/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elvetemült, 1300 lóerős Mustangot épített a Shelby

2022. augusztus 22. 15:40   |   Autoblog
címkék:  

A Shelby American történetében először sorozatgyártásba küldött egy kísérleti modellt, amelyet nem kompresszor, hanem turbófeltöltő lélegeztet, mindjárt kettő is. Az eredmény 1300 lóerő E85-ös etanol üzemanyaggal, így a Shelby GT500 Code Red minden idők legdurvább Shelby Mustangja. Összesen 30 darab készülhet belőle.

A Shelby történetének legendás kísérleti járművei között megtaláljuk a Green Hornetet, a Super Snake-et, a Little Redet, és a 2008-as ikerturbós feltöltésű Code Redet is. Az 1967-es GT500 Super Snake-et egy 427 köbhüvelykes versenymotor hajtotta, míg az 1968-as keménytetős Green Hornet érdekessége a benzinbefecskendezés és a független hátsó felfüggesztés volt. Az ugyancsak 1967-es Little Red a dupla kompresszorával tűnt ki társai közül.

A mostani Code Red ihletadója a 2008-as, hasonló nevű duplaturbós Mustang GT500 volt, amelynek 5,4 literes V8-as motorját a Nelson Racing Engines finomhangolta. Emellett a teljes erőátviteli rendszert is feljavították, hogy bírja az óriási erőt. Végül a magas átépítési költségek és a kocsi túlságosan extrém viselkedése megakadályozta a sorozatgyártást.

Az új GT500 Code Red a 2020-2022-es modellévű Ford Shelby GT500-on alapul, és modellévenként csak 10 darabot fognak átalakítani. A hajtásláncot a Fathouse Performance nevű céggel közösen fejlesztették ki. Az 5,2 literes V8-as blokk nagyteljesítményű alkatrészeket, köztes hűtővel kiegészített ikerturbós feltöltést, új üzemanyagellátó rendszert, új motorvezérlést, továbbá új szívó- és kipufogórendszert kapott. Hagyományos benzinnel a V8-as 1000 lóerőt és 1057 Nm nyomatékot állít elő, míg E85 etanollal szédületes 1300 lóerőre és 1355 Nm-es nyomatékra képes.

A Code Red azonban jóval több egy hajtáslánc tuningnál. Ellátták a Shelby komplett widebody készletével, kovácsolt alumínium kerekeivel, egyedi féltengelyeivel, differenciálművével és állítható felfüggesztésével. Az egyedi felniken elöl 305/30, hátul 345/30 méretű sportabroncsok feszülnek. Számos szénszálas elem is felkerült az autóra; a motorháztető, az első splitter, a hátsó diffúzor, a hátsó szárny, a küszöbök és a sárvédők mind ebből a motorsportos anyagból készültek. Az utastérben különleges kárpitozású sportüléseket találunk, a hátsó üléseket pedig eltávolították.

Mindegyik Code Red Shelby GT500-hoz jár egy Team Shelby klubtagság, s persze a kocsit beiktatják a hivatalos Shelby Registry jegyzékbe is. A Code Red csomag 209 995 dollárba kerül és ebben nincsen benne az alapautó ára.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/