/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Európába jött a Ford Explorer

2019. április 03. 17:15   |   Autoblog
címkék:  

A Ford Európa “Go Further” rendezvényén Amszterdamban bemutatkozott a Ford Explorer SUV. Amerika legkelendőbb SUV modellje az öreg kontinensen plug-in hibrid változatban fog piacra kerülni. Az Explorer még idén rendelhető lesz Európában, és 2020 elejétől Magyarországon is.

Az új Explorer Plug-In Hybrid számos közlekedési helyzetben egy elektromos hajtáslánc energiatakarékosságát, kifinomultságát és teljesítményét nyújtja, ugyanakkor a hagyományos belsőégésű motorok nagy hatótávolságát is biztosítja. Az autó 40 kilométeres elektromos városi hatótávja bizonyos piacokon értékes előnyökre és adókedvezményekre jogosít.

A Ford 350 lóerős, 3,0 literes EcoBoost motorját egy 100 lóerős elektromotor egészíti ki a hajtásban. A 13,1 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor az autó bal első sárvédőjén, az ajtó és a kerékjárat között kialakított csatlakozón keresztül tölthető fel. Ugyanakkor az akkumulátort menet közben automatikusan újratölti a regeneratív fékrendszer, ami a hagyományos autóknál fékezés közben veszendőbe menő mozgási energiát elektromos árammá alakítja át.

Az elektromotorral az Explorer nulla károsanyag-kibocsátással, tisztán elektromos hajtással is haladhat, és a vezető az EV Auto, EV Most, EV Később és EV Töltés üzemmódok közt választva döntheti el, mikor és hogyan szeretné felhasználni az akkumulátorban tárolt energiát.

Az intelligens összkerékhajtás minden századmásodpercben kielemzi azokat a jeleket, amelyek a jármű sebességét, perdületét, a külső levegő hőmérsékletét, a kerekek megcsúszását vagy a vontatás állapotát figyelő, tucatnyi szenzortól érkeznek, és ennek alapján dönti el, hogy szükség van-e kiegészítő vonóerőre. Egy elektromechanikus nyomaték-tengelykapcsolóval működő osztómű egytized másodperc alatt zökkenőmentesen változtatja meg a vonóerő elosztását az első és a hátsó kerekek között, így a tapadás mindig stabil marad. A 10-fokozatú automata sebességváltóhoz hasonlóan ez a rendszer is adaptív tanulási algoritmust használ.

A terepválasztó rendszer választható üzemmódjainak (Normál, Sport, Földút, Csúszós út, Eco, Mély hó és Homok) segítségével a vezető mindig az adott út-, időjárási- és terepviszonyoknak megfelelően autózhat, miközben a 12,3 colos digitális műszeregység grafikája az éppen kiválasztott üzemmódnak megfelelően alakul át. A terepezést a lejtmeneti szabályozás teszi még egyszerűbbé.

Az Explorerbe számos vezetéssegítő rendszert szereltek. Elérhető aktív parkolóasszisztens, keresztirányú forgalomfigyelővel kiegészített holttérfigyelő rendszer, 360 fokos kamera, gyalogos- és kerékpáros-észleléssel kiegészített ütközésre figyelmeztető rendszer, Stop & Go rendszerrel, sebességkorlátozást felismerő és sávközép funkciókkal kiegészített adaptív sebességtartó automatika, kikerülő kormányzási asszisztens, valamint ütközés utáni fékezés.

Több mint 5 méteres hosszával, 2 méteres szélességével, majdnem 2 méteres magasságával és három üléssorával az Explorer Plug-In Hybrid hét utas számára kínál luxusszínvonalú teret. Az első és második üléssorban utazók több mint 1 méteres fej- és lábteret, valamit több mint 1,5 méter széles vállteret élvezhetnek. Ugyanakkor a harmadik sor utasainak sincs okuk panaszra, hiszen a 96 centiméteres fejtérnek, a több mint 1 méteres válltérnek és a 83 centiméteres lábtérnek köszönhetően még a felnőttek is elférnek.

Az alapáron kínált, motoros mozgatású EasyFold harmadik üléssor és az EasyFold második üléssor síkba döntésével 2274 literes csomagtér alakítható ki. A kabinban összesen 123 liternyi rakodóhely áll az utasok rendelkezésére, hogy mindenki könnyen elhelyezhesse személyes holmiját – és akkor a nem kevesebb, mint 12 pohártartóról még nem is esett szó.

Az autó alapfelszereltsége kifejezetten bőséges: a vezető és utasai kényelméről olyan megoldások gondoskodnak, mint a hűthető/fűthető, 10 irányban motorosan állítható első ülések, a fűthető ülések a második sorban, a vezeték nélküli töltő, a kihúzható napárnyékolók a második üléssorban és sötétített üvegezés a második és harmadik üléssorban. A Platinum modellváltozatokban mindezt 14 hangszórós, 1000 wattos prémium B&O hangrendszer egészíti ki, míg az ST-Line kivitelekhez 12 hangszórós, 800 wattos prémium B&O hangrendszer jár alapáron.

A FordPass Connect beépített modem segítségével az Explorer Plug-in Hybrid olyan WiFi-hotspottá válik, ami akár tíz, kompatibilis mobileszköz számára biztosít vezeték nélküli csatlakozást. Az Explorer középkonzoljára egy 10,1 colos, álló helyzetben beépített érintőképernyő is rendelhető (a Platinum változatban alapáras). A kapacitív üveggel fedett képernyőt az utasok az okostelefonoknál és tableteknél már megszokott mozdulatokkal kezelhetik.

Az érintőképernyő információi mellett ott van még az opcionális 12,3 colos digitális műszeregység is, amellyel a vezető a lehető legtöbbet hozhatja ki a plug-in hibrid hajtásláncból, mivel megjelenítheti az energiaáramlást, ellenőrizhetik a töltöttséget, és tanácsokat kaphat a még takarékosabb autózáshoz. Az ST-Line modellváltozatok alapfelszereltségében 8 colos központi érintőképernyő és 12,3 colos digitális műszeregység szerepel.

Az ST-Line modellek jellegzetessége a ragyogó feketére fényezett, egy darabból készült hűtőrács, valamint a magas fényű fekete tetősínek és ablakkeretek. Az üléseket, a szőnyegeket és a sportos, alul lapított karimájú kormánykereket piros öltések díszítik, a műszerfalon pedig karbonszál-hatású dekorációs elemek láthatók. A Platinum modellváltozatok egy darabból készült hűtőrácsa selyemfényű fényezést kap, akárcsak a tetősínek és az ablakkeretek. A műszerfal dekorációs elemei valódi fából készülnek.

Az új Ford Explorer 2020 tavaszán érkezik meg Magyarországra.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/