/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Csődvédelmet kért a Chrysler

2009. május 01. 16:27   |   Autoblog
címkék:  

Az amerikai elnök csütörtökön megerősítette, hogy a Chrysler csődvédelmet kér, és túlélése érdekében megállapodott a FIAT-tal. Ennek értelmében a FIAT kezdeti 20 százalékot vásárol a Chryslerben, majd a kormányzati hitelek visszafizetését követően többségi tulajdonos lehet.

Barack Obama egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Chrysler megerősödve, versenyképesebben kerül ki csődjéből. Mint mondta, a csődeljárás gyors és hatékony lesz, csak 30-60 napot vesz igénybe. A Chrysler állítólag 2,25 milliárd dollár készpénzt ajánlott fel a fedezettel biztosított hitelezőinek azért cserébe, ha azok beleegyeznek a cég 6,9 milliárd dolláros, fedezettel biztosított adósságállományának leírásába. A hitelt nyújtó fedezeti alapok azonban elutasították az ajánlatot, ami után már csak a csődvédelem maradt a vállalat számára. Az Obama adminisztráció képviselői közölték: a csődvédelmi eljárás lehetőséget nyújt a Chryslernek az átszervezésre, és abból megerősödve kerülhet ki.

A The Washington Post szerint a kormány hosszú idő óta abban reménykedett, hogy csődeljárás nélkül is sikerül átalakítani a detroiti hármak közé tartozó Chryslert, ezt azonban a hitelezők elutasító magatartása meghiúsította. Nagyjából 40 fedezeti alapról van szó, amelyek az adósság mintegy 30 százalékával rendelkeznek.

Az eljárás nem azt jelenti, hogy a gyár leállítja a termelést; a Chrysler várhatóan már csütörtökön aláírja a partnerségi megállapodást az olasz FIAT autógyárral az átszervezés keretében. A csődvédelem során valószínűleg értékesítik a gyár egyes vagyontárgyait, amelyekből kifizetik a fedezeti alapokat.

Az amerikai és a kanadai kormány 10,5 milliárd amerikai dollárt szabadított fel, hogy támogassa a csődvédelem alá kerülő Chrysler átszervezését. A Chrysler – a nagyságra harmadik amerikai autógyár – várhatóan egy manhattani bíróságon nyújtja be a csődvédelmi kérelmet. A cégnek április 30-ig szabott határidőt az Obama-kormány az átszervezésre. Feltételezések szerint a kormány fedezni fogja a Chrysler működési költségeit a csődvédelmi eljárás alatt. A The New York Times múlt héten arról írt, hogy a FIAT eredetileg 35 százalékos részesedéshez jutott volna az amerikai gyárban, de ezt később 20 százalékra mérsékelték. Washington jelezte, hogy 6 milliárd dollárig terjedő segítséget nyújt, ha a két cég összeolvad. A csődvédelmi eljárás után az új cég birtokosai a FIAT-on kívül az amerikai autóipari szakszervezet, a pénzügyminisztérium és a hitelezők lennének.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/