/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ex-raliversenyzőt hívott ki párbajra a Toyota elnöke

2022. június 21. 14:35   |   Autoblog
címkék:  

A Toyota világszintű elnöke, a ’Morizo’ álnéven maga is mesterpilóta Akio Toyoda szenvedélyes rajongója a sportautóknak és az autóversenyzésnek. Nem véletlen, hogy az ő elnöksége alatt éli újabb motorsport aranykorát a Toyota, amelynek versenyistállója, a Toyota Gazoo Racing az elmúlt években mindent megnyert, amit meg lehetett, a Rali Világbajnokság és a Hosszútávú Világbajnokság egyéni és konstruktőri világbajnoki címeitől a Dakarig.

Toyota_Akio_Toyoda_Jari_Matti_Latvala_2

Még januárban került fel a YouTube-ra egy beszélgetés vele, és a Toyota Gazoo Racing rali csapatának csapatfőnökével, a korábban Toyota színekben versenyző ex-ralipilótával, ahol váratlanul egy kihívás is elhangzott: Morizo és Jarri-Matti még idén összeméri tudását egy oda-visszavágós párbaj keretében. Az összecsapásokra még nem került sor, de azóta a Fuji 24 órás versenyen a két pilóta már versenyzett egy csapatban egy hidrogén belsőégésű Corolla volánja mögött, így volt lehetőségük felmérni egymás képességeit.

Akio Toyoda, a Toyota elnöke nem szégyelli kimondani, hogy kifejezetten nagy rajongója egy bizonyos rallyversenyzőnek, sőt igazából egész gyakran beszél erről. Akio raliversenyző bálványa pedig nem más, mint Jari-Matti Latvala. A Toyota csapatához 2017-ben csatlakozva, a Rali Világbajnokságon (WRC) már a második fordulóban győzni tudott pilótaként.

„Össze kell jönnöm vele egy jó beszélgetésre! Nagyszerű lenne!” – mondta sokszor a Toyota elnök Jarri-Matti Latvalával kapcsolatban, aki azóta a Toyota Gazoo Racing rali csapatának csapatfőnöke. A beszélgetés végül összejött, és még januárban a YouTube-ra is felkerült.

Latvala a versenyzéstől visszavonulva 2021-től lett a Toyota Gazoo Racing World Rally Team csapatvezetője, és vezetősége első évében mindent besöpört a WRC-ben: a csapat megnyerte a gyártói, valamint az egyéni világbajnoki címeket is.

“Szia, Jari-Matti!” “Szervusz Akio-san!” Így indult a páros beszélgetése, széles mosolyok közepette. Nagyjából 40 perc után azonban a beszélgetés érdekes fordulatot vett. A két szenvedélyes pilóta ugyanis szemtől szemben megmérkőzik majd 2022-ben, ráadásul rögtön kétszer is. A tét pedig nem kicsi: amennyiben Latvala nyer, visszatérhet a WRC versenyzéshez, mindemellett pedig hazaviheti azt a Yaris WRC versenyautót, amivel korábban versenyzett.

„Mindezt meg fogjuk osztani a világgal, szóval figyeljék a történéseket. Hogyan alakul majd a párbaj? Vajon Jari-Matti legyőzi Morizót és visszaszerzi a vezetői székét? És vajon megszerzi-e a bónuszt, és beállíthatja-e személyes gyűjteményébe a WRC versenygépet? Szeretném, ha mindenki nagy izgalommal követné az eseményeket egész évben.” – fogalmaz Akio Toyoda a videóban.

Morizo vs. Jari-Matti Latvala

Toyota_Akio_Toyoda_Jari_Matti_Latvala_1

Jari-Matti latvala raliversenyzőként meglehetősen patinás pedigrét tudhat magáénak, pályafutása során nem kevesebb, mint 18 világbajnoki futamon végzett a dobogó legfelső fokán, és három világbajnoki szezonban végzett ezüst, kettőben pedig bronzérmesként. A csúcsra azonban csapatfőnökként jutott fel, mindjárt első évadában, 2021-ben, amikor a Toyota a konstruktőri és egyéni világbajnoki címet is elhódította a Rali Világbajnokságban. A Morizo álnéven versenyző Akio Toyoda több nemzetközi megmérettetésen és japán ralifutamon indult, olyan kimagasló eredményekről azonban nem számolhat be ezen a téren, mint Latvala.

A részben viccből indult kihívásnak így kétségkívül Jari-Matti az esélyese, kérdés ugyanakkor, hogy ha megnyeri az összecsapást, tényleg felcserélné-e csapatfőnöki székét a pilótaüléssel, hogy újra versenyzőként is megmérethesse magát és harcba szállhasson a gyűjteményéből pilótaként még hiányzó egyéni rali világbajnoki címért.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/