/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jön a lézerfényszórós Audi R8

2014. május 11. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Limitált példányszámban, nyáron érkezik a világ első lézer fényszóró-technológiával ellátott autója, az Audi R8 LMX. Az Audi prémium sportautója, az R8 2008-ban elsőként kapott teljesen LED-es fényszórókat, a fényforrások pedig ezúttal lézer távolsági fényszórókkal egészülnek ki. Ezek a szúrófények kétszer nagyobb távolságra világítanak, mint a diódák.

Az Audi R8 LMX LED-es fényszóróiban egy-egy lézer modult helyeznek el, amely kétszer olyan messzire képes elvilágítani, mint egy fénydióda. Egy modulban négy darab 300 mikrométer átmérőjű lézerdióda van, amelyek 450 nanométer hullámhosszú kék lézersugarat generálnak. Egy foszfor konverter ezt 5500 Kelvin színhőmérsékletű fehér fénnyé alakítja át, amely kellemes az emberi szemnek is. A 60 km/órás sebesség fölött aktív lézer szúrófények jelentős mértékben javítják a láthatóságot és a biztonságot. Egy intelligens kamera-alapú szenzor rendszer felismeri a többi közlekedőt és úgy állítja a fénysugarat, hogy az ne vakítsa őket.

Az R8 LMX modell azonban nemcsak lézerfényszórói miatt különleges. Kizárólag kupé karosszériával, 99-re korlátozott darabszámban készül. 5,2 literes, tízhengeres szívómotorja 570 lóerőt és 540 Nm nyomatékot mozgósít. A nulla-százas gyorsulás 3,4 másodpercig tart, a végsebesség pedig 320 km/óra. Az erőt egy hétfokozatú S tronic duplakuplungos váltó továbbítja a quattro állandó összkerékhajtás felé. Az exkluzív 19 colos matt kerekek mögött 38 centiméter átmérőjű karbon kerámia féktárcsák bújnak meg piros féknyergekkel. Mindemellett az LMX modell Ara Blue exkluzív kristály effektes kék fényezésével és matt árnyalatú szénszálas aerodinamikai kiegészítőivel vonja magára a figyelmet. A singleframe hűtőrács, valamint az első és hátsó rostélyok titánium szürkék, míg a sportkipufogó-rendszer végcsöveit feketére festették.

A dinamikus vonalak a fekete utastérben is folytatódnak, ahol kék színű díszítésekkel találkozunk. A nappabőr kagylóüléseket és az ajtóbelsőket Sepang kék varrású gyémántmintával dobták fel, míg az ülések hátsó borítása Ara kék színű. A mennyezetet fekete Alcantarával vonták be. A versenysportos köteléket a valódi szénszálas betétek teremtik meg. A sorozatszámot a karbon küszöblécek megvilágított alumínium táblájára vésték fel.

Az Audi R8 LMX nyáron kerül forgalomba, németországi ára körülbelül 210 ezer euró lesz.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/