/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Kulcsfontosságú alapanyag lett a kaucsuk

2020. szeptember 22. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) üdvözli az Európai Unió 2020. szeptember 3-án közzétett „A kritikus nyersanyagokról” szóló közleményét, amely a természetes gumit is felsorolja, mint kritikus hozzáférésű alapanyagot.

A természetes gumi 2017-ben szerepelt először a listán. A természetes gumi kulcsfontosságú alapanyag az európai gumi- és abroncsiparágban, mindenekelőtt az autóiparban. A gumiabroncsipar önmagában felhasználja a globálisan előállított természetes gumi 76%-át, amelynek egyelőre nincs olyan természetes helyettesítője, amely ennyire széleskörűen alkalmazható lenne.

A kritikus nyersanyagok listája megerősíti a természetes kaucsuk kiemelt helyzetét az EU szempontrendszerében, illetve hangsúlyozza az európai ipar fair és fenntartható természetes kaucsukellátásának fontosságát. Emellett további támogatásáról biztosítja a természetes gumi alternatíváival kapcsolatos ipari kutatásokat. Amint azt az EU előjelző jelentésének kritikus nyersanyagokról szóló része kiemeli, az EU nem termel és nem is dolgoz fel természetes gumit.

Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió teljes mértékben az importtól függ, amely főleg Délkelet-Ázsiából származik. A természetes kaucsuk biotikus jellege és egyedi tulajdonságai azt is jelentik, hogy alternatív forrásokkal vagy másodlagos nyersanyagokkal nehéz helyettesíteni, ami értelemszerűen bizonytalanságot hordoz magában a termelők és a végfelhasználók számára.

A Nyersanyagok Európai Innovációs Partnerprogramja keretében az ETRMA már 2008-ban elkötelezte magát a természetes kaucsuk kínálatának diverzifikálása mellett; a cél a Délkelet-Ázsiától való függőség csökkentése és az alternatív források további kutatása. Ma az EU-ban felhasznált természetes gumi több mint 20%-a származik Afrikából, miközben az ipar azt kutatja, hogy az Európában ültetett pitypangból, illetve guayule-ból kinyert természetes kaucsukot miként lehetne alkalmassá tenni az abroncs-, illetve a gumiipar számára. Mindezekkel együtt, a természetes gumi fenntartható beszerzése továbbra is fontos marad.

Az ETRMA reméli, hogy az Európai Bizottság továbbra is támogatja azon állami és magánprojekteket, amelyek célja a gumi értéklánc importfüggőségének csökkentése, illetve, hogy folytatja a megkezdett utat a diverzifikáció irányába.


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/