/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Felfrissült a Volkswagen lakóautója

2019. augusztus 15. 11:00   |   Autoblog
címkék:  

Augusztus végén, a Düsseldorfi Lakójármű-szalon alkalmával tartja új California 6.1 modellje világpremierjét a Volkswagen Haszonjárművek. A megújult orrkialakítás karizmatikus, a konyhaberendezés és az ágyak egyaránt továbbfejlesztett konstrukciók, a tetőkonzol új multifunkciós kezelőpanelje immár digitalizált technika, miközben az extrafelszerelésként kínált, szintén digitális műszeregység, valamint az infotainment-rendszerek integrált internetkapcsolatot kínáló, új generációja egyaránt további újdonság a lakóautó fedélzetén.

Ugyancsak új a már a digitális világ igényei szerint átdolgozott műszerfal, az új elektromechanikus kormányberendezés pedig – olyan vezetői segédrendszerek alkalmazását is lehetővé téve a modellsorozat tagjaiban, mint a sávtartást segítő Lane Assist – jelentősen növeli a biztonságot és kényelmet.

Mindenütt a világjárók kedvenc lakóautója a már több mint 175 ezer példányban értékesített California, amely a Volkswagen Transporter (Bulli) hatodik generációjának alapjain műszakilag éppúgy széleskörű frissítésen esett át, mint optikailag – ez a California 6.1. Az első képeken a California Ocean 6.1, e lakóautó csúcsmodellje látható. Különösen markáns az új orrkialakítás, ahol a krómozott Ocean-hűtőrács felső része a LED-technikájú nappali menetfényekkel alkot közös egységet, míg alatta nagyméretű légbeömlő nyílás húzódik. A California Ocean 6.1 új lökhárítójának krómozott díszléc kölcsönöz még nemesebb hatást.

A mindennapokban zárt transzporterként is kiválóan használható California mindig is átgondolt részletmegoldásaival tűnt ki. Ezek közé tartozik például a Coast és az Ocean változatok kompakt konyhaberendezése, amely továbbfejlesztve olyan új részletmegoldásokkal bővült, mint a kiegészítő kettős USB-csatlakozás. Szembetűnő és praktikus megoldás az összes szekrényajtó új alumíniumfogantyúja, de a konyhapult (mosogató, tűzhely, hűtőszekrény) fedelének nyomógombos nyitása is új. A hátsó szekrények redőnyös megoldását új tervezésű tolóajtók váltották fel, a lakóautók stílusához illő alumíniumfogantyúk pedig hátul ugyanolyan dizájnnal tűnnek fel, mint a konyhaszekrényeken. Új az összes szekrény nemes hatású, erezett fafelülete a Világos tölgy és a sötétebb Grafitszürke árnyalatban, s a beltér tervezői az új, sötétebb tónusú Palládiumszürke üléskárpitokat is a megújult dekorfelületekhez igazították.

Még kényelmesebbek mostantól az ágyak: a tetőágy a jövőben tányérrugókkal készül, az ággyá lehajtható kétszemélyes hátsó ülés révén pedig egyfajta nappalivá is átalakítható a beltér. Elegendő ehhez egyszerűen lehajtani az üléspad támláját, a hátsó ágyhosszabbítás magasságát pedig a különböző fokozatok szerint beállítani, s például olvasáshoz vagy lazításhoz máris kellemes nappalivá változott a beltér. Az új napkelte-funkció különösen kellemessé varázsolja az ébredést, a tető és lakótér egyénileg választható LED-fényforrásai ugyanis ekkor célzottan lassan, igény szerint beállítható időtartam alatt érik el kívánt fényerejüket. A napkelte-funkció, mint a California 6.1 minden fontos kempingbeállítása, a tetőkonzol új fejlesztésű kezelőfelületéről vezérelhető, ahol jóval több funkcióval és színes megjelenítéssel nagyméretű érintőképernyő váltotta fel az eddigi monokróm kijelzőt.

A kezelőpanelre a legkülönfélébb információk hívhatók le, egyebek mellett a következő menüpontok szerint: Kemping, Hűtőszekrény, Világítás, illetve a rendszer számára a Beállítások. A California Ocean 6.1 esetében mindemellett a „Felhajtható tető” menüpontban az itt az alapkivitelhez tartozó elektrohidraulikus tetőmozgatás, míg az „Állóhelyzeti fűtés” menüben a csúcsmodellben ugyancsak felár nélküli meleglevegős állófűtés kezelhető. Különösen praktikus az új „Állásszög” funkció, amely a kempingpozícióban álló California hossz- és keresztirányú dőlésszögéről tájékoztat, a Bulli így könnyen vízszintesre szintezhető.

Az új Digital Cockpit formájában extrafelszerelésként első ízben a műszeregység is digitális kivitelű lehet az ugyancsak új tervezésű műszerfalban. Hasonlóképpen megújult a rádió-navigációs-berendezések kínálata, amely a Composition Audio és a Composition Colour (6,5 col képátlójú érintőképernyővel) rádióval indul, s további újdonságként a Discover Media (8,0 col képátlójú érintőképernyővel) és a Discover Pro (9,2 col képátlójú érintőképernyővel) navigációs rendszerek formájában a modulrendszerű infotainment-koncepció harmadik generációjának (MIB3) technikái is megjelentek a California 6.1 választékában.

Mindegyik rendszer legfontosabb új eleme az integrált eSIM-kártya (a Composition Audio rendszerhez extrafelszerelésként rendelhető), amely a Volkswagen We felé szolgál csatlakozásként, s ezzel számos online-funkciót, illetve -szolgáltatást tesz elérhetővé. Az új infotainment rendszerek mindezeken túl olyan megoldásokat is kínálnak, mint az Apple Music és a TIDAL streaming-szolgáltatás integrációja, a természetes hangvezérlés és az App Connect Wireless alkalmazás. Az App Connect ezen új változatával olyan iPhone-alkalmazások csatlakoztathatók első ízben vezeték nélkül, Bluetooth-kapcsolattal az infotainment-rendszerhez, mint például a Media Library vagy a Google Maps.

Menetdinamikai szempontból a legfontosabb műszaki fejlesztés a hidraulikus kormányberendezést felváltó elektromechanikus szervokormány. Ezzel az immár szabályozható kormányzással a California 6.1 számos új vezetői segédrendszer választékával érkezhet 2019 végén a piacra, amelyek bővített kínálata egyebek mellett az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő berendezést (Lane Assist), a parkolási asszisztenst (Park Assist), az oldalvédelmet (manőverezéskor figyelmeztet az akadályokra) és a vontatmány-asszisztenst (Trailer Assist) is magában foglalja. Újdonság és már alapkivitelben rendelkezésre áll az oldalszél-asszisztens, amely az oldalirányú széllökésekkel szemben stabilizálja a lakóautót.

A Volkswagen Haszonjárművek a hajtásrendszerek kínálatát is átdolgozta: az alapkivitelben első-, opcióként pedig összkerékhajtású California 6.1 gazdaságos, 2,0 literes turbófeltöltésű dízelmotorokkal (2.0 TDI) érkezik, amelyek egyaránt megfelelnek az Euro 6d-TEMP-EVAP kipufogógáz-szabvány előírásainak.

A California 6.1 minden új megoldásától függetlenül érvényes, hogy a Volkswagen Haszonjárművek – mint eddig mindig – mindazon ötletes részletmegoldásokat is megtartotta, amelyek oly egyedülállóan praktikussá és ezzel végső soron ikonná avatták e lakóautót, mint például a tolóajtóba integrált kempingasztal és a hátsó ajtóban tárolható kempingszékek.

A California Beach, Coast és Ocean világpremierjére augusztus végén, a Düsseldorfi Lakójármű-szalon (Düsseldorf Caravan Salon) alkalmával került sor.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/