/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Itt a golyóálló BMW X5

2019. augusztus 29. 16:00   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült az új generációs BMW X5 szuperbiztonságos változata, amely magas szintű védelmet nyújt különböző erőszakos támadások és rablási kísérletek ellen. Olyan régiókban, mint Dél-Amerika, Afrika vagy Oroszország ez sokszor döntő jelentőségű. A diszkrét megjelenésű biztonsági autó megfelel a VR6 ellenállási osztály előírásainak, tehát megvédi utasait a legelterjedtebb lőfegyverektől és robbanószerektől.

A BMW X5 Protection VR6 legnagyobb előnye, hogy kívülről és belülről is nehezen különböztethető meg a normál, sorozatgyártású modelltől. Az utaskabin minden irányból páncélozott, s ez elsőre nem is mondható meg róla. Az ajtókat, az oldalsó struktúrát, a tetőt és az első tűzfalat nagyszilárdságú acél elemekkel erősítették meg. Az alvázra alumínium pajzsot raktak, a csomagtér és a kabin közé golyóálló elválasztó falat emeltek, s az összes üveget biztonsági kivitelűre cserélték. A többrétegű, belső polikarbonát réteget is felvonultató szélvédő, oldalablakok és hátsó válaszfalüveg 33 mm vastag, így elhárít minden lőfegyveres támadást. Külön odafigyeltek az érzékeny pontokra, mint a karosszérialemezek közti rések és az ablakok, illetve fémlemezek találkozási pontjai – a lövedékek és repeszek itt sem tudnak behatolni.

A páncélozott karosszéria és a biztonsági üvegezés révén a X5 Protection VR6 ellenáll a kézi és a nagy hatótávolságú lőfegyverek támadásainak, amelyek jellemzően 7,62 x 39 FeC vagy 7,62 x 39 SC lőszert használnak. A világ leggyakoribb gépkarabélya, az AK-47 például ilyet lő ki. Az utaskabin mindemellett ellenáll a robbanószereknek is, kibírja a 4 méter távolságból detonált 15 kiló TNT rombolását is. Az alváz emellett a kézigránátok ellen is véd, de opcióként még tovább fejleszthető kompozit anyagok beépítésével. Újabb plusz pénzért páncélozott tető is kérhető, amely a robbanótöltettel felszerelt drónok ellen is védelmet nyújt.

A BMW X5 Protection VR6 modell egyedi jellemzője az öntömítő üzemanyagtank, amely egy támadást követően azonnal plombálja magát, megakadályozva az üzemanyag kifolyását. Emellett az abroncsok defekttűrőek, teljes nyomásvesztés esetén is tovább lehet haladni az autóval.

A páncélozott X5-öst egyébként egy 4,4 literes ikerturbós V8-as motor mozgatja, mégpedig meglehetősen fürgén. Az 50i modellekből ismert aggregát 530 lóerőt és 750 Nm nyomatékot mozgósít, 5,9 szekundumos százas gyorsulást és 210 km/órás végsebességet szavatolva. A felfüggesztést és a fékrendszert természetesen a meggyarapodott önsúly ismeretében áthangolták. A menetkomfortot, az agilitást és a stabilitást a beépített aktív mozgáskiegyenlítő rendszer tartja magas szinten, de négykerék-kormányzást is tud az autó.

A BMW X5 Protection VR6 modellt ezen kívül kibeszélő (intercom) rendszerrel és támadásra aktiválódó riasztó rendszerrel is felszerelték. Opcióként kiegészítő LED villanófények, sziréna és páncélozott akkumulátor is rendelhető.

A biztonsági BMW X5 a BMW spartanburgi üzemében készül, a normál X5 modellekkel együtt. A biztonsági szerelvényeket ezután egy speciális gyáregységben, a mexikói Tolucában építik az autóba.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/