/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Zöld autózásban az élen járunk

2018. május 15. 18:25   |   Autoblog
címkék:  

Európa élvonalában vagyunk: az 5,1%-os európai átlaggal szemben 2018 első negyedévében 5,3%-ot tettek ki a hazai újautó-eladásokból a részben vagy teljesen elektromos autók, azaz a hibrid elektromos (HEV), hálózatról tölthető hibrid elektromos (PHEV) és akkumulátoros elektromos (BEV) autók eladásai, ami történelmi csúcsot jelent. 2017-ben ez az arány még csupán 3,8% volt.

europai_ujauto_ertekesitesek_meghajtas_szerint_2018_elso_negyedev

Az év első három hónapjában Magyarországon gazdára találó 1833 zöld autóból 1535 darab volt a hibrid és 298 darab tisztán elektromos, amiből jól látszik, hogy a magán és flottavásárlók továbbra is az előbbit tartják a valóban élhető és praktikus környezetbarát megoldásnak. A hazai piac zöldülésének üteme még a Toyota várakozásait is messze felülmúlja, ráadásul még tovább gyorsulhat a közbeszerzések zöld autók irányba tolódásával.

Ha ma valaki Magyarországon környezetbarát új autó vásárlásában gondolkodik, 21 márka 89 részben vagy teljesen elektromos modelljéből választhat: ebből 45 darab a külső töltést nem igénylő, a városi használat során akár 50-70%-ban tisztán elektromos üzemben, károsanyag-kibocsátás mentesen üzemelő hibrid, 30 darab a külsőleg tölthető akkumulátor révén további emisszió mentes kilométerek megtételére alkalmas plug-in hibrid, és 14 darab a töltést igénylő akkumulátoros elektromos modell. Ehhez képest elsőre talán alacsonynak tűnhet az 5,3%-os arány, amit a részben vagy teljesen elektromos autók a magyarországi újautó-eladásokból képviseltek (4,4% hibrid és 0,9% elektromos) az idei év első negyedévében, ez azonban európai szinten is kimagaslónak számít.

magyarorszagi_ujauto_ertekesitesek_meghajtas_szerint_2018_elso_negyedev

Ennél is biztatóbb ugyanakkor a növekedés dinamikája: 2017-ben még csupán 3,8%-ot tettek ki a részben vagy teljesen elektromos újautó-értékesítések hazánkban. Míg tavaly egész évben összesen 4768 részben vagy teljesen elektromos autó talált gazdára, addig idén már az első negyedévben 1833 zöld autó kelt el (ebből 1535 hibrid és 298 elektromos). Ha az év hátralévő részében fenntarthatónak bizonyul ez a bővülési ütem, az azt jelentené, hogy 2018-ban több mint 7300 részben vagy teljesen elektromos új autó értékesítésével számolhatunk hazánkban, ami 53%-os növekedésnek felel meg a zöld autók tekintetében.

Hogy lássuk, mennyire élen jár Magyarország a zöld autózásban, elég egy pillantást vetnünk az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb jelentésére: míg a tavalyi év első negyedévében még hajszálnyira ugyan, de el voltunk maradva az európai átlagtól, addig az idei első negyedévre már meg is haladtuk azt. Idén január és március között ugyanis Európában az újautó-eladások 1,7%-át tették ki az elektromos és 3,4%-ot a hibrid autók (összesen 5,1%). Ezzel szemben Magyarországon az első negyedévben az újautó-értékesítések 5,3%-át képviselték a részben vagy teljesen elektromos eladások, 0,9% akkumulátoros elektromos és 4,4% hibrid elektromos megoszlásban. Mindez annak köszönhető, hogy Magyarországon a környezetbarát autók értékesítésének növekedési üteme magasan meghaladta az európai átlagot. Míg európai szinten 47%-al bővültek az akkumulátoros elektromos és 25,7%-al a hibrid elektromos autók eladásai, addig hazánkban 80%-al több tisztán elektromos és 33%-al több hibrid autó kelt el ugyanezen időszakban.

TOP_10_hibrid_eletromos_auto_Magyarorszag_2018_elso_negyedev

Az is jól látszik, hogy az autóvásárlók a zöld autózást gyakorlatilag két márkához, a Toyotához és prémium márkájához, a Lexushoz kötik: a január és március között Magyarországon gazdára találó új részben vagy teljesen elektromos autók 68%-át, és a hibrid elektromos autók 81%-át értékesítette a két japán márka, és a Magyarországon legnépszerűbb hibrid autók TOP5-ös listájára sem fér fel más márka modellje. A legnépszerűbb hazai hibrid autónak az első negyedévben a Toyota Auris bizonyult, amely egymagában a hazai hibrid eladások 22%-át vitte, őt a crossover Toyota C-HR (18%), a Toyota RAV4 (17%), a Toyota Yaris (13%) és a Lexus NX (4%) követte.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/