/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A BMW napenergia felhasználásával előállított alumíniummal csökkenti tovább emisszióját

2021. február 04. 19:05   |   Autoblog
címkék:  

A müncheni központú vállalatcsoport idén százmillió euró összértékben vásárol az Egyesült Arab Emírségekből kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot. Az így beszerzett 43 000 tonna alumínium kiteszi a Landshutban működő könnyűfém-öntöde egész évben szükséges anyagmennyiségének mintegy felét, amely több százezer tonnányi káros anyag kibocsátását előzi meg.

A BMW Csoport több tízezer tonna, kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumínium azonnali beszerzéséről döntött, amely kulcsfontosságú lépés a vállalatcsoport beszállítói hálózatának azon átfogó károsanyagkibocsátás-csökkentési stratégiájában, amely 2030-ra 20 százalékkal alacsonyabb összemissziót céloz meg. Tekintve, hogy az alumínium előállítása rendkívül energiaigényes folyamat, a zöld energia felhasználása kimagasló lehetőségeket kínál az eljárás károsanyag-kibocsátásának csökkentésére. A BMW Csoport ezért hosszú távon tervez a kizárólag zöld energia felhasználásával előállított alumíniummal, amelynek beszállításával a következő tíz évben hozzávetőlegesen 2,5 millió tonna káros anyag levegőbe bocsátását előzi meg. Ez megegyezik a célul kitűzött emissziós érték körülbelül 3 százalékával, melyet a vállalat beszállítóitól kért.

Az elektromos mobilitás térnyerésével párhuzamosan a sorozatgyártásban kínált autók teljes életciklusára vetített károsanyag-kibocsátási értékek egyre nagyobb százalékát a beszállítói hálózatban jelentkező emisszió fogja kitenni. Az egyre több tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid modell következtében folyamatosan csökken a használat során kibocsátott káros anyag mennyisége, a hálózatról tölthető hajtásláncokhoz szükséges akkumulátorcellák és alumínium-alapanyagok előállítása azonban rendkívül energiaigényes. Olyannyira, hogy megelőző intézkedések nélkül a BMW beszállítói hálózatában jelentkező, egy autóra vetített emissziós érték 2030-ra több mint megháromszorozódna. A vállalatcsoport ugyanakkor nem csupán azt tűzte ki célul, hogy megállítsa ezt a folyamatot, de hogy visszájára is fordítsa és a sorozatgyártásban kínált autók teljes életciklusára vetített 2019-es károsanyag-kibocsátási értéket további 20 százalékkal csökkentse.

Az elektromos mobilitás terjedésével az alumínium egyre fontosabb alapanyaggá válik, hiszen alacsony saját tömegével hatékonyan képes ellensúlyozni a hálózatról tölthető autók nagyfeszültségű akkumulátorainak súlyát. Az elsődleges alapanyagként használt alumínium előállítása ugyanakkor rendkívül energiaigényes folyamat: csak az alumíniumhoz szükséges timföld megmunkálása a globális alumíniumipar károsanyag-kibocsátási összértékének mintegy 60 százalékát teszi ki. A napenergia hasznosítása így kiváltképp hatékony eszköz az alumínium előállítása során keletkező káros anyagok csökkentésére.

A BMW Csoport évek óta ápol gyümölcsöző beszállítói kapcsolatot az elsődleges alumíniumot előállító Emirates Global Aluminium (EGA) vállalattal, amely a világon elsőként termel kereskedelmi célból kizárólag napenergia felhasználásával előállított alumíniumot, az így előállított alapanyagot ráadásul kezdetben kizárólag a BMW Csoport vásárolhatja meg. A müncheni központú vállalatcsoport számára előkészített alumínium előállításához az EGA a Dubaj mellett elterülő Mohammed Bin Rashid Al Maktoum napelem-parkban gyűjti össze a napenergiát. Ez a napelem-park hamarosan a világ legnagyobb napenergia-összpontosító létesítményévé válik.

A könnyűfém-öntöde a BMW landshuti üzemének legnagyobb részlege, egyúttal a vállalatcsoport egyetlen könnyűfém-öntödéje Európában. Tavaly a részleg több mint 1 600 munkatársa 2,9 millió könnyűfém alkatrészt gyártott le, többek között hengerfejeket, forgattyúházakat, a hálózatról tölthető modellek számos hajtáslánc-alkatrészét és különböző vázszerkezeti-, illetve karosszériaelemet.

A könnyűfém-öntöde a világ egyik legfejlettebb üzeme, amelynek innovatív, hosszú távon fenntartható folyamatait számos díjjal ismerték el. A könnyűfém alkatrészek előállításához az öntöde többek között homokmagok megformálását is végzi, a folyamatot pedig szervetlen kötőanyagok alkalmazása teszi gyakorlatilag emisszió-mentessé. A könnyűfém alkatrészek szabványosított előállításához a részleg ötféle eljárási folyamatot alkalmazhat, egy adott alkatrésznél így ezen öt megoldás közül választanak ki egyet az alkatrész felhasználási területe, technológiai követelményei és gyártási mennyisége szerint.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/