/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Ez maradt a BMW i3-ból egy ráfutásos baleset után

2016. február 27. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Amilyen kicsi, olyan merevre tervezték a BMW i3-as elektromosautó vázát. Ennek köszönhetően múltkor egy Cadillac CTS orrát nyírta ki teljesen az apróság, miközben teljesen járóképes maradt.

Ismét bizonyított a BMW által sokat hangoztatott szénszálas váz, melyet a gyártó első teljesen elektromos autójához tervezett.

Bár alapvetően a gyártási költségek – és így a vételár is – magasnak bizonyultak, a kisebb tömeg és a biztonság oltárán úgy vélték a bajorok, meg kell lépni a fejlett technológiát. És lám, a legutóbb egy nála nagyobb négykerekű ellen bizonyított, nem is akárhogy.

Legutóbb ugyanis egy Cadillac CTS találta el olyan tempóval a kis elektromost, hogy az ütközéstől 53 méterrel arrébb állt csak meg. Mindezek ellenére nemhogy az utascella, de szinte az egész kasztni teljesen egyben maradt: az ajtókat (a hátsót is) ugyanúgy lehetett nyitni-csukni, mint előtte és a járásképesség is megmaradt. Az autóban ülő vezető csupán kisebb zúzódást szerzett, valamint a nyakát fájlalta szemben a Cadillac utasaival, akiket mentővel vittek kórházba kivizsgálásra, miután az első légzsákok is kinyíltak.

Ahogy a képen is látszik, a CTS orra elég csúnyán összenyomódott, bár ez a gyűrődési zónának is betudható. Az persze jó kérdés, melyik négykerekű javítása jön ki többre, miután a szénszálas szerkezetet nem lehet kijavítani, csak cserélni.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

RamPeti
2016-02-28 - 12:27

Nem az a kérdés mennyi a javítás, hanem az, hogy gyűrődő zóna nélkül milyen gyorsulást illetve lassulást kell az emberi testnek elszenvednie a baleset során. Lehet kőkemény utascellát építeni, szénszál erősítéssel, akár gyémántból csak a becsapódás során egy az egyben átadja az becsapódó autó a mozgási energiáját az álló autónak (mínusz a saját gyűrődő zónája által elnyelt energia) és majd a nyakadon érezheted ennek a kedvezőtlen hatását, akár csak az I3-as vezetője, hiszen olyat fog gyorsulni a fejed álló helyzetből, amit a gerinced nem visel el. Ehhez képest ha lenne a hátad mögött egy 1 méteres csomagtartó rész, ami hagyományos rácsos szerkezetű, lökhárítós, gyűrődő zónás, akkor ott levezetődik az átadott energia jelentős része és nem neked kell “nyakaskodni” :-). Szóval egyik oldalról bravó a BMW-nek, a másik oldalról meg életveszélyes a megoldás.


*/