/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bemutatkozott a BMW Sauber F1.08

2008. január 15. 12:44   |   Autoblog
címkék:  

Nick Heidfeld (30) és Robert Kubica (23) a harmadik, 18 nagydíjból álló szezonra is marad a BMW Sauber csapatnál.


A BMW müncheni főhadiszállásán rántották le a leplet a 2008-as Formula 1-es versenyautóról, a BMW Sauber F1.08-ról. A mérnököknek jó kiindulási alapot jelentett a 2007-es autó, így nagy hibajavításokra nem volt szükség. Elsősorban a versenyautó aerodinamikáját és súlyelosztását tökéletesítették. Nick Heidfeld (30) és Robert Kubica (23) a harmadik, 18 nagydíjból álló szezonra is marad a BMW Sauber csapatnál, a cél a Ferrari és a McLaren befogása.  


A BMW Sauber technikusainak legfontosabb feladata a kiváló légellenállás elérése volt a 2008-as autó esetében: céljuk a leszorító erő csökkentése volt kanyarban, hogy nagyobb kanyarsebességet érhessen el a kocsi. Ezzel párhuzamosan a tapadás növelésére is rákoncentráltak, s néhány komponens súlyát is csökkentették.


Az aerodinamikát tekintve a szabályok tavaly óta nem változtak, de a standardizált elektronika (SECU) bevezetése és a váltóműre vonatkozó új szabályzás komoly feladatokat rótt a mérnökökre. A hétfokozatú váltóműnek például négy futamot ki kell bírnia. A SECU motorelektronika nyugdíjba küldte a kipörgésgátlót és a motorfékszabályzó rendszert, ami gyorsításnál és lassításnál egyértelműen sokkal idegesebb viselkedést eredményez. Ezért a mérnökök igyekeztek minél jobb tapadást elérni.


A Sauber F1.08 versenyautó egyébként 4600 mm hosszú, 1800 mm széles, pontosan 1 méter magas, tengelytávja pedig 3130 mm. Súlya vezetővel együtt is csak 605 kilogramm (a motor csupán 95 kg-ot nyom). Amúgy a motorburkoló elem keskenyebb lett az autón, melyhez hozzáigazították az első és a hátsó légterelő szárnyakat. A felnivédő kupakok is új elemek. A BMW Sauber F1.08 megjelenése egyébként még nem végleges, a csapat egy újabb aerodinamikai csomaggal készül a szezonnyitó, március 16-ai Melbourne-i futamra. 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/