/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Július 1-től kötelező az autópálya matrica Szlovéniában

2008. június 30. 11:31   |   Autoblog
címkék:  

Július elsejétől kötelező Szlovénia autópályáin és autóútjain a matricahasználat, amelynek hiányát akár 300 eurós büntetéssel is szankcionálhatják


Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnik a fizetőkapus rendszer – közölte a szlovén DARS autópálya-üzemeltető. A féléves matrica ára 35 euró a személyautók és a kisteherautók, illetve 17,50 euró a motorkerékpárok számára. Idén még nem, de jövőre egyéves matrica is lesz, 55 eurós, illetve 27,50 eurós áron kaphatók majd az év végétől. Matricát Szlovéniában a benzinkutaknál, a postahivatalokban és újságárusoknál lehet kapni, külföldön pedig egyes benzinkutaknál. A matrica elmulasztásának büntetése 300-800 euró, az ellenőrzést az útfelügyelet, a rendőrség és a vámhatóság végzi.


A szlovén kormány márciusi döntése értelmében a 3,5 tonnánál nagyobb teherjárművek vezetői továbbra is az ellenőrző állomásoknál fizetik az autópályadíjat. A szlovén kormány tervei szerint a 3,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek számára jövő év augusztusig kell a műholdas ellenőrzőrendszert bevezetni, minden más jármű számára 2010 végéig.


A bevezetett matricaárak jóval alacsonyabbak a vártnál. Előzetes számítások szerint a DARS autópálya-üzemeltető társaság csak 120 eurós éves díj fölött tudná bevételeiből adósságait fizetni, ha a vevőknek legalább a 60 százaléka éves matricát választana. Tavasszal a DARS adóssága 3,4 milliárd euró volt, és még az autópálya-rendszer teljes kiépítéséig 1,1 milliárd euró hitelt kell felvennie. Június végéig a szlovéniai autópályákon 27 ellenőrző állomásnál lehet díjat fizetni.

(Forrás: MTI)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/