/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hamilton-siker az ausztrál őrületben

2008. március 16. 07:29   |   Autoblog
címkék:  

Lewis Hamilton nyerte a balesetekkel, furcsa eseményekkel tarkított Forma-1-es idénynyitót.

Még csak most kezdődött az idény, de a Forma-1-es mezőny máris produkált egy elképesztő futamot. Az Ausztrál Nagydíjon már a rajt sem telt eseménytelenül, a negyedik helyről rajtolt, Heikki Kovalainennel csatázott Felipe Massa autója hirtelen tapadást vesztett, így a brazil a gumifalba csúszott. Hátrébb is kicsi a rakást játszottak a pilóták, több autó is összeütközött, ezért azonnal beküldték a biztonsági autót. A pole-ból indult Lewis Hamilton biztosan tartotta meg helyét, Kimi Raikkönen pedig a 15. helyről azonnal felnyomult a nyolcadikra.

Hamilton pár kör alatt hatalmas előnyre tett szert az őt üldöző Robert Kubicával szemben, Raikkönen viszont nem bírt az előtte haladó Rubens Barrichellóval, hosszú körökre beragadt mögé. A kerékcseréket, ahogy azt várni is lehetett, Kubica kezdte a 16. körben, utána következett Hamilton és a többiek. Raikkönen csak a 19. körben tudta megelőzni Barrichellót, ezt követően azonnal el is lépett a hondástól.

A következő eseményre a 25. körig kellett várni, ekkor a kicsúszása miatt hátulról felzárkózó Massa David Coulthardot próbálta megelőzni a célegyenes végén, a skót azonban becsukta a kaput és a két autó összeütközött. Coulthard autója ennek következtében gyakorlatilag ripityára tört, a pályát törmelék borította el, így újfent beküldték a safety cart.

Bő féltávnál indult újra a verseny, a harmadik Raikkönen ekkor még nem cserélt és nagyon küzdött az előtte haladó Kovalainennel. A nagy erőlködésnek persze nyögés lett a vége, az előzés sikerült, a kopott gumikkal viszont nem tudott elfordulni, kicsúszása miatt visszaesett az utolsó helyre. Ezután kiállt kereket cserélni és tankolni, azaz a Ferrari semmit nem nyert azzal, hogy a finn a biztonsági autó alatt kint maradt a pályán. Massa a 31. körben kiállt.

Hamilton kényelmesen haladt az élen, a 42. körben pedig Raikkönen utolérte Timo Glockot. A világbajnok már azt nézte, hogy tudna előzni, a nagy igyekezetben azonban hátsó kereke kicsúszott a fűre, az autó tapadást vesztett és Raikkönen ezúttal megpördülést mutatott be. Egy körrel később Glock hibázott, az egyik kanyart kiszélesítette, az autó szinte irányíthatatlanul csúszott a füvön, majd egy huplin a levegőbe emelkedett és leérkezve csúnyán összetört. A Toyota németjének szerencsére nem lett baja, de ismét be kellett küldeni a biztonsági autót.

A szabályokat megszegve Barrichello kiment tankolni és kereket cserélni, de ha ez még nem lett volna elég, a “nyalókás ember” hibája miatt magával rántotta az egyik szerelőt is. A szabálytalan kiállás miatt tíz másodperces büntetést kapott. Tíz autó maradt versenyben a nagyon összekuszálódott mezőnyben, az újraindulás előtt Nakadzsima kiütötte Kubicát, ezután a kiállások miatt hátulra keveredett Kovalainen és Fernando Alonso is megelőzte a nagyon küzdő Raikkönent, akinek autója később megadta magát. A Ferrari a remek teszteredmények után nullázott az idénynyitón!

Alonso és Kovalainen az újonc, negyedik helyen haladó Sebastien Bourdais-t vették üldözőbe, a négyszeres Champ Car-bajnok Toro Rosso-pilóta tartotta is volna magát, csakhogy két körrel a leintés előtt motorja elfüstölt. Picivel később Kovalainen remek manőverrel megelőzte Alonsót, az utolsó körre fordulva, a célegyenesben azonban a spanyol visszavette a pozíciót, a finn McLarenje mintha egy pillanatra kihagyott volna.

A győzelmet a végig magabiztosan vezető Hamilton szerezte meg, mögötte a minden balhéból kimaradt Nick Heidfeld és Nico Rosberg ért célba. Negyedik Alonso, ötödik Kovalainen, hatodik Barrichello, elképesztő verseny volt.


Ausztrál Nagydíj, végeredmény:

1 L. Hamilton McLaren 1:34:50.616 átlag: 194,578 km/óra
2 N. Heidfeld BMW +0:05.478 
3 N. Rosberg Williams +0:08.163
4 F. Alonso Renault +0:17.181 
5 H. Kovalainen McLaren +0:18.014
6 R. Barrichello Honda +0:52.453
7 K. Nakajima Williams +1 kör
8 S. Bourdais Toro Rosso +3 kör – ténylegesen nem ért célba
9 K. Raikkönen Ferrari +5 kör – ténylegesen nem ért célba


A világbajnokság állása:

1. L. Hamilton  10                                 
2. N. Heidfeld  8                                  
3. N. Rosberg  6                                  
4. F. Alonso  5                                  
5. H. Kovalainen  4                                 
6. R. Barrichello  3                                 
7. K. Nakajima  2                                 
8. S. Bourdais  1


Konstruktőrök:

1. McLaren  14                                  
2. BMW Sauber  8                                  
3. Williams  8                                  
4. Renault  5                                  
5. Honda  3                                  
6. Scuderia Toro Rosso  1

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/