/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Forgalmi akadályok és nyári torlódások: erre számíthatunk

2014. július 14. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

A villamosvonalak mentén zajló átépítésekből idén a megszokottnál többre kell számítani, és a nyár végéig tartó útfelújítási munkálatok is jelentős torlódást okozhatnak Budapesten a forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szakértői szerint. Júliusban és augusztusban általában visszaesik a forgalom a főváros útjain és az M0-ás körgyűrűn, azonban az M7-es autópályán hétvégenként jelentősen, akár is 80 km/h-ra is csökkenhet az átlagsebesség.

A nyári szünet érezhető változást hoz a közlekedésben: egyrészt a nyaralni indulók, másrészt az útfelújítások alakítják át a megszokott forgalmi viszonyokat. A korábbi években jellemzően a szünidő alatt kezdődtek a kötöttpályás felújítások a fővárosban, azonban idén ezek többsége már jóval a tanév befejezése előtt elkezdődött. A főváros közlekedését több felújítás is befolyásolja a nyári hónapokban, a legtöbb helyen azonban augusztus végéig, azaz várhatóan még a tanév kezdete előtt befejezik a munkálatokat. A Best Way Traffic összegyűjtötte az öt legfontosabb útszakaszt, ahol torlódásokra lehet számítani a nyári szünidő alatt:

  • Elsősorban az 1-es villamos vonalának felújítása okozza a legnagyobb torlódásokat, hiszen több helyen sávlezárásra kell számítani, az újbudai Fehérvári úton az üzemi kapcsolatának bekötési munkálatai nyár végéig zajlanak.
  • Budapesten a Lánchíd utcában augusztus végéig megnövekedett menetidőre kell számítania a közlekedőknek.
  • A Kerepesi úton található Százlábú híd felújítása miatt november végéig változik a közlekedés. Az Aréna Pláza és az Asztalos Sándor út közti szakaszon jelentős torlódással kell számolni az autósoknak, mivel a híd városközpont felé tartó oldalát teljes egészében lezárják, így abba az irányba csak egy, kifelé pedig két sávban lehet majd közlekedni. Augusztus közepén Budapest és környéke forgalmát jelentősen befolyásolja majd a Sziget Fesztivál, ezért érdemes tájékozódni a Hajógyári-sziget körzetében esedékes részleges és teljes lezárásokról, valamint a megállást tiltó rendelkezésekről.
  • Az M7-es autópályán, Siófok környékén péntek este, illetve vasárnap délután megnő a forgalom, ezért érdemes inkább a csúcsidőn kívül útnak indulni.

Az útfelújítások nyári ütemezése miatt minden esetben célszerű már indulás előtt tájékozódni az érinteni kívánt útszakaszokról. A Budapesti Közlekedési Központ és a Magyar Közút honlapján ezek könnyen ellenőrizhetők, de több mobiltelefonos alkalmazás segítségével is naprakész adatokat kaphatunk a telített utakról. A külföldre indulóknak érdemes felkeresni a rendőrségi portált, ahol egy határinformációs rendszer lehetőséget biztosít a közlekedők számára, hogy előre tájékozódjanak az átkelőhelyekről” – mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic szakértője.

A nyári hónapokban a hétvégi csúcs már péntek délután megkezdődik elsősorban a Balaton felé tartók miatt, vasárnap pedig a Budapestre indulók növelik a forgalmat. Éppen ezért az M7-es autópályán, illetve az alsóbbrendű utakon is hosszabb menetidővel kell számolni. Eddig szinte minden hétvégén történt baleset, amely miatt több kilométeres torlódás alakult ki. Ilyenkor az autópályán felvehető legnagyobb sebesség gyakran 80 km/h-ra vagy még kevesebbre csökken.

Különösen fontos, hogy az autósoknak még egy jelentősebb torlódás esetén is be kell tartaniuk a KRESZ szabályait! Gyakran előfordul, hogy az autósok a leállósávot használják kerülőútvonalként, pedig ez még nem engedélyezett. Ennek betartása azért is lényeges, mert baleset esetén a szirénás járművek, mentőautók vagy tűzoltók számára biztonsági sávot kell biztosítani a sorok közt – ehhez pedig a leállósávra is szükség lehet. Az autópályáról való lehajtást akkor javasoljuk, ha tudjuk, milyen torlódás van előttünk, mert a lehajtás ugyan lehetőséget kínál a folyamatos haladásra, de számolni kell az alsóbbrendű útvonalak fokozott forgalmi terhelésével, mivel ilyenkor többen is ezt a megoldást választhatják” – tette hozzá Szvétek Ferenc.

Az útépítési munkálatok ellenére ebben az időszakban a főváros útjai, valamint az M0-ás autópálya minden évben kevésbé terhelt az iskolai szünet, és a nyári szabadságolások miatt. Hétköznap Budapesten általában rövidebb menetidőre lehet számítani, de az autópályákon is a megszokott forgalom a jellemző. Ez a helyzet baleset vagy kiemelt rendezvény, például fesztiválok, felvonulások és futóversenyek esetén változhat, ilyenkor pedig több helyen torlódás várható.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/