/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Hazai cégek az autóipari átalakulás nyertesei

2021. november 22. 18:40   |   Autoblog
címkék:  

Budapestiek, autóipari szoftverrel dolgoznak, és jelentős szerepet töltenek be az autóipar átalakulásában: ők az aiMotive, a Commsignia és az NNG – három olyan cég, amely startupként indult, és azóta már a legnagyobb nemzetközi autógyártókkal dolgozik együtt Budapestről.

Aimotive auto

A személyautókról alkotott fogalmunk szinte nem változott, pedig az elmúlt 15 évben olyan technológiai újdonságok jelentek meg, melyek hatására nemcsak az autózás élménye, de a teljes szektor is gyökeresen átalakul. Míg évtizedekig az autók legfontosabb tulajdonságait a fizikai jellemzőik, például a karosszéria, a fogyasztás, a gyorsulás határozta meg, az elmúlt mintegy 15 évben fokozatosan előtérbe került, hogy a jármű milyen szoftveres, kényelmi funkciókat tud kínálni. Az internet megjelenése az autókban további lehetőségeket nyitott meg az autógyártók számára, hogy modelljeiket még vonzóbbá tegyék.

Változó iparág

A McKinsey & Company szerint az autóipar fejlődését a következő évtizedben három fő trend határozza meg: a törvényi keretek fejlődése és reguláció, az átalakuló felhasználói preferenciák, illetve a technológiai fejlődés és az innováció elérhetősége.

Borosi Bence

A szabályozási változások hatására a belső égésű motoros járművek folyamatos visszaszorulása várható, az ezeknél komplexebb és több elektronikai tartalommal rendelkező elektromos autók javára. Ezzel párhuzamosan a változó felhasználói igényekre reagálva az autótulajdonlás koncepciója is átalakul, a fejlett európai piacokon ez várhatóan további megosztott mobilitási megoldások (közösségi autózás, mikromobilitási szolgáltatók) és új mobilitási megoldások (robot-taxik és shuttle-k) megjelenésével és térnyerésével jár majd együtt, melyek magukkal vonják a magántulajdonú gépjárművek részarányának csökkenését is

A technológiai fejlődés egyik, talán legszembetűnőbb példája a különböző szintű önvezetési képességekkel rendelkező autók megjelenése, melyek széles körben történő elterjedése nagyban fog függeni a rendkívül összetett kiszolgáló szoftverkörnyezet és az ezeknek az algoritmusoknak a működését biztosító hardverelemek (pl. radarok, lézeres szenzorok, fejlett fedélzeti számítógépek) elérhetőségétől, illetve ezen komponensek folyamatos fejlődésétől. A szoftver kiszolgáló szerepből előlép értékajánlati tényezővé, az autónak mint terméknek szerves részévé válik.

A McKinsey becslései szerint mintegy 6%-os éves növekedés prognosztizálható az autóipari elektromos alkatrészek és szoftverek piacán, mely 2030-ra 380 mrd dollár értékűre nőhet. Ez az új technológiák szükségletei által előidézett növekedés új kihívások elé állítja a tradicionális autógyártó vállalatokat, és egyúttal lehetőséget biztosít a már az értékláncban résztvevő beszállítóknak és egyéb kiszolgáló játékosoknak arra, hogy újrapozícionálják az értékajánlatukat, a jelenleg az értékláncban még részt nem vevő szereplőknek pedig arra, hogy belépjenek erre a dinamikusan fejlődő piacra.

Karotta_Kerecsen Tamas_Patay Szabolcs_Janky Szabolcs

Egy biztos: az autóipar korábban soha nem látott mértékben változik, ez pedig megnyitja az utat azok előtt az úttörők előtt, akik mernek innovatívak lenni, és új ötleteket és válaszokat hozni a terület 21. század kihívásaira.

Gyorsabb tempót diktálnak

Az önvezető technológiák mellett a kiberbiztonság és a vezetésbiztonsági funkciók is előtérbe kerültek. Ezeken a területeken sem csak a fogyasztói igények és a piaci trendek határozzák meg a fejlődést, a szabályozó hatóságok egyre több olyan biztonsági megoldást írnak elő az új autók számára, melyek megvalósításában döntő szerepe van a szoftvereknek.

A szoftverfejlesztés folytonossága, eltérő ritmusa és a napról napra formálódó új technológiák kihívások elé állították a hagyományosan több éves terméktervezési ciklusokkal dolgozó autógyártókat. A szükséges tudás megszerzése, egy kompetens csapat felépítése hosszú éveket vesz igénybe. Ez hatalmas lehetőséget jelent az innovatív technológiákkal foglalkozó cégeknek, melyek méretüknél, szaktudásuknál és felhalmozott tapasztalatuknál fogva hatékonyan tudnak együtt dolgozni az autógyártókkal.

Karotta_Janky Szabolcs_Kerecsen Tamas_Patay Szabolcs_Borosi Bence

Magyarországon három cég, az aiMotive, a Commsignia és az NNG ezen az úton, startupként indult el, és ma már saját területén piacvezető, a legnagyobb autógyártók felé értékesíti innovatív technológián alapuló megoldásait, ezzel versenyelőnyt biztosítva az autómárkáknak.

Az aiMotive a világ egyik legnagyobb, három kontinensen jelen lévő független csapata, ami az önvezetés kihívásaira fejleszt megoldásokat. A Commsignia a járművek közötti kommunikációval (V2X) foglalkozik, és a piacon a legnagyobb, erre a technológiára szakosodott cég. Az NNG, mint globális és független szoftverfejlesztő cég, 2004 óta szállít navigációs és navigációhoz kapcsolódó mobilitási megoldásokat az autóipar számára. A cég 2016-ban bővítette portfólióját az Arilou Technologies csatlakozásával, mely egy, az autóipari kiberbiztonságra szakosodott, izraeli székhelyű startup.

Ezek a cégek nemcsak üzleti és technológiai szempontból világpiaci játékosok, de versenyben vannak a legjobb szakemberekért is. Az intenzív növekedés elengedhetetlen feltétele, hogy a budapesti székhelyükön vonzó körülményeket, modern cégkultúrát biztosítsanak a kollégáiknak. Ezen túl a magyar cégek esetében a döntéshozás közelsége is egyedülálló, azaz a dolgozóiknak innen van lehetőségük érdemben formálni a világ autóiparát. Ezek mind olyan tényezők, melyek vonzzák a tehetséges mérnököket és szakembereket, az országból és külföldről egyaránt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/