/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Zöld energia felhasználásával készülnek az akkumulátorcellák a BMW-nél

2020. július 17. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

A bajor prémiumgyártó egy hosszú távra szóló, kétmilliárd euró értékű beszállítói szerződést kötött az észak-svédországi Northvolt vállalattal, így a két cég tovább serkenti az elektromos mobilitás térnyerését. A Northvolt 2024-től saját, Skellefteå-ban épülő gyárában készíti a tisztán megújuló energia felhasználásával előállított akkumulátorcellákat.

A megállapodáshoz vezető úton a BMW Csoport számára döntő jelentőségű volt a Northvolt azon vállalása, amely szerint az észak-svédországi üzemében készülő akkumulátorcellák sorozatgyártásához szükséges energia előállításához kizárólag megújuló erőforrásokat, így többek között szél- és vízerőműveket használ fel.

Az akkumulátorcellák előállításához szükséges kobaltot és lítiumot a BMW Csoport és a Northvolt olyan bányákból szerzi be, amelyek maradéktalanul megfelelnek a két vállalat fenntarthatósági előírásainak. Ez hosszú távon biztosít teljes transzparenciát a nyersanyagok eredetére vonatkozóan, miközben a környezetvédelmi előírások és az emberi jogok betartása a két vállalat abszolút prioritását élvezi. 2021-től a BMW ráadásul ritkaföldfémeket sem használ majd ötödik generációs hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiája előállításához.

A BMW Csoport és a Northvolt célja, hogy egy közösen kidolgozott technológiai konzorcium részeként az akkumulátorcellák hosszú távon fenntartható értékláncát teremtse meg Európában. Az akkumulátorcellák újrafelhasználható kialakítása kulcsfontosságú e téren, az akkumulátorcellák iránt mutatkozó egyre intenzívebb kereslet ellenében pedig leginkább az akkumulátor-alkatrészek újrahasznosításával és a nyersanyagok széles körű újrafelhasználásával lehet javítani a hosszú távon fenntartható, környezetbarát előállítás arányát.

Az elektromos mobilitás elterjedésével egyre fontosabbá válik a levegőbe kerülő káros anyagok csökkentése és a kifejezetten energiaigényes akkumulátorcellák sorozatgyártásának módja, hiszen a tisztán elektromos meghajtású autók teljes életciklus-emissziójának több mint 40 százalékát egyedül az akkumulátorcellák tömegtermelési folyamata adja. Az akkumulátorcellák környezetbarát sorozatgyártásával tehát nagymértékben csökkenthető a levegőbe kerülő káros anyagok mértéke.

A hosszú távú fenntarthatóság iránymutatójaként a vállalatcsoport így a CATL, a Samsung SDI és a Northvolt oldalán is zöldenergia felhasználásával előállított akkumulátorcellák tömegtermelésére vonatkozóan írt alá hosszú távú megállapodásokat, a jövőbe mutató technológia pedig a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációjában kap helyet. A mennyiség növekedésével párhuzamosan felhasznált zöld energia a következő évtizedben hozzávetőlegesen tízmillió tonna szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet. Ez egy milliós lakosú nagyváros – mind például München – egész éves emissziója.

A BMW Csoport már most piacvezető a hálózatról tölthető prémium modellek mezőnyében. 2019 végére a müncheni központú vállalatcsoport átlépte a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid modellek félmilliós értékesítési darabszámát, 2021 végén pedig már öt zéró emissziójú modellel szolgálja ki ügyfeleit. A BMW i3 mellé 2019-ben érkezett meg az első tisztán elektromos MINI, a MINI Cooper SE, amelyet 2020 végén a BMW iX3, 2021-ben pedig a BMW i4 és a BMW iNEXT követ majd.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/