/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

2600 kilométer 100 eurónyi üzemanyaggal

2013. augusztus 05. 16:25   |   Autoblog
címkék:  

Gerhard Plattner, az üzemanyag-takarékos autózás világbajnoka újabb rekordot tudhat magáénak. Több mint 2600 kilométert autózott Európán át, kevesebb mint 100 eurónyi földgázzal.

Plattner július 29-én az olaszországi Vicenzából indult útnak egy Škoda Citigo CNG kisautóval egyhetes, egészen Skandináviáig vezető túrájára. Célja az volt, hogy a földgázüzemű Citigo volánja mögött, nem egészen 100 eurónyi üzemanyaggal jusson el a svéd fővárosig, Stockholmig, mindvégig a lehető legtakarékosabban és leginkább környezetkímélő módon közlekedve.

Olaszországból Skandináviába tartva a rekorder vezető Ausztria és Magyarország mellett a Škoda Citigo CNG „szülőhelyét”, Pozsonyt is érintette. A túra ezután a cseh fővároson, Prágán át a Škoda székhelye, Mladá Boleslav, majd Lengyelországon át Németországba, Berlin felé folytatódott. A rekordkísérlet Dánia érintésével végül augusztus 2-án zárult a svéd fővárosban.

Plattner hihetetlen teljesítményt nyújtott; a 2619 kilométeres túra alatt 2,39 kilogramm/100 kilométeres fogyasztást produkált, jócskán alulmúlva a Citigo CNG szabványos értékeit. Ráadásul még 18,76 eurója meg is maradt a 100-ból.  Az 1 literes háromhengeres, 68 lóerős motorral felszerelt Škoda Citigo CNG gyári átlagfogyasztása 2,9 kg földgáz 100 kilométeren, széndioxid-kibocsátása pedig 79 g/km. Plattner 2,39-es átlaggal és 65 g/km-es CO2-kibocsátással abszolválta a túrát.

Különleges üzemanyag-takarékossági túrái és fogyasztási rekordjai során Plattner sok ezer kilométert autózott már a világ legkülönbözőbb részein. A Guinness Rekordok Könyve „a világ legsokoldalúbb autóvezetőjeként” említi Plattnert, aki a Škoda számára már több gazdaságossági rekordot is felállított. 2005-ben Plattner egy Škoda Fabia volánja mögött nagyjából 18 ezer kilométert tett meg Európában, összesen 31 országot érintve – s mindössze ezer eurónyi üzemanyaggal. 2011 májusában a Škoda Fabia GreenLine egyetlen tanknyi üzemanyagával autózott el Ausztriából egészen Dániáig, s vissza. Az összesen 2006 kilométeres útra végül 2,21 literes átlagfogyasztás adódott 100 kilométerenként.

S hogy mi motivál valakit ilyen különleges rekordokban? „Azt szeretném megmutatni, hogy nemcsak ideális körülmények között és lezárt tesztpályán lehet egy-egy autó takarékos. A megfelelő közlekedéssel egy autó még akár télen is a szabvány szerinti átlagfogyasztással használható” – hangsúlyozta Plattner.

A Citigo CNG változat bevezetését az importőr a hazai CNG kúthálózat fejlesztésétől teszi függővé.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/