/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Villanyautóként térhet vissza a Toyota MR2

2018. október 29. 16:45   |   Autoblog
címkék:  

Tojoda Akio, a Toyota elnöke köztudomásúlag imádja a sportautókat. Eltökéltségének köszönhetően hamarosan újra megjelenik a márka palettáján a Supra polgári változata, a Toyota egykori legendája, és miután a Celica pótlásáról már 2012-ben gondoskodtak a GT86 bevezetésével, már csak a legkisebb fivér hiányzik a Supra-Celica-MR2 trióból.

toyota_mr2_f_to_f

Az 1984 és 2007 között gyártott, három generációt megélt Toyota MR2 megfizethető középmotoros, hátsókerék-hajtású modell volt – ezzel a kombinációval azóta sem találkozhatunk a piacon. Utódlását elvi szinten már felvetette egyszer a Toyota: a 2015-ös S-FR tanulmányautó minden szempontból megfelelt volna a feltételeknek, kivéve a középmotort.

Erre is létezne azonban megoldás: az elektromos meghajtás. Az ülések mögött elhelyezett erőforrás a padló alá rendezett akkumulátorcsomaggal együtt páratlanul mély tömegközéppontot és kedvező súlyeloszlást eredményezne, a villanymotor combos kezdeti forgatónyomatéka különösen élvezetessé tehetné a kigyorsításokat a rövid tengelytávjával eleve kanyargós, szűk országutakra ideális autóval.

toyota_s-fr_concept_6

Egy apró, könnyű sportautó (az S-FR tanulmány hossza nem érte el a négy métert, tömege az egy tonnát), amely egyébként sem ideális a hosszú távú túrázásra, tökéletes belépőt jelenthetne a Toyota számára az akkumulátoros villanyautók világába – írta meg az Autocar magazin. Városi vagy város környéki használatban nem jelentene problémát az akkumulátorok korlátozott hatótávolsága. Kifejezetten előnyös volna viszont a belvárosokban az emissziómentes haladás lehetősége, különösen most, amikor egyre több európai nagyváros vonja meg a bizalmat nemcsak a dízelmotoroktól, de általában a belső égésű motortechnológiától.

Mindez csupán alaptalan álmodozás volna? Nem feltétlenül. A Toyota október elején alapította meg az emissziómentes járművek kutatására és fejlesztésére szolgáló részlegét, a Toyota ZEV Factoryt, ahol kétszáz mérnök dolgozik az akkumulátoros és hidrogén üzemanyagcellás technológiákon. A Toyota, amely hosszú időn át elzárkózott az akkumulátoros elektromos hajtástól, gőzerőkkel fejleszti újgenerációs szilárdtest akkumulátorát, amely forradalmasíthatja a piacot; 2030 elejére évente egymillió BEV, illetve FCEV modellt kívánnak gyártani és értékesíteni.

toyota_mr2_f_to_f6

Ez azt jelenti, hogy akár már a jövő évtized derekán megkezdődhet a tisztán elektromos Toyoták piaci bevezetése; az időzítés ideális esetben egybevágna a következő generációs Supra bevezetésével, s a hamarosan érkező második szériás GT86 ráncfelvarrásával.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/