/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A jövő gran turismója a Bentley-től

2019. július 12. 22:10   |   Autoblog
címkék:  

A Bentley július 10-én ünnepelte 100. születésnapját a luxus mobilitás jövőjét ünneplő vízió leleplezésével a Crewe-i otthonában. A Bentley EXP 100 GT a Bentley márka jövőjének fizikai megtestesülése, amely újraálmodja a Grand Touring műfaját a jövő számára.

A Bentley EXP 100 GT kecses, mégis erőteljes karosszériája a márka jövőbeli formatervezési irányát szemlélteti. Magában foglalja a vállalat félreismerhetetlen génjeit, így azonnal Bentley modellként azonosítható. A híres R-Type Continental modellt idéző hátsó, a kerek, hűtőrácson túlnyúló lámpák, a híres Bentley rácsminta és a hosszú karosszéria a múlt híres autóira emlékeztet.

A könnyű alumíniumból és szénszálból épülő Bentley EXP 100 GT 5,8 méter hosszú és 2,4 méter széles – már a puszta dimenzióival is a vérbeli luxusról mesél. Ezt tovább fokozzák a réz és alumínium dekorációs elemek, amely természetes, fenntartható anyagként a márkát alapító W.O Bentley szellemét is megidézik – ő is pont ezeket használta a híres BR1 Aero motordugattyú megalkotásánál, amely döntő szerepet játszott az I. világháború légterének biztosításában.

Az ajtók a vezető és az utas oldalán egyaránt két méter hosszúak, a könnyű beszállás érdekében pedig kifelé és felfelé nyílnak. Teljesen nyitva közel három méter magasra emelkednek. A Compass névre hallgató új külső fényezés speciális pigmentekkel készül, amelyek az őszi színek lenyűgöző spektrumát tükrözik vissza – ráadásul a megoldás fenntartható és környezetbarát. A pigment szintetikusan készül a rizs héját felhasználva, amely egyébként a rizsipar káros mellékterméke, melynek egy részét hasznosítva a Bentley EXP 100 GT csökkenti a keletkező felesleges melléktermék mennyiségét.

A Bentley EXP 100 GT kifejező külső világítása egyszerre dinamikus és dramatikus. A leghangsúlyosabb pontot az okos, megvilágított mátrix hűtőrács és a világító repülő ’B’ jelvény jelenti, amelyek már akkor életre kelnek, amikor tulajdonosa közelít az autóhoz. A fény végigfut a hűtőrácson, majd a jelvényen, végig a motorháztetőn a jármű központi gerincén, hogy végül megvilágítsa az utasteret. Így az autó szó szerint életre kel. Hátul, a csomagtartó „lópatkó” részén 3D OLED képernyő biztosít látványos világító effekteket, tökéletes összhangban a hátsó lámpákkal.

A kivételes minőségű belső térben a Bentley kézműves szakemberei idáig még nem látott szintre emelték az anyagminőséget, új mércét állítva fel még a luxuskategóriában is. A legfinomabb anyagok, például fa, bőr és üveg olvadnak össze láthatatlanul a fénnyel, olyan egyedi belső hangulatot teremtve, amely az utasok fizikai és mentális jólétét is magasabb szintre emeli. Az üveg fémbe hajlik, majd fabetétté változik, hogy végül bőrben érjen véget. A fény az élet alapját adja, a Bentley EXP 100 GT pedig a környezetből innovatív tetőmegoldásával meríti azt. A prizmával ellátott rendszer összegyűjti a fényt és szálas optikával továbbítja a beltérbe. A természetes és a szintetikus fény összhangja új megközelítést hoz a wellness műfajába.

A Bentley személyes asszisztens a középkonzol központi elemét adja, megjelenését pedig a brit Cumbriából származó megvilágított kristály biztosítja. A hangulatvilágítás képes különböző hangulatot vagy a külső környezet hatásait visszatükrözni, miközben a beépített kivetítő különböző látványelemeket vetít a belső tér, például az ajtók betétjére.

Az intelligens, variálható biometrikus ülések háromféle módon állíthatók, attól függően, hogy a tulajdonos vezet vagy az önvezető üzemmódot veszi igénybe. A biometrikus érzékelők megfigyelik a hőmérsékletet, az utasok helyzetét és a környezeti viszonyokat, majd ennek megfelelően automatikusan hangolják a különböző szolgáltatásokat. Emellett az érzékelők a Bentley EXP 100 GT-ben a szem- és a fejmozgásokat, sőt, még a vérnyomást is nyomon követik. Ez még inkább személyre szabott kiszolgálást biztosít, amely sokkal nagyobb távlatokat nyit, mint a mai autók által kínált lehetőségek.

Kivételes útjukon az utasok élményét a Bentley EXP 100 GT-ben a Bentley személyes asszisztense fokozza. A GT fejlett, mesterséges intelligenciát használó rendszere teljesen személyre szabott lehetőségeket kínál öt különböző, egyedi üzemmód alapján: Enhance, Cocoon, Capture, Re-Live és Customise. A mesterséges intelligenciával való interakció gesztusok segítségével is történhet a cumbriai kristály előtt, amely intuitív módon értelmezi a parancsokat.

Az Enhance üzemmód a környezeti hatásokat veszi figyelembe, így például a fényeket, a zajokat, az illatokat és a levegő minőségét, majd holisztikus utazást kínál ezeket kiterjesztve, mintha csak egy nyitott modellben ülnénk, de valójában az üvegbúra védelmében. A Cocoon hamisítatlan burkot kínál, a levegő maximális tisztításával és az üvegfelületek elsötétítésével. A Capture üzemmód rögzíti a külső-belső történéseket, amelyből személyre szabott történetet állít össze. A Re-Live az utazás legjobb pillanatait idézi fel, míg a Customise a különböző üzemmódok elemeit kombinálja a vezető vagy az utas egyéni kívánságai mentén.

A Bentley EXP 100 GT passzív és aktív légbeömlői a hűtőrács mögött szükség szerint biztosítják a hajtáslánc és az erőteljes elektromotorokat támogató akkumulátorok hűtését. Ha nincs szükség hűtőlevegőre, az különböző csatornákon kívül az autó hátulján távozik, javítva a légellenállást. A csomagtartóban elhelyezett levegőtisztító rendszer megszűri a levegőt, mielőtt az a belső térbe kerül a hátsó utasok kinyitható és az elöl utazók fix légbeömlőin keresztül. Az érzékelők folyamatosan figyelik a belső tér széndioxid szintjét, segítve a tökéletes levegőminőségét létrehozását. A külső illatok észlelésének képessége mellett a Bentley egyedi illatot is fejlesztett a Bentley EXP 100 GT számára.

A belső kijelzők a nagy utazás élményét kiterjesztett valósággal fokozzák, vagy nyugodt burkot képeznek, csak a legszükségesebb információkat megosztva a külvilágból. Minden kijelzőn egyszerű, intuitív felület található, amelyet az ajtók különálló OLED képernyője egészíti ki. Az automatikusan elsötétülő üvegfelületek reflektorfénybe állíthatják a központi szórakoztató kijelzőt, amely tökéletes filmek, élő videók és egyéb média megjelenítésére, amikor a Bentley EXP 100 GT önvezető üzemmódban van.

A Bentley az iparág gondosan megválogatott szakértőivel közösen kivételes anyagokat hozott létre a Bentley EXP 100 GT számára. Mindegyik fenntartható és innovatív technológiát használ, amelyek tökéletesen megfelelnek a környezettudatos és etikus ügyfelek számára. Ezek között is kiemelkedik a lenyűgöző rézfúziós folyami fa, amely természetesen elhullott faanyagból készült, melyek 5000 éven át pihentek lápok, tavak és folyók mélyén.

A Hand and Lock egy londoni központú vállalat, amely 1767-ig visszavezethető, exkluzív, különleges technológiát használ, amit még a királyi és katonai uniformisok ihlettek. Az ő munkájukat leginkább a Bentley EXP 100 GT ajtópaneljei szemléltetik, amelyek a különböző anyagok megszakításmentes integrációját biztosítják gyönyörű, modern hímzésmintával. A skóciai Bridge of Weir Leather egyedileg válogatott, helyi forrású bőrökkel foglalkozik, amelyek a Bentley számára szükséges puha, természetes bőrkárpitozást adják. Végül egy exkluzív együttműködés keretében a Bentley a borkészítés melléktermékét használva hozta létre a luxusanyagok jövőjét jelképező, bőrhatású matériát. A 100 százalékban bio anyag az üléseket borítja.

A Bentley EXP 100 GT lenyűgözően nagy lépést tesz a karbonmentes jövő felé. A fenntartható és intelligens akkumulátoros elektromos hajtáslánc intelligens teljesítmény és töltési menedzsmentjével biztosítja, hogy a Bentley EXP 100 GT legalább olyan erőteljes és izgalmas legyen, mint hagyományos elődjei. A következő generációs elektromos hajtáslánc maximális irányíthatóságot biztosít a nyomaték négy kerék közötti tetszőleges elosztásával. A több mint 1300 lóerőt és 1500 Nm nyomatékot termelő négy motor 2,5 másodperces nulla-százas sprintet biztosít, a végsebesség pedig 300 km/óra.

A jövő akkumulátor-technológiája a jelenleginél ötször nagyobb energiasűrűséget biztosít, miközben a Bentley EXP 100 GT feltöltése 80 százalékra csupán 15 percet vesz igénybe. A töltésről automatikusan gondoskodhat a Bentley személyi asszisztens. A modell tömege lenyűgözően alacsony marad a maga csupán 1900 kilogrammjával, miközben egy feltöltéssel akár 700 kilométeres hatótáv is elérhető.

A vezetés élményének kiaknázása érdekében a Bentley EXP 100 GT csak opcionálisan önvezető, ráadásul a vezetési élményt a külső környezetnek és az utasok közérzetének megfelelően alakítja. A Bentley személyi asszisztens ráadásul alá is játszhat az egyéni élményeknek, az út mentén különböző információkat, javaslatokat és lehetőségeket kínálva az utazók érdeklődési körének megfelelően.

A főszerepben mindig az utasok jó közérzete és kényelme áll. A személyre szabási lehetőségek is ennek elősegítését szolgálják, például az aktív Aero kerekekkel, amelyek dinamikusan állítják magukat a maximális hatékonyság vagy éppen a menetteljesítmények érdekében. Az intelligens Pirelli abroncsok az időjárási körülményeknek és a vezető igényeinek megfelelően alkalmazkodnak az útfelülethez, miközben a biometrikus érzékkel felszerelt ülések a kiválasztott üzemmódnak megfelelően vesznek fel sportos alakot vagy éppen dőlnek hátra, megszabadítva a vezetőt a kormányzás olykor fáradtságos terhétől.

A Bentley személyi asszisztens esetében használt mesterséges intelligencia (MI) a Bentley EXP 100 GT kimagasló technológiai megoldásaival együtt egy olyan GT-t hoz létre, amely új alapokra helyezi a Grand Touring műfaj jövőjét. Az MI a belső térben az utasok érzelmeiből, gesztusaiból olvasva alakítja ki a tökéletes atmoszférát.

A gesztusvezérlésre kiváló példa a gyermek, aki a Bentley EXP 100 GT ablakán át a felhőket figyeli, majd kérdőleg az üvegre bök, hogy a háttérben a rendszer különböző tartalmakat letöltve végül a képernyőn elmagyarázza a jelenséget. A mesterséges intelligencia így sajátos kapcsolatot hoz létre, értelmes tanulási folyamattal megkoronázva a felsőbbrendű utazás élményeit. Az MI-vel a középkonzolon elhelyezett, megvilágított, háromrétegű cumbriai kristályon keresztül kommunikálhatunk. A Cumbria Crystal a teljesen kézzel fújt és kézzel vágott kristály utolsó előállítója Angliában.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/