/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Guruló csillagvizsgáló a Nissantól

2018. szeptember 20. 18:10   |   Autoblog
címkék:  

A Hannoveri Haszonjármű Kiállításon a Nissan egy igazán különleges járművet, illetőleg szerelvényt állított a középpontba. A Navara Dark Sky Concept tulajdonképpen az Európai Űrügynökséggel együttműködésben készült mobil csillagvizsgáló állomás, az egyetlen ilyen a világon.

Az Európai Űrügynökség a Gaia műhold segítségével térképezi fel az eget, eddig több mint egymilliárd csillagot vizsgált. A Nissan Navara Dark Sky Concept azzal támogatja a projektet, hogy a nehezen megközelíthető, úgynevezett „sötét égbolt” helyszíneken is lehetővé teszi a megfigyelést. A nagyvárosok fényei éjszaka rontják a látási viszonyokat.

A mobil csillagvizsgáló állomást vontató Navara pickup extra felszereléseket kapott, így belekerült többek között a félautonóm vezetést lehetővé tevő ProPILOT rendszer, a 360 fokos kamerarendszer, ami felülnézeti képet is ad, a holttérfigyelő rendszer, valamint egy intelligens vontatási asszisztens, amely az utánfutóval való manőverezést könnyíti meg jelentősen.

Az utánfutón egy ultra-nagy teljesítményű PlaneWave teleszkóp kapott helyet, amely a világ első hordozható, csillagvizsgáló osztályú teleszkópja. A teleszkóp menet közben is kalibrálható, köszönhetően a hűtött háznak. Az utánfutó elektronikusan, akár távolról is vezérelhető (nyitható), stabilizáló lábai is motorosan működtethetők. Az áramellátásról hordozható Nissan akkumulátorok gondoskodnak. A teleszkóp 40 centiméteres tükrével részletes képet tud alkotni a Szaturnusz gyűrűin túl is, távoli galaxisokat és szupernóvákat hozva közel.

A Navara sem egy hétköznapi pickup, teljesen egyedi, a kozmosz által inspirált dizájnt és offroados kiegészítőket kapott. Emelt felfüggesztéssel, egyedi 20 colos felnikre szerelt bütykös abroncsokkal, továbbá robusztus műanyag karosszéria kiegészítőkkel és egyedi világítási rendszerrel látták el. Az első lökhárítóra csörlő került, a tetőre pedig egyedi tartót illesztettek, ami a platón is folytatódik. Beépített bukókerettel és adóvevővel is rendelkezik. A pickup előtti területet erős fehér fényt adó LED-rúd, az utánfutót pedig piros lámpák világítják meg. A Navara Dark Sky Concept ezen kívül egyedi, négypontos, projektoros fényszórókat is kapott. Motorházteteje alatt 2,3 literes, 190 lovas és 450 Nm nyomatékú turbódízel motor dohog.

A munkát Wi-Fi, laptop dokkoló és UHF átjátszó segíti, amivel az adatokat azonnal tovább lehet küldeni, a világ bármely pontjára. Ezen kívül a pickup és az utánfutó sarkain nyolc kombinált radar egység található, amelyek folyamatosan informálják a sofőrt a jármű környezetéről.

A hannoveri kiállítást követően a Nissan a tervek szerint eladományozza a teleszkópot.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/