/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ első, robot által festett art carja

2022. május 16. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Az ABB Robotics a nyolcéves indiai csodagyerekkel, Advait Kolarkarral és a dubai székhelyű Illusorr digitális tervezői kollektívával együttműködve létrehozta a világ első robotfestésű art car autóját. Az ABB díjnyertes PixelPaint technológiája emberi beavatkozás nélkül, tökéletesen rekonstruálta Advait kavargó, monokróm dizájnját, valamint az Illusorr háromszínű geometriai mintáit.

A nyomtatófejben 1000 fúvókával felszerelt ABB IRB 5500 festőrobotjai kevesebb mint 30 perc alatt tudták elkészíteni a rendkívül összetett műalkotásokat. A PixelPaint technológia példátlan pontosságot és sebességet nyújt, és olyan bonyolult, kidolgozott részleteket rögzít, amelyeket kézzel lehetetlen lenne elérni. A világelsőnek számító teljesítményt bemutató film itt tekinthető meg.

Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB PixelPaint technológiája több mint evolúció – forradalmi újítás! Nagyszerű példája annak, hogy a robotautomatizálás és a RobotStudio szoftverünk nemcsak a fenntarthatóbb gyártás útját kövezheti ki, hanem tökéletesen reprodukálhatja azokat a kifinomult műalkotásokat, amelyek az emberi alkotó szellem eredetiségét és szépségét tanúsítják. Egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók egyre inkább személyre szabott termékeket szeretnének, a PixelPaint drasztikus változást hoz, és lehetővé teszi, hogy bármilyen dizájnt fenntartható és megfizethető módon másoljanak le.”

Az ABB úttörő PixelPaint technológiája újragondolja a festékfelhordási folyamatot, és tükrözi a fenntartható személyre szabhatóság iránti növekvő igényt az autóiparban, különösen a külső festés esetében. A többszínű autófestés hagyományosan fáradságos és költséges folyamat, amely a maszkolás és maszkleszedés több fázisával jár, de az ABB technológiája lehetővé teszi bármilyen dizájn részletes, színes és pontos másolását.

A gondosan ellenőrzött folyamat során a festék gyorsan, egyetlen fázisban felvihető. Ez az áttörés a festési folyamat automatizálásában megnyitja az utat a speciális és személyre szabott designok előtt az autógyártás piacán.

A PixelPaint technológia a gyártás fenntarthatóságát is javítja, mivel nincs szükség maszkolóanyagokra és extra szellőztetésre, ami csökkenti a károsanyag-kibocsátást, miközben javítja a víz- és energiafelhasználási mutatókat. A cég RobotStudio szoftvere által koordinált festőfej nagyon szorosan követi a jármű karosszériáját, így biztosítva, hogy a festék 100 százalékban, a levegőben képződött festékköd nélkül kerüljön fel az autóra. A különböző festékszínek gyorsan felhordhatók, a termék csak egyszer fut át a festőműhelyen. Az autógyártók számára ez megfelezheti a gyártási időt, és akár 60 százalékkal csökkentheti a költségeket.

Az art car megalkotásához az ABB felújított egy Volkswagen terepjárót, amely 2021 nyarán, a németországi katasztrofális árvízben megsérült. Az autó újrahasznosítása is az ABB fenntarthatóság iránti elkötelezettségét tanúsítja.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/