/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: az elektromos hajtású Volkswagen T1

2020. március 20. 15:55   |   Autoblog
címkék:  

A Volkswagen Haszonjárművek bemutatta az e-BULLI-t, a T1 kisbusz elektromos hajtású változatát. Az első elkészült példány egy 1966-os évjáratú Samba Bus-on alapul, ám a jövőben a Volkswagen Haszonjárművektől más T1 konverziók és komplett T1 járművek is megvásárolhatók lesznek az e-BULLI stílusában.

A Volkswagen Haszonjárművek mérnökei, a Volkswagen Csoport Alkatrész részlegének munkatársai és az elektromos konverziók specialistája, az eClassic csapatot alakítottak, és megalkották az első villanyhajtású T1 kisbuszt. A képeken látható e-BULLI egy 1966-ban Hannoverben gyártott T1 Samba Bus, amely villanyhajtásúvá alakítása előtt egy fél évszázadon keresztül a kaliforniai utakat rótta.

A 44 lóerős boxermotor helyén most egy villanymotor lakik, 83 lóerős teljesítménnyel és 212 Nm-es nyomatékkal, ami több mint kétszer akkora, mint az eredeti blokké (102 Nm). Ez a nyomaték ráadásul a villanymotorokra jellemzően már elindulástól rendelkezésre áll. Az erőt egy egyfokozatú váltómű viszi át a hátsó kerekekre. A váltókart az első ülések közé telepítették és pontosan úgy kell használni, mint egy hagyományos automataváltót. Az előre- és hátrameneti fokozat mellett “B” állást is látunk, a sofőr ekkor beállíthatja a mozgási energiavisszatermelés mértékét. A Samba Bus eredetileg 105 km/órás végsebességre volt képes, az elektromos hajtáslánccal viszont 130 km/óráig tud gyorsítani.

A villanymotort egy 45 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor látja el energiával. A telepet, ahogy az ID.3 és a jövőbeni ID.BUZZ modellekben, hosszában a jármű padlóján helyezik el. Egyen- és váltakozó áramú töltés is lehetséges, az előbbi maximum 50 kW, az utóbbi maximum 22 kW-os  teljesítménnyel. 50 kW-os gyorstöltővel a telep 40 perc alatt 80 százalékosra tölthető. A hatótávolság több mint 200 kilométer.

Az e-BULLI-t teljesen más érzés vezetni, mint az eredetit. Nemcsak az azonnali nyomatékot kínáló, csendes hajtáslánca, hanem a korszerű felfüggesztése és kormányzása miatt is. A mérnökök többlengőkaros első és hátsó tengelyekkel, állítható lengéscsillapítókkal és tekercsrugókkal, továbbá fogasléces szervokormánnyal és négy belső hűtésű tárcsával szerelt fékrendszerrel látták el a kisbuszt.

Az új elektromos meghajtórendszerrel párhuzamosan egy teljesen új külső megjelenést és belső tér koncepciót is kitaláltak az autóhoz, amely stílusos és avantgárd is egyben. A karosszéria kéttónusú, metál narancs és matt homoksárga fényezést kapott, a kör alakú fényszórók pedig teljesen LED-esek lettek. Az utastérben a hangulat a régi, de a külsővel összhangban kéttónusú, újrakárpitozott üléseket és új első konzolt látunk, ahol többek között a motorindító gomb is helyet kapott. A padlót teljes egészében fával borították, a napfény pedig az elhúzható harmonikatetőn át csak úgy árad az utastérbe.

A műszerfalat is új formába öntötték. Az analóg kilométeróra az eredeti stílusát követi, de digitális kijelzőt is építettek bele, amiről számos adat olvasható le, így például a hatótávolság is. De rengeteg egyéb információ jelenik meg a tetőkonzolba ágyazott tableten is. A zenét egy eredetinek kinéző, retró stílusú rádió szolgáltatja, amelyet azonban korszerű technológiákkal szereltek fel, mint a DAB+, a Bluetooth és az USB.

Mindenki aki úgy érzi, hogy egy elektromos hajtású T1 busz az álmai autója, bátran keresse fel az eClassics céget. A teljes elektromos konverzióért a modernizált futmóművel, kormányzással és fékrendszerrel együtt 64 900 eurót kell fizetni. A cég emellett T2 és T3 átépítéseket is kínál.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/