/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új életet kezdenek a használt akkumulátorok a BMW-nél

2017. október 31. 13:00   |   Autoblog
címkék:  

Október végén napvilágot látott a sorozatgyártásban kínált százezredik BMW i3 modell, a lipcsei üzem nagyszabású ünnepségén pedig a létesítmény egyedülálló akkumulátortelepét is rendszerbe állították. Az intelligens energiatárolóban több mint hétszáz darab, a BMW i3 legelső példányaiból kiöregedett nagyfeszültségű akkumulátor hálózatba kapcsolására van lehetőség, amelyek így hosszú távon fenntartható, költséghatékony energiaforrásként kezdhetnek második életet.

A nyugdíjazott akkumulátorok új feladata

A lipcsei üzem területén rendszerbe állított akkumulátortelep az első BMW i3 modellekből kiöregedett nagyfeszültségű akkumulátorok innovatív, hosszú távon fenntartható hatékonyságát igazolja. A telepen több mint hétszáz darab nagyfeszültségű akkumulátor hálózatba kapcsolására van lehetőség, a BMW i3 négy évvel ezelőtti piaci bevezetése óta legyártott százezer egységből azonban néhány száz példány kivételével még mindegyik rendszeres hétköznapi használatban van. A lipcsei üzem területén rendszerbe állított akkumulátortelepen jelenleg mintegy félezer darab kiöregedett akkumulátor kapta meg új feladatát.

„A telepen hálózatba kapcsolható hétszáz darab akkumulátor együttesen akkora energia tárolására képes, amelyből egy BMW i3 tisztán elektromos üzemmódban több mint 100 000 kilométert tud megtenni. A telep adaptív kialakítása ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben más méretű és teljesítményű energiatároló egységeket is bekapcsoljuk a hálózatba, ezáltal a jövő akkumulátor-technológiái is rendszerbe állíthatók lesznek” – mondta Joachim Kolling, a BMW Group energiaügyi részlegének vezetője.

Az üzem területén működő szélerőmű és a megújuló erőforrások kiaknázása jelentős mértékben csökkenti a BMW i modellek előállításához felhasznált villamos energia mennyiségét, a most rendszerbe állított akkumulátortelep pedig újabb szintre emeli a létesítmény energiahatékonyságát: a lipcsei gyár innovatív telepét a lakossági villamosenergia-hálózathoz is csatlakoztatták, szolgáltatás-ingadozás vagy ideiglenes áramkimaradás esetén így a több száz akkumulátorból álló hálózat szélesebb körben is értékes energiatámogatást garantál. A telep működése a megújuló erőforrások kiaknázásából nyert energia tárolására épül, többletmennyiség esetén pedig a technológia a zöld energiát a lakossági villamosenergia-hálózatba táplálja.

Az egyedülálló akkumulátortelep új költség- és energiahatékonysági lehetőségeket teremt az energiaszektor szereplői számára, miközben jelentős mértékű széndioxid-csökkentést is kínál.

A lipcsei létesítmény területén rendszerbe állított akkumulátortelep a megújuló erőforrásokból kinyert energia intelligens felhasználását és tárolását célzó WindNODE kezdeményezés része, amelyet a Németországi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium támogatását élvező SINTEG program („Smart Energy Showcases – Digital Agenda for the Energy Transition”) hívott életre.

 A százezredik BMW i3

Az innovatív BMW i3 sorozatgyártása 2013 szeptemberében indult be Lipcsében. A BMW Group 400 millió eurót invesztált be a BMW i modellek lipcsei gyártásába, amely már több mint 800 embernek biztosít megélhetést. Az üzemben naponta százhúsznál is több BMW i3 modell lát napvilágot, 2016-ban éves szinten összesen 26 631 példány készült el.

A BMW i3 sorozatgyártása mellett Lipcsében készülnek a BMW i modellek szénszálas alkatrészei és műanyag karosszériaelemei is, miközben a létesítmény a BMW i divízió legnagyobb présüzemének, fényezőműhelyének és összeszerelő gyártósorának is otthont ad. A BMW i8 plug-in hibrid sportautó sorozatgyártása 2014 májusában kezdődött, 2016-ban összesen 2783 darab készült belőle. A világ legsikeresebb hibrid sportautójából naponta 8–10 példány lát napvilágot. A BMW i modellcsalád következő tagja, a BMW i8 Roadster 2018-ban érkezik meg az utakra.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/