/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Íme, húsz elpusztíthatatlan autó

2022. december 12. 18:30   |   Autoblog
címkék:  

Az autóvásárlók kedvenc keresőmotorja, az iSeeCars évről évre összeállítja azoknak a típusoknak az aktuális listáját, amelyeknél a legnagyobb arányban találkozhatunk extrém futásteljesítménnyel. A Toyota évek óta stabilan uralja a négykerekű ultramaratonisták mezőnyét.

Egyre többen hangoztatják immár az autóiparon belül is, hogy elhibázott stratégia rövid életciklusú termékeket tervezni és forgalmazni. Az energia és a nyersanyagok felhasználásának, a hulladék keletkezésének minimalizálása mellett a fogyasztók költségeinek csökkentését is szolgálná, ha az autógyártók többségében olyan járműveket készítenének, amelyek hosszú évek és kilométerek százezrei után is megbízhatóan, zokszó nélkül tennék a dolgukat.

Noha ez a szemlélet ma még nem általános, akadnak, akik hosszú évek óta ennek a fenntartható szemléletnek a jegyében fejlesztik és gyártják típusaikat. Ennek pedig kézzel fogható eredményei vannak: a kifejezetten autóhirdetések keresésére, a fellelhető ajánlatok elemzésére szakosodott iSeeCars online szolgáltatás saját fejlesztésű algoritmusai adatok milliárdjait elemzik ki, hogy a piacon bármely tetszőleges pillanatban fellelhető, több millió használt és új autó között megtalálják azokat, amelyek a lehető legteljesebb mértékben megfelelnek a potenciális vásárló elvárásainak.

A szervezet felfoghatatlanul nagy adatbázisa alapján évről évre változatos elemzéseket készít és tesz közzé, ezek közül a legizgalmasabb talán az, amelyben azt vizsgálják, egy adott típuson belül hány százalékban fordulnak elő szélsőségesen magas futásteljesítményű példányok. A logika transzparens: ha egy modell gond nélkül képes megtenni az átlagosnál jóval nagyobb távolságot, akkor azt megvásárolva hosszabb időre biztosíthatunk magunknak gondtalan mobilitást.

A statisztika megbízhatóságát a rendkívül nagy adatmennyiség garantálja: az iSeeCars csak azokat a típusokat veszi figyelembe, amelyeket az elmúlt 20 évben legalább 10 éven át forgalmaztak – ez mintegy kétmillió gépkocsit jelent. A határt 200 ezer mérföldnél, azaz 322 ezer kilométernél húzták meg: azok a típusok kerülhettek fel a listára, amelyek eladásra hirdetett példányainak legalább a 2,5 százaléka ennél többet futott.

A listán hagyományosan jól teljesítenek az alvázas, nagy szívómotorral szerelt szabadidőjárművek, ami nem meglepetés, hiszen robusztus felépítésükhöz rendszerint jóval kisebb igénybevétel társul, mint a velük gyakran rokon pickupok esetében. Az átlagos vásárlók számára azonban talán fontosabb a hibridek kiemelkedően jó eredménye: a kifinomult elektromos hajtási rendszer olyan mértékben képes tehermentesíteni a jármű belső égésű motorját és fékrendszerét, ami összességében rendkívüli élettartamot eredményez, amint arról a számos fórumon olvasható személyes beszámolók is tanúskodnak.

Aki tehát 2022-ben olyan autót szeretne vásárolni, amire hosszú évekre számíthat, annak az alábbi listáról érdemes választania. A típusnevek mellett szereplő érték azt a futásteljesítményt mutatja, amelyet a felmérésben figyelembe vett példányok legalább 1%-a meghaladott – a szerkesztők ezt tekintették az adott modelltől ésszerűen elvárható maximális élettartamnak (ami persze nem jelenti azt, hogy egy-egy példány ne tehetné meg ennek akár a többszörösét is.)

Mivel az elemzés az USA-ban készült, az észak-amerikai piaci kínálatot veszi figyelembe. Az itt szereplő típusok közül azonban kettő Európában is elérhető. Még több európai szemszögből releváns típust találunk azokon a listákon, amelyek a teljes piac helyett egy-egy szegmens szereplőire összpontosítanak. Az első táblázat után ezért, amelyben a piac abszolút leghosszabb élettartamot ígérő típusai szerepelnek, két további lista található: az elsőben a klasszikus közép- és alsó-középkategóriás személyautók, az utolsóban pedig a hibrid személygépkocsik rangsorát láthatjuk. Az Európában hivatalosan forgalmazott modelleket kiemeltük.

top 20 isc

top 10 hibrid és sza isc


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/