/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Andy Warhol BMW-je a Müpában

2010. június 15. 21:49   |   Autoblog
címkék:  

A Művészetek Palotájának előcsarnokában június 30-ig tekinthető meg az Andy Warhol által 1979-ben festett BMW M1, amely a legendás Le Mans-i 24 órás versenyen is elindult. Az egyedi jármű a régióban először itt, Budapesten látható.

A pop-art legenda Warhol saját kezűleg festette meg a BMW által, az Art Car program keretében rendelkezésére bocsátott M1 versenyautót. Az autógyár által 1975-ben életre hívott kortárs gyűjteménynek ez volt a negyedik darabja. Andy Warhol megfogalmazása szerint az autók dinamikáját és sebességét művészi eszközökkel is ki lehet fejezni: „Ha egy autó igazán gyors, minden vonal és szín elmosódik rajta. Imádtam ezt az autót, sokkal jobban megindított, mint más technikai alkotások!" – nyilatkozta annak idején Warhol a BMW M1-ről. A kocsi részt vett az 1979-es Le Mans-i 24 órás autóversenyen, ahol kategóriájában második, összetettben pedig a hatodik helyezést érte el.

Dr. Gálig Zoltán művészettörténész szerint az autó egyedi részét képezi a BMW Art Car programnak, mivel ez volt az első olyan alkotás, amelyet a művész teljes egészében saját kezűleg festett. „A korábbi alkotások esetében a művészek az autó 1:5 arányú modelljét tervezték meg, majd segítőik közreműködésével alkották meg a végleges művet. A Warhol által festett BMW M1 teljes egészében illeszkedik a művész akkori alkotásainak vonulatába" – mondta el a pop-art szakértője.

A BMW Art Car gyűjtemény idén ünnepli 35. évfordulóját. A program keretében kortárs művészek saját stílusuk alapján alakítottak át BMW modelleket, amelyeket később a világ legnevesebb múzeumaiban állítottak ki. A kollekció legújabb darabját, Jeff Koons alkotását 2010. június 1-jén, Párizsban mutatták be. A guruló műalkotás alapját az idei nürburgringi 24 órás verseny győztes modellje, egy BMW M3 GT2 képezte.

Andy Warhol az amerikai popkultúra egyik legnagyobb alakja, a XX. század meghatározó képzőművésze, aki ruszin szülők gyermekeként, 1928. augusztus 6-án, Andew Warhola néven született Pittsburgh-ben. Szülei az 1900-as évek elején, a magyarországi Mezőlaborcról vándoroltak ki az Egyesült Államokba. A kezdetben reklámgrafikusként tevékenykedő művésznek a Campbell-féle leveskonzervet ábrázoló festménye és a Marilyn Monroe-ról eredeti fényképek alapján alkotott portréi a ’60-as évek elején szereztek világhírt. Warhol munkássága során tökéletesen elsajátította a mechanikus reprodukció eljárásának fortélyait, sőt maga is kidolgozott saját technikákat. Későbbi alkotói szakaszában avantgarde filmrendezőként is formabontó zseniként tartották számon.

A BMW M1-ből mindössze 455 darabot gyártottak, és autóversenyeken nyújtott teljesítménye méltán tette híressé.  A középmotoros autóval a BMW Motorsport célja 1976-ban egy GT kategóriás versenyautó megépítése volt, a nevezés miatt azonban szükség volt sorozatgyártott modellekre is. Az autó terveit Giorgetto Giugiaro, az Italdesign tervezője vetette papírra, a prototípust pedig a Lamborghini gyártotta. A BMW végül ezeket az alapokat továbbfejlesztve, az 1978-as Párizsi Autószalonon mutatta be a szériában gyártott M1-et, amely hatalmas sikert aratott.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/