/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Bővül a gázos Fiatok száma

2008. október 16. 15:45   |   Autoblog
címkék:  

Ha kiürül a gáztartály, rendelkezésre áll a 45 literes benzintank; a Grande Punto-val így több mint 1000 kilométert lehet tankolás nélkül megtenni.


A Fiat bemutatta a kettős üzemanyag-felhasználású Grande Punto Natural Power modellt, mely hagyományos benzinnel és metángázzal is tud üzemelni. 12 euróból tele lehet tölteni a gáztartályt, mely 310 kilométeres hatótávot biztosít, így 100 kilométer csupán 3,8 euróba kerül. Jelenleg a Fiat az egyedüli autógyártó, amelyik kiterjedt benzin/gázos modellpalettával rendelkezik: a Multipla, a Panda és a Dobló Natural Power mellé most csatlakozott a Grande Punto Natural Power is. A gázos Fiat modellek jól fogynak Olaszországban, január és augusztus között 43 ezer metángázzal hajtott Fiatot értékesítettek.   


A metángáz-hajtású Grande Punto olcsón fenntartható jármű, 84 literes gáztartályát ugyanis 12 euróból fel lehet tölteni. Hatótávolsága gázüzemben 310 kilométer, így minden megtett 100 kilométer 3,8 euróba kerül a tulajdonosnak. Tehát körülbelül 1000 forintból leérnénk vele Balatonra. Ha kiürül a gáztartály, rendelkezésre áll a 45 literes benzintank; a Grande Punto Natural Power-rel így több mint 1000 kilométert lehet tankolás nélkül megtenni. Autógázt tankolni nem is olyan nagy feladat, Olaszországban például már 630 helyen tehetik ezt meg az autósok.


A Grande Punto Natural Power-be egy Euro 5-ös, 1,4 literes 8-szelepes Fire benzinmotort ültettek, mely benzinnel 77, metángázzal 70 lóerős, nyomatéka pedig 115 illetve 104 newtonméter. Benzinüzemben a Fiat 162, gázüzemben 156 km/órás sebességet képes elérni, a gyorsulása pedig 14,9, illetve 16,9 másodperc. A szén-dioxid kibocsátás gázüzemben sokkal alacsonyabb, 115 g/km, szemben a benzinüzemben mért átlagos 149 g/km-rel. A Grande Punto Natural Power bevezető ára 12 300 euró.    


A Grande Punto Natural Power-t nem véletlenül egy “Impatto Zero” rendezvényen mutatták be Olaszországban. Az “Impatto Zero”, azaz Nulla Hatás a LifeGate projektje, amely az országban és a világon új erdők telepítésével kompenzálja az üveghatású gázkibocsátást. Az Impatto Zero megméri a vállalatok szén-dioxid kibocsátását, majd Olaszországban és a világ más országaiban erdősítéssel kompenzálja azt. 2002 óta több mint 450 cég – köztük a Fiat is – csatlakozott a LifeGate kezdeményezéshez. Az olasz gyártó kiszámolta a Grande Punto Natural Power “szén lábnyomát” is és 6668 négyzetméternyi erdőt telepített a Ticino Nemzeti parkban. Reméljük, minél többen követik majd a példáját, nálunk is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/