/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: a világ legkisebb lakóautója

2021. szeptember 17. 13:05   |   Autoblog
címkék:  

Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a brit férfi is, aki a világ alighanem legkisebb, funkcionális lakóautóját építette meg.

A lakóautózás a Covid-19 világjárvány előtt a beavatott kevesek titkos szórakozásának számított, az emberek többsége értetlenül szemlélte a motorizált csigaházakat, hiszen mennyivel egyszerűbb kényelmes és gyors autóban utazni, majd megszállni egy hotelben vagy apartmanban. Az elmúlt másfél év azonban azokat is ráébresztette a mindent egyben kínáló megoldás előnyeire, akiknek korábban esze ágában sem lett volna a mobilitást a lakhatással kombinálni.

Ez történt egy tízéves brit kisfiúval is. Alfie Day egy televíziós műsorban pillantott meg egy lakóautót, és azonnal kérlelni kezdte apukáját, hogy vegyenek egyet. A 34 éves apa, Phill Day tudta, hogy nem engedhetnek meg maguknak egy igazi kempingbuszt, az ötlet azonban neki is megtetszett, így rövid tervezgetés után nekilátott megépíteni a család saját lakóautóját. Ahelyett azonban, hogy felesége nagyobb kocsiját alakította volna át, saját munkába járós kisautóját: a Peugeot 107-esét vonta be a projektbe, mivel, ahogy mondta, szereti a kihívásokat.

Valójában úgy tűnhet, hogy éppen a könnyebbik utat választotta, hiszen az első generációs Peugeot 107 apró méretei ellenére rendkívül jól kihasználható és variálható belső térrel rendelkezik. A hátsó ülések támlái teljesen előre, az elsőké pedig teljesen hátra dönthetők, így az ezermester apukának nem maradt más dolga, mint hogy néhány furnérlap segítségével áthidalja az egyenetlenségeket.

Miután készen volt a belső teret csaknem teljes hosszában kitöltő „ágykeret”, egy felfújható matracot helyezett el rajta, az ablakokra pedig sötétítő függönyt szerelt. A teljes építés mindössze hat órát vett igénybe, az anyagköltséget pedig huszonöt fontra, azaz körülbelül 10 ezer forintra becsülte az apuka.

A világ minden bizonnyal legkisebb, működőképes lakóautója a Crampervan nevet kapta alkotójától. A szót a „camper van”, azaz lakókocsi, és a „cramped”, azaz szűkös kifejezésekből tákolta össze – utóbbit talán magyaráznunk sem kell, bár az építő szerint pont elfért a fiával együtt, és remekül aludtak az autóban. Alfie édesanyja, Lucy nem tartott velük az első kiránduláson – részben, mert neki már nem jutott volna hely, részben mert teljes őrültségnek tartja az ötletet. Ezzel Phill részben egyet is ért, ugyanakkor a közösségi média valósággal felrobbant a parányi lakóautó láttán, és ami a legfontosabb, Alfie élete legjobb kempingezésén vehetett részt az autóval és apukájával.

Noha a Peugeot 107 alapvetően nem alkalmas arra, hogy valós használati értékű lakóautót építsünk belőle, Alfie Day apja jó érzékkel nyúlt a Peugeot márkához. Annak különböző kategóriájú haszonjárművei ugyanis rendkívül népszerűek a professzionális lakóautó- és kempingbusz-építők körében.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/