/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hamilton nyert, Perez nagyot ment Monzában

2012. szeptember 09. 20:28   |   Autoblog
címkék:  

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon. A McLaren brit pilótája mögött a kiváló tempót diktáló Sergio Perez és Fernando Alonso végzett. Button és a két Red Bull technikai hiba miatt kiesett.

Felipe Massa remekül rajtolt, a kissé beragadó mclarenes Jenson Buttont meg tudta előzni, sőt, Lewis Hamilton mellett is bepróbálkozott a külső íven az első kanyarban. Később aztán már Button próbálkozását kellett visszavernie, de ezzel együtt is jó rajtot vett.

Az olaszok nagy örömére a másik Ferrarival a 10. helyről induló Fernando Alonso is bekezdett, a második kör elején miután megelőzte Kimi Räikkönent, már hatodik volt, majd Michael Schumachert vette üldözőbe, akit idő közben Sebastian Vettel előzött meg a Red Bullal.

A célegyenes végi sikánt probléma nélkül teljesítette a mezőny, ami kisebb meglepetés volt, hiszen itt gyakran akadnak problémák, pláne a rajt után, amikor egyszerre többen esnek be ide egymás mellett.

Schumacher a 6. kör végéig tudta tartani Alonsót, a spanyol a célegyenes végén különösebb megerőltetés nélkül elment mellette.

Nem sokkal később a verseny első kiesőjét is elkönyvelhettük: Jean-Eric Vergne Toro Rossója a célegyenes végi féktávon megcsúszott, majd a rázókőre oldalt rácsúszva a levegőbe emelkedett, de szerencsére nem fordult át. A versenyzőket nem kellett a biztonsági autó mögé terelni, a pályabírók ugyanis gyorsan kiemelték a sérült autót a bukótérből.

A 19. körben Button megelőzte Massát, vagyis a két McLaren az élre állt, Hamilton magabiztos előnnyel vezetett. A kerékcserék összerázták a McLareneket üldöző bolyt, Massa, Vettel, Alonso sorrendben szorosan egymás mögött autóztak a dobogóért csatázók. Alonso és Vettel egyszerre volt kint a bokszban, és kis híján össze is ütköztek kifelé jövet, majd a pályán a spanyol támadta a címvédőt, de Vettel a 3-as kanyarban kicsit a fűre terelte a ferrarist, aki így ritmust vesztett. A versenybírók vizsgálni kezdték az esetet.

A két McLaren a 23-24. körben cserélt kereket, így a vezetést Sergio Perez vette át a Sauberrel. A mexikóit Hamilton még a pályán megelőzte a 29. körben, amikor Alonso is elment Vettel mellett. A címvédőt ezután a stewardok bokszutca-áthajtásos büntetéssel sújtották, aki így csapattársa, Webber mögé a 9. helyre esett vissza. Ekkor Jenson Button már nem volt versenyben, McLarenje ugyanis egyszer csak megadta magát.

Hamilton továbbra is hiba nélkül vezetett az élen, és a dobogós helyeken immáron a két Ferrari haladt mögötte. Mögöttük Sergio Perez brillírozott, aki a későre halasztott kerékcseréje után a 8. helyre állt vissza, majd Vettel büntetése és Button kiesése után Räikkönent és Schumachert is megelőzte, így 15 körrel a leintés előtt ő lett a negyedik a Sauberrel. Mindemellett sorra futotta a leggyorsabb köröket is.

Alonso közben utolérte Massát, és a célegyenes végén a DRS-t használva könnyedén megelőzte csapattársát a 40. körben. Kicsit hátrébb Vettel is megnyerte a házi csatát és feljött a hatodik helyre.

A mezőny leggyorsabb tagja, Perez utolérte Massát, és a Parabolica előtt a 44. körben az állítható hátsó szárnnyal megelőzte a brazilt. A Sauber ifjú titánja nem érte be ennyivel, a második helyen haladó Alonsót is utolérte, és a 46. körben könnyedén megelőzte az Ascari kanyarban. Ekkor Hamilton 10 másodperces előnnyel állt az élen, de ez a különbség folyamatosan csökkent.

A 48. körben Sebastian Vettel a célegyenesben húzódott a betonfal mellé, miután csapata rádión rászólt, hogy azonnal állítsa le az autót, különben tönkretennék a motort. Két körrel később a másik Red Bull is kiesett, Webber ugyanis megcsúszott az Ascari kijáratában, és ugyan nem törte össze az autót, de már csak annyi ereje maradt, hogy visszahajtson a bokszba. A Red Bull pont nélkül zárta az Olasz Nagydíjat, idén először nulláztak.

Hamilton előnye folyamatosan fogyott, de végül kitartott a leintésig, így a brit pilóta Perez előtt megnyerte az olasz futamot – életében először. A dobogó harmadik fokára Alonso állhatott fel, aki így értékes pontokat szerzett, pláne úgy, hogy üldözői közül csak Hamilton szerzett pontot.

Massa végül negyedik lett, Räikkönen és a Schumacher, Rosberg sorrendben célba érő Mercedesek előtt intették le. Pontot szerzett még Paul di Resta , Kobayashi Kamui és Bruno Senna is.

A tabellát továbbra is Alonso vezeti, és előnye nőtt, a második helyre felzárkózó Hamiltont 37 ponttal előzi meg. A pontlista harmadik helyére Kimi Räikkönen zárkózott fel, neki egy ponttal van kevesebbje, mint Hamiltonnak, és eggyel többje, mint Vettelnek.

F1világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/