/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Eladó a világ egyik legjobb sportautója

2015. április 15. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy igazán ritka Nissan Skyline GT-R keresi gazdáját. Az R34-es kódnevű japán vas egy a húszból, amelyek megkapták a Nismo Z-Tune nevezetű tuningcsomagját, így közel 500 lóerőt képesek leadni. Most az első példány vásárolható meg nagyjából 575 ezer dollárért.

A sportautógyártás egy különleges darabkáját, egy Nissan Skyline R34 GT-R-t árul a „The-Lowdown.com”, ráadásul nem egy mindennapi darabot, hanem a mindössze húsz példányban a Nismo által elkészített, hivatalos Z-Tune csomagos változat első modelljét.

A Nismo ugyanis már jóval a típus gyártásának befejezése után – csak 2005-ben – határozta el, hogy készít néhány spéci GT-R-t, melyek nem csak külsejüket illetően térnek majd el az alap gyári változatoktól, hanem műszaki tudásukat tekintve is.

Ennek megfelelően a cég vásárolt 12 darab makulátlan, 30 ezer kilométernél kevesebbet futott egyedet, melyekhez további 8-at adtak átépítésre tulajdonosok, így a Nismo létezésének huszadik évfordulójára épp húsz darab ilyen négykerekű készülhetett el. Az R34-ek először is megkapták az egyedi ezüstmetál fényezést, amivel együtt járt a nagyobb légbeömlő nyílással ellátott első lökhárító, a szellőző rostélyokkal operáló motorháztető és a kötényt kapott hátsó lökhárító.

Az optikánál azonban nagyobb szerep jutott a kocsi orrában duruzsoló RB26-os motor átszabásának, mely gyárilag 280 paripát volt képes mozgósítani, ám ezt a cég emberei feltornázták kereken 500 lóerősre (370 kW), miközben a nyomaték 540 Nm-re ugrott. Ezt olyan alkatrészeknek köszönhették, mint a kovácsolt hajtókarok és dugattyúk, a módosított befecskendező-rendszer, az új kipufogórendszer, az IHI turbófeltöltő és egyéb apróságok.

Ezek segítségével a 0-100-as gyorsulás ideje lecsökkent 3,8 másodpercre, miközben a végsebesség elérte a 325 km/órát. A negyedmérföldes gyorsulás a ma is bámulatosnak számító 10,06 szekundumra apadt, ami a 2013-as „új” R35-ös Nissan GT-R-t is veri – ennek ugyanis 10,8 másodperc szükséges a táv teljesítésére.

S mivel a Skyline GT-R közkedvelt, de ismerten ritka és értékálló autó – egy hibátlan mezei példányért is elkérnek akár 50 ezer eurót, azaz 15 millió forintot – így nem csoda, hogy a Z-Tune változat 750 ezer ausztrál (575 ezer amerikai) dollárért, vagyis több mint 159 millió forintért találhat gazdára.

Lehet első hallásra sok egy tíz éve átalakított és egyébként nagyjából 15 éves autóért, de a másfél éve elhunyt Halálos Iram színésze, Paul Walker társaként számon tartott kékmetál R34-es még magasabb összegért kínálták megvételre – bár abból nincs még egy a Földön.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/