/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kevesebb haláleset, több súlyos baleset az utakon

2014. február 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Növekedett a személyi sérüléses közúti balesetek száma, de kevesebb haláleset történt a tavalyi évben az ORFK legfrissebb jelentése szerint. A közeljövőben várható szeszélyes időjárás sok baleset okozója lehet, hiszen nedves, csúszós utakon, lecsökkent látótávolság mellett és időjárási frontok közepette csökkenhet az autót vezetők koncentrációs képessége, holott ezek a körülmények fokozott odafigyelést igényelnek.

A személyi sérüléses közúti balesetek száma növekedett, de a halálos áldozatok száma és az ittasan okozott esetek száma csökkent – derült ki az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság friss összefoglalójából. A jelentés szerint 2013-ban összesen 15 557 személyi sérüléses baleset történt a hazai utakon, 2,52%-kal több mint 2012-ben, ebből azonban mindössze 536 volt halálos kimenetelű. A legtöbb balesetet a jármű sebességének nem megfelelő megválasztása okozta, összesen 4067 alkalommal történt ilyen okból baleset. Sokszor származott baj az elsőbbség megadásának elmulasztásából (3767 esetben), és a kanyarodás szabályainak be nem tartásából (2433 eset) is. A követési távolság figyelmen kívül hagyása is komoly problémát jelent, összesen 1058 alkalommal történt ilyen jellegű baleset. Gyakran okoztak balesetet a gyalogosok (972 eset), sokszor pedig a sofőr figyelmetlensége miatt (900 eset) következett be a baj.

Ugyanakkor – összehasonlítva az országos adatokkal – pozitívabb tendenciáról számolhat be a Generali. A biztosító ügyfeleinek körében a közúti balesetek száma összességében stagnált az előző évhez képest: nagyságrendileg 43 ezer esetet regisztrált a biztosító, melyekre közel 12 milliárd forintot térített. Az elkerülhetetlenül bekövetkező balesetek utáni kárenyhítést és saját biztonságunkat is szem előtt tartva a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás mellé érdemes kiegészítő biztosítást is kötni, így ugyanis szinte minden eshetőségre fel lehet készülni.

A meteorológiai előrejelzések szerint februárban a változékony időjárás okozhat komoly gondokat a közlekedésben: a következő hetekben sok csapadékra, esőre és havas esőre is számíthatunk, ami csúszós utakat és a látási viszonyok romlását okozhatja. A balesetveszélyt fokozhatja a hőingadozás és az évszakhoz képest szokatlanul meleg, a már-már tavaszias időjárás, ezek pedig negatívan befolyásolhatják az autóvezetők koncentrációját. Az időjárás miatti balesetek elkerülése érdekében fokozott körültekintés szükséges az utakon az autósoktól.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/