Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

A nap képe: egy modernizált brit klasszis

2018. december 29. 17:20   |   DG
címkék:  

A Jaguar XJ harmadik kiadása talán az egyik legstílusosabb brit nagykocsi, egy szép példány után ma is megfordulnak az utcán. Ez a tizenkét hengeres motorral hajtott darab pedig az egyik legjobb, amit valaha láttunk.

A német Arden nemesítő cég 1972 óta foglalkozik a Jaguar, a Land Rover és a Mini modelljeivel, kedvenc típusa pedig egyértelműen a Jaguar XJ harmadik kiadása, amiből egy szépet mi is boldogan a garázsunkba állítanánk. Az Arden az elmúlt 35 év alatt 234 darab harmadik szériás XJ-t alakított át, tehát ez az egyik legsikeresebb projektje. A képeken szereplő példány a 235. módosított autó, és teljes frissítő kezelést kapott.

Az Arden az 5,3 literes V12-es aggregát finomhangolásával kezdte a munkát. A szívórendszert és a kipufogórendszert átdolgozta; két saját készítésű szívócsonkot szerelt fel nagyobb fojtószelepekkel, emellett kisebb ellenállású kipufogórendszert illesztett a kocsi alá. Módosította a vezérlőelektronikát is, így a motor jelenleg 320 lóerőt és 438 Nm nyomatékot mozgósít. A beavatkozás után a gyorsulás és a végsebesség is javult, az utóbbi 238 km/órára nőtt.

Az Ardennek mindemellett az útfogás javítására is volt gondja. Megerősítették és modernizálták a felfüggesztést; állítható keménységű Koni lengéscsillapítók, progresszív rugók, továbbá 18 colos felnikre feszített 245/40 méretű sportabroncsok kerültek a Jaguar alá. Egy szélesebb légbeömlő nyílással rendelkező első spoilert is feltettek az optimális hűtés érdekében.

Az Arden AJ 4 áráról nincsen információnk, de csak rá kell nézni: egy remek brit klasszikus, német fűszerrel és korszerű teljesítménnyel – minden pénzt megér.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Kovács Sándor
2018-12-30 - 11:31

Egész pontosan: ez egy átalakított Daimler Double Six.


A nap képe

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!