/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Átalakul a piac: fogynak a taxik, nő a közösségi autózás

2022. augusztus 17. 18:20   |   Autoblog
címkék:  

Tisztán látszik a budapesti közlekedési trend: amíg a taxis piac zsugorodik, addig a közösségi autózás tovább szárnyal. A taxis piacot nem kímélte a koronavírus, a kizárólag elektromos autókból álló flottát üzemeltető GreenGo viszont egy éven belül 40 százalékkal bővítette az autóparkját.

Mínusz 25 százalék

Idén május óta a fővárosi taxis személyszállítás alapdíja 1000 forint, a kilométerdíj 400 forint, a percdíj pedig 100 forint. Nem csoda, hogy ilyen árak mellett egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy taxiba üljenek, aminek tisztán látszanak a következményei: folyamatosan csökken és zsugorodik a taxis piac szereplőinek száma (és velük együtt az ágazat is). Amíg 2020 márciusában – a pandémia kitörése előtt – a taxisok száma még 6754 volt a fővárosban, addig a legutolsó, nyilvánosan elérhető adat szerint ez a szám már csak 5070 volt.

Plusz 40 százalék

Ezzel szemben a közösségi autózás hazai úttörője és meghonosítója újabb flottabővítést hajtott végre: a cégnél az év eleji 320 gépjárműhöz képest 40 százalékkal növekedett az autópark, aminek eredményeképpen augusztustól már 450 gépjármű fut az utakon. A flottában továbbra is kizárólag elektromos autók vannak, Volkswagen e-Upok, Skoda Citigók, valamint áruszállításra is alkalmas Renault Kangoo Z.E. modellek.

Bár a legtöbben – ahogy a taxikat is – elsősorban rövidebb távokra veszik igénybe a szolgáltatást, a 24 órás napidíj bevezetése óta folyamatosan nő a hosszabb távú bérlések száma is. (Az év eleje óta az ilyen jellegű napidíjas bérlések száma 140%-kal nőtt.) A kisebb hatótávolságú városon belüli használatra javasolt autók mellett a flotta elsősorban nagyobb hatótávú e-Upokkal bővült, aminek eredményeképpen az autópark harmada (450 autóból 150) mostantól kényelmesen képes hosszabb utak megtételére is. Sőt, a folyamatos flottacserének köszönhetően ez az arány a jövőben tovább fog nőni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/