/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jenson Button nyerte a Kínai Nagydíjat

2010. április 19. 14:54   |   Autoblog
címkék:  

Idei második futamgyőzelmét aratta a Kínai Nagydíjon Jenson Button, ahol a tavalyi évhez hasonlóan most is az eső, sőt inkább a változékony idő játszotta a főszerepet. A világbajnoki címvédő most is kiválóan taktikázott. Button újabb győzelmével átvette a vezetést az egyéni pontversenyben, ahogy a McLaren is megelőzte a Ferrarit a konstruktőrök versenyében.

Szemerkélő esőben vette kezdetét az 56 körös Kínai Nagydíj, azonban Timo Glock kivételével – aki már a rajtrácson lefulladt – a versenyzők kivétel nélkül száraz pályára alkalmatos gumikkal álltak rajthoz.

A pole pozícióból induló Sebastian Vettel egy kicsit beragadt, így csapattársa, MarkWebber könnyedén el tudott menni mellette. Fernando Alonso kiugrott a rajtnál, amiért egy áthajtásos büntetést kapott.

A mezőny hátsó régiója nem úszta meg a rajtot a csúszós pályán. Vitantonio Liuzzi autója kitört az ötös kanyarban, és telibe találta Sebastian Buemi Toro Rossóját, aki tehetetlenül kiütötte Kamui Kobayashit, így mindhárman búcsúztak már az első körben.

Mivel rossz helyen történt a beleset, a versenyirányítás azonnal pályára küldte a biztonsági autót, miközben egyre jobban kezdett esni az eső, így a legtöbben kihasználták a lassú körözést, és feltetették autóikra az intermediate abroncsokat.

A taktika azonban nem vált be, ugyanis néhány kör után ismét kezdett száradni a burkolat, így akik nem cseréltek gumit, sorra előzték vissza a többieket. Ez egyértelművé tette mindenki számára, hogy vissza kell térni a slick abroncsokhoz.

A dupla kiállások után, az első négy helyen kivétel nélkül azok álltak, akik kockáztattak, és nem álltak ki intermediate gumikért. Nico Rosberg vezetett, akit szinte árnyékként követett Jenson Button, a Renault duója előtt. Tíz kör elteltével Robert Kubica állt a harmadik helyen.

Michael Schumacher kapcsolt először és tetette vissza a slick gumikat, így ő állt az ötödik pozícióban. A hétszeres világbajnok azonban nem tudta maga mögött tartani Hamiltont és a Red Bull duóját, miközben ismét rákezdett az eső. Az élen autózó Rosberg megcsúszott, így Button megérkezett mögé és a hátsó hosszú egyenesben el is ment mellette, mellyel átvette a vezetést.

Jaime Alguersuari miközben egy hihetetlen agresszív manőverrel elment Adrian Sutul mellett, lebontotta autója első vezetőszárnyát, ami a boxutca bejáratánál leszakadt és akadályozta a továbbhaladást, amiért ismét pályára küldték a biztonsági autót. Ezzel az élen álló három versenyző veszített a legnagyobbat, hiszen közel 50 másodperces előnyük illant el egy szempillantás alatt, és az eső egyre jobban esett.

Button megtartotta vezető pozícióját, míg Hamilton kiszorította Webbert a célegyenesre ráfordítóban, így még a célvonal előtt megelőzte az ausztrált és megérkezett Schumacher mögé, aki mellett szinte elment.

A McLaren brit versenyzője egy körön belül Petrovot is megelőzte, és nem kellett sok ahhoz sem, hogy Kubica mellett is elmenjen, mellyel feljött a harmadik helyre, és folyamatosan csökkentette a különbséget közte és az előtte haladó Rosberg között.

Hamilton kedvenc előzési pontjánál megpróbált elmenni német ellenfele mellett, ám csak egy kis időre tudott elé kerülni, hiszen a Mercedes pilótája kiválóan védte pozícióját. Mivel a gumik egyre koptak, a komplett mezőny kihajtott új intermediate abroncsokért.

A kiállások után Button vezetett, míg Hamilton a boxban megelőzte Rosberget, így megérkezett csapattársa mögé. A negyedik pozícióban Alonso autózott Kubica előtt, akit a Red Bull duója követett Schumacher előtt.

Hamilton ugyan mindent megpróbált, hogy befogja csapattársát, azonban tíz körrel a vége előtt elfogyott a bal első abroncsa. Button szintén elkezdett küszködni ezzel az utolsó körökben, így Hamilton beérte, de már nem volt elég ideje ahhoz, hogy támadást indítson ellene.

A McLaren duója mögött a szintén kiválóan taktikázó Rosberg futott be a harmadik helyen, mellyel megszerezte a Mercedes GP második dobogós helyezését az idei évben. Alonso a negyedik helyre hozta be a Ferrarit, Kubica és Vettel elé. Petrov, aki sokáig a negyedik helyen autózott, végül a hetedik lett, miután egy kicsúszást követően Schumachert és Webbert is megelőzte.

A hétszeres világbajnok továbbra sem találja régi önmagát. Schumacher mellett ugyanis nemcsak Petrov, hanem Webber és Felipe Massa is elment, így végül csak a tízedik lett.

Most egy három hetes szünet következik, majd kezdetét veszi az európai szezon, május elején Spanyolországban.

Forrás: F1világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/