Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Norvégiában már minden harmadik eladott autó elektromos

2019. január 03. 19:00   |   DG
címkék:  

Norvégia továbbra is élen jár az elektromos hajtású járművek tekintetében, tavaly a forgalomba helyezett autók csaknem egyharmada villanyhajtású volt. Ha a plug-in hibrid kocsikat is beszámítanánk, 49,1 százalékot tennének ki az újautó-piacból.

Norvégiában 2013-ban az eladott új autók még csak 5,5 százaléka volt elektromos hajtású, 2017-ben azonban már a piac 20,8 százalékáért feleltek. A tavalyi év további növekedést hozott, a villanyautók részaránya 31,2 százalékra nőtt, ami egyedülálló a világon.

Tavaly az északi országban a villanyautók eladásai elképesztő 40 százalékkal, 46 092 darabra nőttek, míg a dízelautók eladásai 28 százalékkal zuhantak. De a benzinesek és a hibridek iránt is csökkent a kereslet, az előbbiekből 17, az utóbbiakból 20 százalékkal kevesebb fogyott. A legnépszerűbb villanyautó tavaly a második generációs Nissan Leaf volt, amely egyben a legkelendőbb norvég kocsi is lett. A Tesla is jó évet zárt, 8623 autót szállított ki.

Az elektromos autók ilyen mértékű elterjedése természetesen elképzelhetetlen lett volna komoly állami részvétel nélkül. Kezdettől fogva jelentős árkedvezmények vonatkoztak a villanyautókra, a legtöbb adó alól mentesültek, s az ingyenes parkolás illetve töltés lehetősége is sok embert a villanyautók felé terelt. Elemzők ugyanakkor szkeptikusak abban a tekintetben, hogy Norvégia teljesíteni tudja-e a 2025-re kitűzött célját, amely teljesen kizárná a belsőégésű motorral hajtott kocsikat a piacról. Idén mindenesetre Norvégiában ismét a villanyautók részarányának gyarapodására számítanak.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Még nem érkezett hozzászólás.

Zöld autó

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!