/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elektromos Proton jövőre?

2008. szeptember 02. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

A Detroit Electric technológiájával készített autókat nagy sikerrel mutatták be Malajziában

Megfizethető, és az eddigi modellekhez képest erősebb elektromos autó gyártását tervezi a Detroit Electric 2009 végétől a malajziai Proton céggel együttműködésben. A Detroit Electric vezérigazgatója szerint a Proton mellett német és amerikai autógyárakkal is tárgyalnak az együttműködésről, de Albert Lam a cégeket egyelőre nem nevezte meg. Lam tájékoztatása szerint az autónak zéró lesz a széndioxid-kibocsátása, lítiumion akkumulátorral és saját fejlesztésű motorral szerelik fel. Az akkumulátort 7-8 órát kell tölteni, egy feltöltéssel 300 kilométert lehet majd megtenni, és egy akkumulátor összesen 200 ezer kilométert bír majd ki.


A Detroit Electric technológiájával készített autókat – egy sport, egy szedán és egy szubkompakt változatot – már be is mutatták Malajziában, és igen bíztatóak voltak a próbák: a sport változat kevesebb mint öt másodperc alatt gyorsult óránként 100 kilométeres sebességre, ez nem sokban különbözik egy benzines sportkocsi gyorsulásától.

Az eddig kifejlesztett elektromos autók általában súlyosabbak, mint hagyományos társaik az akkumulátor és a motor nagyobb súlya miatt, és ez “fékezi” a gyorsulást. A Detroit Electric által tervezett autó motorja viszont 4-12-szer könnyebb, mint a már kifejlesztett motorok, és kedvezőbb a motor teljesítményének és súlyának aránya is: kilogrammonként 5 kilowatt teljesítményre képes, míg a jelenlegi autó-villanymotorok teljesítménye körülbelül 0,25 kilowatt kilogrammonként.

A gyártó 80 ezer ringgites (hozzávetőleg 24 ezer dolláros, 4 millió forintos) árat célzott meg, ami sokkal drágább, mint a hagyományos malajziai autók, de az üzemanyag-takarékosság miatt megéri az árát: az áramköltség kilométerenként mindössze 1 centnek ígérkezik, miközben a benzines autók (1600 köbcentis motorral) 11 centet fogyasztanak kilométerenként.

(Forrás: MTI)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/