/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A Volvo bőrmentessé teszi autóit

2021. szeptember 24. 16:40   |   Autoblog
címkék:  

A Volvo Cars tisztán elektromos járművei etikai megfontolásból óvják az állatok jogait. Az új C40 Recharge modellel kezdődően minden új tisztán elektromos Volvo modell teljes mértékben bőrmentes lesz.

A Volvo Cars az elkövetkező években bevezet egy vadonatúj, tisztán elektromos modellcsaládot, 2030-tól pedig kizárólag tisztán elektromos járműveket fog forgalmazni – mindet bőrmentes kivitelben. A teljes bőrmentességre irányuló törekvéseinek keretében a Volvo aktívan keres kiváló minőségű, fenntartható alternatívákat számos, a tágabb értelemben vett autóipariban használatos anyag kiváltására.

A Volvo célja, hogy 2025-re új járműveinek fedélzetén 25%-ban újrahasznosított vagy bio alapú anyagokat használjon fel, hozzájárulva ahhoz a végső célkitűzéshez, hogy az autógyártó 2040-re teljesen körkörössé tegye működését. A Volvo klímavédelmi terveinek keretében közvetlen beszállítói – köztük a nyersanyag-beszállítók – elé is ambiciózus célt tűzött ki: 2025-re tevékenységeiket 100%-ban megújuló energiaforrásból kell fedezniük.

A vállalat bőrmentes belső terekre történő átállását a szarvasmarha-tenyésztés negatív környezeti hatásai, így az erdőirtások miatti aggályok is motiválták. A becslések szerint az üvegházhatást súlyosbító gázok emberi tevékenységekre visszavezethető globális kibocsátásának mintegy 14 százalékáért az állattartás tehető felelőssé; ennek jelentős részét a szarvasmarha-tenyésztés adja. A bőrkárpitozás helyett a Volvo például bio alapú vagy újrahasznosított forrásból származó, kiváló minőségű, fenntartható anyagokat készül kínálni ügyfeleinek.

A Volvo által alkotott, Nordico névre keresztelt új beltéri anyag újrahasznosított műanyagokból (pl. PET-palackok) készített szövetszálakból, svédországi és finnországi fenntartható erdőkből származó bioanyagokból, valamint a borászatban használt dugókból visszanyert parafából készül, új mércét állítva a prémium autóipari belsőépítészet számára. A Nordicóval elsőként a Volvo új generációs típusainak fedélzetén találkozhatunk majd.

A Volvo folytatja azon törekvését, hogy teljesen nyomon követhetővé és állatbaráttá tegye gyapjúbeszállítói hálózatát, és ennek égisze alatt továbbra is kínálni fog tanúsítottan felelősségteljes forrásból dolgozó beszállítóktól vásárolt gyapjúszöveteket.

A Volvo emellett az állattartásból visszamaradt termékek alkalmazását is korlátozni kívánja. Ezeket a melléktermékeket gyakran használják fel a műanyagok, gumi, valamint kenő- és ragasztóanyagok gyártásában, akár közvetlen alkotóelemként, akár az anyag gyártására vagy kezelésére szolgáló kémiai folyamat összetevőjeként.

A vállalat azért döntött így, mert meggyőződése, hogy noha a bőrmentesítéssel fontos lépést tesznek a helyes irányba, ez önmagában még nem teszi vegánná az autó belső terét.

A Volvo a lehető legteljesebb mértékben ki kívánja váltani ezeket az anyagokat. Az, hogy minden tőle telhetőt megtesz az állatok védelme érdekében, határozott etikai állásfoglalásnak tekinthető a vállalat részéről, hiszen ezáltal aktívan csökkenti az állati eredetű termékeket tartalmazó anyagok iránti piaci keresletet.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/