Az Audi 2018-ban már bemutatta egy másik elektromos platformjának első képviselőjét: az Audi e-tron GT tanulmányautó kifejezetten dinamikus kupévonalával a Los Angeles-i Autószalonon tartotta világpremierjét. Az itt bemutatott technológiát a Porsche szakembereivel közösen fejlesztették ki az Audi munkatársai, a formaterv és az e-tron GT tanulmány karaktere azonban magán hordozza az Audi egyértelmű stílusjegyeit. A projekt a sorozatgyártású modellek fejlesztésével folytatódik, amelyek megjelenése 2020. év végére várható.

Egy másik, az Audi és Porsche fejlesztési csapatainak közös projektje a Prémium Elektromos Padlólemez (Premium Architecture Electrification – PPE). Ez számos, tisztán elektromos hajtásrendszerű Audi modellcsalád alapjaként szolgál majd az igen keresett B szegmenstől a D szegmensig.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/