/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Feltámadt a Bizzarrini

2022. április 01. 17:45   |   Autoblog
címkék:  

A valaha élt egyik legjobb autóipari mérnök és formatervező, Giotto Bizzarrini által alapított olasz márka visszatért. A gyártás hamarosan elindul, már utolsó tesztjeit futja az első új Bizzarrini 5300 GT Corsa, amely hű rekreációja Giotto Bizzarrini első saját autójának. Az 5300 GT Revival Corsából 24 darabot fognak építeni, versenyautókat és közúton használható példányokat egyaránt.

A 2020-tól a Pegasus Brands tulajdonában álló Bizzarrini az Egyesült Királyságban létesített gyártóbázist, ahonnét a 24 darab 5300 GT Corsa Revival sportautó majd a világ minden pontjára eljut. A modell az eredeti 5300 GT, Giotto Bizzarrini első saját autójának a legapróbb részletekig hű mása, amelyet eredeti tervrajzok alapján, eredeti beszállítók alkatrészeivel állítottak négy kerékre. Természetesen néhány dolgot modernizáltak, hogy a mai kor követelményeinek megfeleljenek. Többek között egyedi üzemanyagtankot alakítottak ki, amibe az eredetinél kicsit kevesebb, 95 liter benzin fér, de sokkal biztonságosabb.

Az eredetiségre való fáradságos törekvés egészen a kocsi fényezéséig terjedt. Hogy garantálják a korhű kinézetet, felhajtottak egy eredeti, fénytől elzárt, Rosso Corsa pirosra festett ajtópanelt és lemásolták az árnyalatot. Az új 5300 GT így az eredeti Rosso Corsa Bizzarrini 222 színt viseli.

A Bizzarrini 5300 GT Corsa az Iso Grifo A3C nagyteljesítményű változataként született, formatervéért Giorgetto Giugiaro és Piero Drogo felelt. Az 5300 GT-t V8-as motor hajtotta, könnyű, gyors és megbízható volt. Az 1965-ös Le Mans-i 24 órás versenyen a 0222-es sorozatszámú 5300 GT megnyerte az 5 liter fölötti géposztályt és összesítésben a kilencedik helyen végzett. Nem elég, hogy a gép 169 km/órás átlagsebességgel futotta le a versenyt, a megmérettetés után Giotto Bizzarrini rögtön haza is vezette az autót Észak-Olaszországba. Az új 5300 GT Revival Corsa modellt közvetlenül ez a legendás autó inspirálta.

Giotto Bizzarrini pályaversenyzéshez állította be az autót, ezért különleges független hátsó felfüggesztést tervezett hozzá és az orrmotort amennyire lehetett, hátratolta. Az akkor forradalminak számító megoldások tökéletes tengelyenkénti súlyelosztást eredményeztek, komoly előnyt biztosítva az orrnehéz konkurensekkel szemben. Bizzarrini zsenialitását mutatja, hogy az új Revival modellen végrehajtott mérések szerint az összsúly 25 %-a koncentrálódik minden “sarokban”.

A Revival széria minden darabját kézzel rakják majd össze, acél vázra, kompozit karosszériaelemekkel. A bent ülőket a FIA Appendix K historic versenyszabályzatának megfelelő bukókeret és biztonsági üzemanyagtartály óvja. A kocsit pedig a kornak megfelelő, Weber 45 DCOE karburátorokkal felszerelt 5,3 literes V8-as versenymotor hajtja. A több mint 400 lóerős aggregátnak egy mindössze 1250 kilogrammos kasztnit kell mozgatnia, így az 5300 GT Revival Corsa a modern szupersportkocsikkal is felveszi a versenyt.

Miután befejezik a képeken látható prototípust, nekiállnak a 24 ügyfélautó megépítésének, amelyek egytől-egyig az 1965-ös Le Mans-győztes 5300 GT tökéletes másolatai lesznek. Ezek elsősorban versenyautók, ám ha az ügyfél szeretné, közúton használható példányokat is faragnak.

Az 5300 GT Revival Corsa első példányait már májusban átvehetik szerencsés tulajdonosaik.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/