/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Feléled a BMW 8-as sorozat

2017. május 27. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

A BMW a legendás Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásának első gálaestjén mutatta meg legújabb lenyűgöző koncepcióját, a BMW Concept 8 Series tanulmányautót. Az újdonság a bajor gyártó legelőkelőbb modellsorozatának előfutáraként mutatkozik be, hiszen a vállalatcsoport történetének eddigi legátfogóbb újítási hulláma a tervek szerint 2018-ban a BMW 8-as Coupé érkezését is elhozza.

A 2016 márciusában bejelentett „Strategy Number One > Next” vállalati stratégia egyik célja, hogy az értékesítési mutatók és a bevételek párhuzamos növekedésével jelentős mértékben élénkítse a BMW luxusszegmensben betöltött szerepét, a BMW 8-as sorozat felélesztése pedig kulcsfontosságú tényező.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó hovatartozása már első ránézésre egyértelmű, miközben innovatív karosszériáját vadonatúj ötletek és úttörő megoldások hatják át. „A koncepció formanyelve merész vonalvezetés mentén értelmezi újra a BMW legendás stílusjegyeit, amelyek főként a felületek közötti átmenetekben érhetők tetten. A letisztult eleganciát éles törések és lágy ívek kontrasztja szegélyezi, kiemelve a modell erőteljes adottságait. A végeredmény egy rendkívül magabiztos kiállású, lélegzetelállítóan gyönyörű forma, amelynek minden porcikája egyedülálló. Egy modernkori klasszikus a javából” – mondta Adrian van Hooydonk, a BMW Csoport vezető formatervezője.

A koncepció frontrészét a nagyméretű hűtőrács, a vékonyra húzott fényszórópár és a hatalmas légbeömlők kiválóan elrendezett egysége határozza meg. A BMW Concept 8 Series tanulmányautón új értelmezésben jelennek meg a bajor gyártó legendás stílusjegyei. A szélesen elnyújtott, vese alakú hűtőrács két oldalpárja például minden korábbinál alacsonyabbra került, a BMW kupéklasszikusainak emlékét idézve pedig egyetlen, nagyméretű keretben kapott helyet. A koncepció szigorú tekintetéről a rendkívül vékonyra húzott fényszórópár gondoskodik, hatszög alakú LED-helyzetjelzőkkel és BMW lézerfény-technológiával.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó sziluettje egyszerre sugall erőt és eleganciát. A hosszú motorháztető és a kecsesen lejtő tetővonal harmóniáját dinamikus ívek keltik életre, a csomagtérajtó halványan emelkedő lezárása pedig a sebesség élményére utal. Az első kerékívek mögött elhelyezett Air Breathers légkivezető nyílásokból érkező légáramlatot két exkluzív oldalvonal optimalizálja, a hátsókerék-meghajtású kupé teljesítményét pedig a hátsó tengely fölötti masszív karosszéria-domborulat nyomatékosítja.

A koncepció világpremierjére a BMW dizájn-részlege egy vadonatúj karosszériaszínt is kikevert, amely kizárólag a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sajátja. A Barcelona Grey Liquid fantázianévre keresztelt, szürkéskék árnyalat optimális mélységét a magasfényű, irizáló pigmentek adják. A kocsi alatt ugyancsak exkluzív, 21” méretű könnyűfém keréktárcsák gurulnak.

A tanulmányautó hátfala a BMW 8-as sorozat lapos, rendkívül széles, erőtől duzzadó karakterét idézi. A sportkupé egyik fénypontja a hátrafelé szűkülő utascella és a széles vállrész összefonódása. A vékonyan elnyújtott hátsó lámpák messze benyúlnak az övvonalba, így átmenetet képeznek a koncepció oldala és hátfala között. A szénszálból készült hátsó diffúzor a BMW Concept 8 Series tanulmányautó sportos énjét helyezi a középpontba, nagyméretű, trapéz alakú dupla kipufogóvégekkel kiegészítve.

Az utastér a vezetés élményére koncentrál. A volán mögött helyet foglaló sofőrt a sportautók jellegzetes, vezetőre összpontosító hangulata fogadja. Az összes kijelző funkció, járművezérlési opció és utastéri felület, így a központi műszeregység, a műszerfal, a középkonzol és a két ajtókárpit is a letisztult egyszerűség elvét követi. Az utastér egyik legelegánsabb része a műszerfal és az ajtókárpitok találkozása, amely prémium kialakítása ellenére a sportautók zárt kabinjának benyomását kelti. Ezt nyomatékosítja a műszerfal és a középkonzol közötti egyedülálló átmenet is, amely az utastér középpontját adja.

A luxus kisugárzás mögött minden megérintett elem, alkatrész és funkció sportos karaktert hordoz, a legfinomabb bőrrel bevont sportülések váza például ultrakönnyű szénszálból készült, a sportkormány kézzel csiszolt alumínium küllői mögött pedig vörösre eloxált váltófülek idézik a versenypályák hangulatát. A sportautók és a luxuslimuzinok hamisítatlan kettősét az alumínium elemek és a sötét bőrözés kontrasztja hirdeti. A formatervezők sötétbarna és jégfehér Merino bőrkárpitozást alkalmaztak az utastérben, a csúcstechnológiás megoldásokat pedig a szénszálból készült alkatrészek és az alumínium elemek hangsúlyozzák. Sőt mi több, a váltókart és a BMW iDrive operációs rendszer vezérlőtárcsáját Swarovski kristályból faragták ki.

A BMW Concept 8 Series tanulmányautó a BMW 2018-as világpremiert ígérő luxus sportkupéjának előfutára. A vadonatúj BMW 8-as Coupé új fejezetet nyit a luxus színvonalú sportautók történetében és a valaha készült legelőkelőbb modellsorozattal bővíti a vállalat palettáját. A BMW 8-as sorozat a kompromisszumoktól mentes menetdinamika és az abszolút luxus egységét kelti majd életre, amellyel új mércét állít majd.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/