/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a 90 éves új Bentley

2019. szeptember 09. 11:25   |   Autoblog
címkék:  

A Bentley történetének talán leghíresebb autója, Sir Tim Birkin 1929-es 4½-litre Blowerje ismét gyártásba kerül. A különleges megrendeléseket teljesítő és karosszáló munkákat végző Mulliner 12 példányban újra megépíti a Le Mans-t is megjárt versenyautót.

Az 1920-as években Tim Birkin megrendelésére négy darab ‘Team Blower’ versenyautót építettek. A leghíresebb közülük Birkin saját autója volt, az UU 5872 rendszámú gép, amely Le Mans-ban is indult és neki köszönhető a gyári Bentley Speed Six versenyautó diadala 1930-ban. Ma, generációk kézműves tapasztalatát és a legkorszerűbb digitális technológiát latba vetve az 1929-es Team Blower versenykocsi szolgál alapjául a 12 darab új, úgynevezett folytatólagos modellnek. Tizenkettő, az eredetivel minden részletében megegyező új Team Blowert fognak kerékre állítani; éppen annyit, ahány versenyen az eredeti négy autó indult.

A Bentley múzeumában álló Team Blower autót szét fogják szedni, az alkatrészeit katalogizálják és 3D-ben beszkennelik, hogy egy komplett digitális modellt nyerjenek. Majd eredeti présformák és szerszámok, illetve a legújabb gyártástechnológiák segítségével a szakemberek 12 szett alkatrészt fognak legyártani. Ezekből rakják majd össze a 12 darab új Blower modellt. A 12 folytatólagos modell pontosan olyan lesz, mint Sir Tim Birkin 4½-litre Blowerje, néhány rejtett módosítással a modern biztonsági követelmények miatt.

Ezt követően az eredeti kocsit ismét összerakják, s közben elvégzik rajta a még fennmaradó restaurációs munkákat. A 90 éves versenyautót egyébként rendszeresen hajtják, idén teljesítette a Mille Migliát, végigment Goodwoodban és Kaliforniában részt vett a Laguna Seca felvonuláson. A Pebble Beach Concours d’Elegance-on két másik Team Blower versenyautóval pózolt együtt.

Mindegyik új folytatólagos modellbe az eredetivel megegyező, alumínium forgattyúsházzal és öntöttvas hengerfejjel kialakított, 4398 köbcentiméteres négyhengeres, 16-szelepes erőforrást szerelnek, rajta az eredeti Roots-típusú, Amherst Villiers Mk IV kompresszor pontos replikájával. A feltöltött négyhengeres 240 lóerőt ad majd le 4200-as fordulatszámon, akárcsak 1929-ben. Az acélvázas versenyautó félelliptikus laprugós felfüggesztést kap, Bentley & Draper replika lengéscsillapítókkal. A mechanikus, 40 cm átmérőjű Bentley-Perrot dobfékek és a kormánymű szintén megegyezik majd az eredetivel.

A Mulliner részleg két év alatt fogja elkészíteni a 12 darab új Team Blower modellt. Az árakról később adnak tájékoztatást, de minden bizonnyal hétszámjegyű összegre lehet számítani.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/