/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kalle Rovanperä lett a valaha volt legfiatalabb rali világbajnok

2022. október 04. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

22 évesen és egy naposan Kalle Rovanperä lett a valaha volt legfiatalabb FIA Rali Világbajnok, miután a Toyota Gazoo Racing World Rally Team pilótája és navigátora, Jonne Halttunen Új-Zélandon egy stílusos győzelemmel biztossá tette a cím megszerzését. Rovanperä, aki harmadik szezonjában tudta megszerezni a bajnoki címet a rali legmagasabb szintjén, több mint öt évvel fiatalabb, mint az előző rekorder Colin McRae, aki 1995-ös győzelme óta tartotta ezt a csúcsot.

Rovanperä a WRC új, hibrid Rally1 korszakának első évében magasra tette a lécet, új-zélandi győzelme pedig már a hatodik diadala a szezonban a Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid volánja mögött. Azóta a tabella élén van, mióta februárban Svédországban februárban megnyerte a második fordulót, most pedig már két fordulóval az idei szezon vége előtt megszerezte a bajnoki címet. Az övé összesen a nyolcadik, sorozatban pedig a negyedik WRC cím, amelyet Toyota pilóta nyert meg. Az elmúlt 20 évben Rovanperä az első finn pilóta, aki megnyerte a világbajnokságot, és közülük is az első, aki egy Finnországban épített autó volánja mögött tette ezt.

Rovanperä 2022-es jó szereplésének egyik kulcsfontosságú eleme volt a nehéz időjárási körülmények között produkált kimagasló sebessége. Ez pedig központi szerepet játszott az új-zélandi győzelmében is, amelynek sima, murvás útjaira 10 év után először tért vissza a WRC mezőnye. Miután a forduló leghosszabb, pénteki napját vegyes körülmények között összesítésben a negyedik helyen zárta, az esős szombati napon, amely egyben a 22. születésnapja is volt, remek teljesítménnyel átvette a vezetést, és csaknem fél perces előnyt épített ki.

Vasárnap az utolsó négy szakasz ismét nedves időjárást hozott, de Rovanperä megőrizte a vezetést a rali végét jelentő Power Stage előtt. Mindössze annyi volt a feladata, hogy megszerezze az első négy hely egyikét, és begyűjtsön legalább két pontot, ezzel biztossá téve a bajnoki címet. A finn azonban nem fogta vissza magát, és a leggyorsabb időt autózta, ezzel pedig a szezonban már hetedik alkalommal sikerült az élen végeznie a Power Stage szakaszokon. A tavalyi bajnok, Sébastien Ogier és navigátora, Benjamin Veillas idei negyedik szereplésükkel biztosították a kettős győzelmet a Toyota számára Új-Zélandon.

Az összesített kettős győzelem, valamint a Power Stage szakaszon elért első és harmadik leggyorsabb idők biztosították, hogy a csapat 81 pontra növelje gyártói bajnoki előnyét, miközben összesen 104 pont szerezhető még a hátralévő fordulókban.

A Toyotával rally világbajnoki címet szerző pilóták:

1990: Carlos Sainz (Toyota Celica GT-Four ST165)
1992: Carlos Sainz (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
1993: Juha Kankkunen (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
1994: Didier Auriol (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
2019: Ott Tänak (Toyota Yaris WRC)
2020: Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC)
2021: Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC)
2022: Kalle Rovanperä (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/