/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ultragyors töltőket telepít az E.ON és az ALDI Székesfehérváron

2023. június 29. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Bernhard Haider, az ALDI Magyarország országos ügyvezető igazgatója és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese adta át a négyállásos, ultragyors elektromos autó töltőállomást az ALDI Székesfehérvár, Szent Flórián körúti üzletének parkolójában.

Csoportkép_1_Bernhard Haider, dr. Cser-Palkovics András és Jamniczky Zsolt

A 300 kW teljesítményű egyenáramú töltőberendezések a jelenleg elterjedt egyenáramú elektromosautó-töltőknél akár hatszor gyorsabb töltést tudnak biztosítani, így az arra alkalmas járműveknél, a megfelelő körülmények esetén akár egy 15 perces bevásárlás alatt is feltölthető a jármű akkumulátora. Az ultragyors töltők az e-mobilitás jelenlegi dinamikus fejlődési üteme mellett rövidesen elengedhetetlenek lesznek a hosszabb utazáson levő, vagy otthoni töltési lehetőséggel nem rendelkező autósok számára.

Bejelentették azt is, hogy az E.ON az ALDI-val együttműködésben, 2025 elejéig további 14 magyarországi helyszínen fog – a székesfehérvárihoz hasonlóan – 2-2 darab ultragyors, 300 kW-os töltőt telepíteni. A töltők a 300 kW-os teljesítményt megosztva, kétszer 150 kW-ot tudnak biztosítani, így összesen 30 db ultragyors töltőn, 60 töltőpont áll majd az autósok rendelkezésére. Az E.ON 260 magyarországi nyilvános elektromosautó-töltője közül 146-ot jelenleg is az ALDI-val közösen üzemeltet.

A most átadott töltőállomás a nemzetközi E.ON csoport ultratöltő telepítési programjának része, amely Európa 9 országában több mint 1000 db, 150 kW-os ultragyors töltőpont telepítését irányozta elő. Az E.ON még 2022-ben egy konzorcium részeként pályázott az Európai Unió által finanszírozott Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF2) közlekedésfejlesztési felhívására, ahol az ultragyors töltőhálózat megvalósítását célzó CONNECT-E Cohesion projekt támogatást nyert. Ennek a nagyszabású fejlesztési programnak a legelső állomása a székesfehérvári töltőpontok átadása, melyek nem csupán Magyarországon, az európai programban is elsőnek számítanak.

Csoportkép_2_Bernhard Haider, dr. Cser-Palkovics András és Jamniczky Zsolt

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a sajtóeseményen elmondta: „Az Európai Unió és a Magyarország Kormánya által kitűzött klímasemlegességi célokkal összhangban vállalatunk elkötelezett a dekarbonizáció mellett, így prioritásunk az e-mobilitási megoldások fejlesztése, hiszen ez a zöldebb jövő egyik kulcsfontosságú területe. A nyilvános e-töltőhálózatunkat túlnyomórészt már most is zöld energiával látjuk el, így a töltésekhez felhasznált energiával is a hosszú távú fenntarthatósági célokat támogatjuk. Évről-évre Magyarországon is egyre több fenntartható, tisztán elektromos és hibrid autó kerül forgalomba, így mi is folyamatosan bővítjük a töltőhálózatunkat.  Utazás közben a legjobb ügyfélélményt a leggyorsabb töltők adják, ezért helyezzük most üzembe legújabb, nagy teljesítményű ultratöltőinket, mert hiszünk abban, hogy az elektromos autózás nem csak környezetbarát, de kényelmes is lehet.”

Az ALDI parkolókban már működő töltőhálózat, a több éves partnerség eredménye, amelynek keretében született megállapodás az új töltők elhelyezéséről.

”Magyarország legdinamikusabban fejlődő diszkont áruházláncaként az ALDI elkötelezett, hogy nem csupán alacsony árú termékkínálatával, hanem mindig valamilyen többletszolgáltatással álljon a magyar lakosság rendelkezésére. Az E.ON Hungária Csoporttal négy éve elkezdett együttműködés eredményeképp az ország egyik legnagyobb e-töltőhálózatát építjük ki. Jelenleg már 17 vármegye 95 ALDI-üzleténél összesen 146 töltő várja az autósokat. A most átadott ultragyors töltők jól illeszkednek üzletfilozófiánkhoz, hiszen nálunk egy bevásárlás 15 perc alatt is megoldható, az új töltőkön pedig ennyi idő alatt akár teljesen feltölthető egy villanyautó akkumulátora” – mondta az átadó kapcsán Bernhard Haider, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. országos ügyvezető igazgatója.

Ultragyors töltőoszlop a székesfehérvári ALDI parkolóban

„A fenntarthatósági lépések és a felelős energiagazdálkodás számunkra prioritás, ezért is használunk 2017 óta valamennyi saját tulajdonú ingatlanunknál zöldáramot, továbbá 18 üzletünknél napelemes rendszereket telepítettünk. Elkötelezettségünket az e-mobilitás iránt nem csupán a töltőhálózat kiépítése, hanem az áruszállítás során alkalmazott megoldásaink is bizonyítják. 2021-ben az országos láncok közül elsőként állítottunk forgalomba e-kamiont, ma pedig már két e-teherautó is részt vesz a Pest vármegyei üzleteink napi szintű áruellátásában” – tette hozzá.

A főváros után Székesfehérváron működik az E.ON Hungária Csoport legtöbb, a két új töltővel együtt összesen már 19 e-töltője. Az e-mobilitás fejlesztése iránt elkötelezett városban a fenntarthatóságért folytatott közös munka nem ma kezdődött. Az e-töltők nagyszámú telepítése mellet 2018-ban adta át Jamniczky Zsolt az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese a város első elektromos autókból álló flottájának kulcsait dr. Cser-Palkovics Andrásnak, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármesterének.

A városvezető az ultragyors töltők átadása kapcsán elmondta: „A fenntarthatóság kiemelt kérdés napjainkban – legyen szó egy város vagy éppen egy cég életéről. Egyre növekszik Székesfehérváron is a zöldrendszámos autók száma, illetve a közösségi közlekedésben használt elektromos autóbuszok aránya. Számos olyan ipari cég dolgozik nálunk, akik valamely szegmensébe bekapcsolódnak ennek az ágazatnak. A város önkormányzata maga is elkötelezett a környezet- és klímavédelem, valamint a hosszútávú fenntarthatóság iránt. Hogy ne csak szerethető, hanem minél élhetőbb, zöldebb is legyen az otthonunk. Minden, a maihoz hasonló kezdeményezés közelebb visz bennünket ezekhez a céljainkhoz. Köszönet az E.ON és az ALDI partnerségéért, és polgármesterként azt is hadd emeljem ki: büszkék vagyunk rá, hogy az országban az elsők között a fehérvári villanyautósok próbálhatják ki ezeket a szupergyors töltőket.”

A most átadott töltőket hamarosan újabbak követik majd, várhatóan elsőként Fóton.

A programban tervezett további, ALDI áruházaknál található telepítési helyszínek:

2151 Fót, Fehérkő utca 5.
2030 Érd, Sulák utca 2.
2045 Törökbálint, Süssen utca 1.
9700 Szombathely, Szent Gellért utca 49.
9012 Győr, Malomszéki út 11.
2700 Cegléd, Mozdony utca 2.
8600 Siófok, Attila utca 74.
8900 Zalaegerszeg, Balatoni út 13.
6000 Kecskemét, Izsáki út 69.
8000 Székesfehérvár, Holland fasor 1.
6500 Baja, Dózsa György út 87.
4030 Debrecen, Ozmán utca 1.
8200 Veszprém, Észak-keleti útgyűrű 6.
8200 Veszprém, Dornyai Béla utca 5.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/