/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Ezekre figyeljünk, ha autópályán közlekedünk

2023. július 05. 16:10   |   Autoblog
címkék:  

Elindult a szabadságolások és a nyaralások időszaka, így egyre több járművel találkozhatunk az autópályákon, főleg a népszerű nyaralóhelyek környékén. Az autópályán való vezetésről megoszlanak a vélemények: egyesek unalmasnak találják, hiszen sok esetben még a sebességváltóhoz sem kell hozzányúlni, mások szerint kifejezetten veszélyes a hazánkban akár 130 km/órás sebességhatár miatt.

Az ALD | LeasePlan flottakezelő most megosztja az ilyen útszakaszokra érvényes szabályokat, illetve etikettet, melyek ismeretében még magabiztosabban érezhetjük magunkat a volán mögött, és mások biztonságáról is gondoskodhatunk.

Az autópályán történő közlekedés sok sofőr számára egyszerűbbnek tűnik, mint a városi vezetés, mivel kevesebb a váratlan helyzet, ugyanakkor az autópályákon magasabb az átlagsebesség, vagyis jóval rövidebb időn belül kell a vezetőnek reagálnia. A legtöbb statisztikát alapul véve a halálos kimenetelű autóbalesetek mintegy 10 százaléka autópályán történik, ezért különösen fontos odafigyelni az érvényes szabályokra, és betartani azokat. Emellett nem árt, ha a díjfizetés terén sem ér minket meglepetés. Az ALD | LeasePlan szakemberei erre készítenek fel az alábbi jó tanácsokkal.

220 alatt

A legtöbb veszély a nem megfelelően megválasztott sebességből ered, ezért törekedjünk az alábbiakra:

Figyeljünk a sebességkorlátozásra: Tartsuk be az adott szakaszra érvényes sebességhatárt még akkor is, ha nincs nagy forgalom. A száguldozást nemcsak a pénztárcánk vagy a jogosítványunk bánhatja, hanem az autónk és saját testünk épsége is múlhat rajta, nem beszélve az utasokéról.

Vegyük fel a tempót: Az adott maximális sebességhez képest egyes járművek gyorsabban, míg mások lassabban haladnak. A biztonság érdekében azonban fontos lépést tartani a forgalommal, hogy ne okozzunk feleslegesen torlódást. Válasszuk az autónk sebességének megfelelő sávot, és legyünk együttműködőek a többi vezetővel.

Csináljunk nagy (sebességű) felhajtást: Amikor felhajtunk az autópályára, igyekezzünk minél hamarabb felgyorsulni a megfelelő sebességre, így a többi sofőrt nem kényszerítjük hirtelen manőverre, például lassításra, gyorsításra vagy sávváltásra.

Sávokba sorolva

Leggyakrabban talán éppen a sávváltások és a sávválasztások miatt bosszankodunk az autópályán, ezek ugyanis nemcsak kényelmetlenséget, hanem balesetet is okozhatnak, ha nem körültekintően, illetve nem az autó sebességéhez illeszkedően járnak el a sofőrök.

Előzzük meg a szabálytalan előzést: Autópályán a legbelső sáv előzésre szolgál, itt tehát ne tartózkodjunk huzamosabb ideig. Amint végrehajtottuk a manővert, térjünk vissza a külső sávba. Ugyanígy kerüljük a jobbra-balra előzgetést, mert ezzel megijeszthetünk más vezetőket, ami a többi közlekedőt is veszélybe sodorhatja.

Tartsunk jobbra: Válasszuk mindig az autó aktuális sebességének megfelelő sávot, és ne haladjunk tartósan a belső sávban, ha a szélső sáv is üres.

Csak indokolt esetben használjuk a leállósávot: A leállósáv nem a dugó kikerülésére van, a KRESZ egyértelműen szabályozza, hogy milyen esetekben lehet használni. Ezek közé tartozik a továbbhaladást akadályozó műszaki meghibásodás, illetve annak elhárítása, a mozgásképtelen jármű elszállítása, a forgalomellenőrzés, az útfenntartás vagy a forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek közé besorolni kívánó járművek esete. Komoly büntetést reszkíroz az, aki a leállósávban szabálytalanul tartózkodik, illetve közlekedik.

Figyelem, felkészülés, figyelmesség

Ne csak a potenciális büntetéseket, illetve a szabályok követését tartsuk szem előtt, amikor autópályán közlekedünk. A többi autósra való odafigyelés éppoly fontos a kényelmes és biztonságos körülmények megteremtéséhez.

Előzzünk előzékenyen: Előzés előtt mindig alaposan nézzünk körül, és győződjünk meg arról, hogy elég hely áll rendelkezésünkre, a nagy sebesség miatt ugyanis jelentősen megnő a reakcióidő és a féktáv. Akkor is kerüljük a hirtelen mozdulatokat és sávváltást, ha egy lassabb jármű halad előttünk. Ha nem biztonságos a megelőzése, inkább lassítsunk le, és várjuk meg a megfelelő pillanatot.

Legyünk engedékenyek az újonnan jövőkkel: Ha felhajtó közelébe érünk, és úgy látjuk, hogy nagy a bejövő forgalom, próbáljunk óvatosan a belső sávba sorolni, szabad utat adni ezzel a besorolóknak.

Ne halogassuk a lehajtást: Készüljünk fel időben a lehajtásra és a kisorolásra, ne veszélyeztessünk másokat, illetve magunkat az utolsó pillanatban elvégzett váratlan sávváltással. Ha túl későn eszméltünk fel a kijárat közeledtére, inkább menjünk tovább, és válasszuk a következő kihajtót a visszafordulásra.

Látszódjunk, de ne villogjunk: A KRESZ egyrészt előírja a tompított fényszóró használatát autópályán, másrészt a nagy sebesség miatt egyébként is előnyös a használata, mivel a többi sofőr így hamarabb észreveszi az érkező járművet, bármilyen is legyen az időjárási körülmény. A fényszóró villogtatását azonban kerüljük. Magyarországon ugyan nem büntetik a levillogást, ennek ellenére nagyon illetlen és zavaró viselkedés az előttünk haladó sebességnövelésének ösztönzésére. A kevésbé rutinos vezetőket akár meg is ijesztheti, leszorítással kombinálva pedig életveszélyes is lehet.

Ragadós szokás

Nevével ellentétben a magyarországi autópályamatrica-rendszer teljes mértékben elektronikus, ahogy a díjellenőrzés is, tehát rendszámleolvasó kamerák segítségével tudják megállapítani, hogy az adott rendszámra váltottak-e úthasználati jogosultságot. Ettől függetlenül a díjfizetés kötelező, a visszaigazolást pedig javasolt az érvényesség végét követően további 2 évig megőrizni.

Ha elfelejtettünk matricát venni, vagy csak véletlenül hajtottunk fel a fizetős útra, az első adandó alkalommal pótoljuk a mulasztást. Erre a felhajtástól számítva 60 percünk van, mivel a matrica érvényessége a vásárlást megelőző 60. percben kezdődik. Rendszámonként egyébként naponta csak egy büntetést szabhatnak ki az autónkra, függetlenül attól, hogy hányszor ellenőriztek bennünket. Ez jó hír abban az esetben, ha esetleg továbbra sem tudatosulna bennünk, hogy fizetős útszakaszon közlekedünk.

Előfordulhat, hogy van ugyan matricánk, de nem felel meg járművünk díjkategóriájának, lejárt vagy még el sem kezdődött az érvényessége, nem az adott vármegyére érvényes, vagy a rajta lévő rendszám nem egyezik meg autónk rendszámával. Az ilyen esetek megelőzésére a vásárlás során mindig ellenőrizzük a visszaigazoló szelvényen lévő adatokat.

Ha véletlenül alacsonyabb járműkategóriára érvényes matricát vettük, akkor csak a pótdíjkülönbözetet kell megfizetnünk. Magasabb kategória esetén pedig nincs büntetés. Amennyiben téves rendszám szerepel a matricánkon, maximum 3 karakter eltérésig – eljárási díj ellenében – kérhetjük a matricán szereplő rendszám módosítását. Erre az érvényességi idő kezdetétől vagy a hibás rendszám miatt kiszabott felszólítás kézhezvételétől számított 60 napon belül van lehetőségünk. A megyei matricák csak az adott vármegyére, illetve a határos vármegyék irányába eső első csomópontig érvényesek. Ezeken kívüli díjköteles utak használata büntetést von maga után. A problémák orvoslásának, valamint a büntetések lekérdezésének ügyében a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához fordulhatunk.

Külföldi utazás előtt előzetesen járjunk utána a helyi szabályoknak, így sem a KRESZ-előírások, sem pedig a díjfizetési kötelezettségek nem érhetnek minket váratlanul.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/