/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jön az Audi Matrix LED fényszóró

2013. július 11. 14:35   |   Autoblog
címkék:  

Az év végén, az új A8 modellben mutatkozik be az Audi új Matrix LED fényszórója, amely új fejezetet nyit az autóipari világítástechnológia történelmében.

Az Audi Matrix LED technológia lényege, hogy a LED-es távolsági fényszóró számos önálló kis diódából áll, amelyek hozzájuk kapcsolt lencsékkel, illetve fényvisszaverőkkel működnek együtt. A gyorsan reagáló vezérlőegység irányításának megfelelően ezek a kis diódák az adott helyzetnek megfelelően külön-külön bekapcsolódnak, kikapcsolódnak vagy tompított fényerővel világítanak. Ezáltal mindig nagypontosságú megvilágítást nyújtanak, és billentő mechanizmus nélkül is a lehető legnagyobb bevilágított területet biztosítják.

Az új Audi A8 fényszóróiban egyenként 25 távolsági fénykibocsátó dióda található, amelyek ötös csoportokra osztva egy-egy fényvisszaverőn keresztül világítanak. A világításkapcsoló „automatic” állásában felkapcsolt távolsági fényszórók mellett a rendszer lakott területen kívül 30 km/óra, míg lakott területen belül 60 km/óra sebességtől lép működésbe. Az Audi Matrix LED fényszórók különleges, kristályosan csillogó fényt bocsátanak ki. Nappal is nagyon vonzó és egyedi látványt nyújtanak, amit a nappali menetvilágítás új megjelenése egészít ki.

Amint az A8-ba épített kamera szembejövő járművet észlel, az Audi Matrix LED fényszórók letompítják a távolsági fénysugár megfelelő részeit. A rendszer annyira pontos, hogy a fénysugárnak csak azt a részét árnyékolja ki, amely közvetlenül a szembejövő, illetve az elhaladó járműre irányul, az összes többi köztes és környező területre pedig továbbra is teljes fényerőt ad.

Ha már nincs több szembejövő jármű, a távolsági fényszórók ismét teljes fényerővel működnek azokban a szekciókban is, amelyeket korábban kikapcsolt a rendszer. A jármű vezetője mindig erős, egyenletes és a versenytársak mechanikus tompítórendszeréhez képest sokkal hatékonyabb megvilágítást élvezhet.

A mátrix LED-es technológia óriási lehetőségeket kínál az önálló LED-ek számát, azok elhelyezését és a fényszórók méretét, illetve formatervezését illetően. Ennek az Audi A8-ban az egyik biztonsági funkciója a jelzőfény biztosítása, amely az opcionális éjjellátó-asszisztenssel együttműködve megjelöli a felismert gyalogosokat. Ha a rendszer az autó előtti kritikus zónában egy személyt észlel, az önálló LED-ek gyors egymásutánban háromszor rávillantanak, egyértelműen kiemelve a gyalogost a környezetéből, miközben figyelmezteti mind a gyalogost, mind a vezetőt.

Az Audi Matrix LED fényszórók fénykibocsátó diódái a kanyarvilágítás funkcióját is ellátják; a fénysugár fókuszát a kanyar irányába helyezik át. Az MMI navigáció plusz navigációs berendezéstől származó útvonaladatok alapján a fényszórók már röviddel azelőtt megteszik ezt, hogy a kormánykereket el kell fordítani. A rendszer további funkciója az új Audi A8-ban a dinamikus jelzésképű irányjelzés: az irányjelző LED-jei külön blokkokban 150 ezredmásodperces időközönként villannak fel a kanyarodás irányába haladva.

Az Audi innovációinak előnyei között nemcsak a jobb megvilágítás, hanem a fokozott biztonság, a nagyobb hatékonyság és a vonzó megjelenés is említhető. Ezeket pedig az ügyfelek széles köre élvezheti – például a LED-es fényszórók már a kompakt A3 típustól kezdődően elérhetőek a típuspalettán.

Az Audi Le Mans-i versenyautóit – az Audi R18 e-tron éppen most aratott győzelmet a 24 órás Le Mans-i versenyen – szintén LED-es fényszórókkal látják el már évek óta, amelyek az egyenesekben körülbelül egy kilométer hosszan megvilágítják a pályát.

A jövőben az autók világítása még nagyobb pontossággal reagál majd a környezeti viszonyokra, és különféle módokon kommunikál is a környezettel. Teljesen elektronikus vezérléssel működik majd, és még vonzóbb lesz az új dinamikus funkcióknak köszönhetően.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/